Σκουριές: Οι χαμένες εργολαβίες, οι διαφωνίες των μετόχων και το νέο ραντεβού με Σκουρλέτη

Της Μαριάννας Τζάννε

Το σφράγισμα των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές, δεν βγάζει στο δρόμο μόνο 650 εργαζόμενους από τα μεταλλεία χρυσού αλλά ακυρώνει μεγάλες δουλειές για τον Άκτωρα και τους δεκάδες τοπικούς υπεργολάβους.

Πρόκειται για τις εργολαβίες που συμπεριλαμβάνουν όλο το επενδυτικό πρόγραμμα των Καναδών στις Σκουριές συνολικού ύψους 400 εκ. ευρώ, μεταξύ των οποίων είναι το εργοστάσιο εμπλουτισμού, η ανάπτυξη της υπόγειας στοάς αλλά και το φράγμα Καρατζά εκεί που θα αποθηκευτούν τα μεταλλευτικά κατάλοιπα (τέλματα) από τις Σκουριές.

Η

θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ που παραμένει μέτοχος με 5% στην Ελληνικός Χρυσός και πρωτίστως οι υπεργολάβοι της είναι από τα πρώτα «θύματα» της αναστολής εργασιών στις Σκουριές. Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αποχωρήσει 354 άτομα και σταδιακά έως τα τέλη Μαρτίου θα φύγουν και οι υπόλοιποι.

Όπως έχει ανακοινωθεί, στην περιοχή θα μείνουν περίπου 25 άτομα ως προσωπικό ασφαλείας και συντήρησης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εργολάβοι της Χαλκιδικής εξέδωσαν ανακοίνωση τις τελευταίες μέρες στην οποία περιγράφουν τις δραματικές επιπτώσεις από το πάγωμα στις Σκουριές. "Μέχρι σήμερα τα έσοδα για κάθε μήνα εργασίας μας άγγιζαν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που από αυτά, εκτός από την κάλυψη των μισθών των εργαζομένων, καλύπταμε με συνέπεια τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος (εφορία, ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ). Ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν απολυθεί ανέρχεται στους 354 μόνο από μέλη του σωματείου μας, οι οποίοι είναι στο σύνολό τους μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη. Όπως γίνεται αντιληπτό, πέρα από την προσωπική ζημία κάθε εργαζομένου και της οικογένειάς του, θα υπάρχει και έντονα αρνητικός αντίκτυπος και στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής", αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση. Όλα πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κυβέρνηση και στην στάση που θα κρατήσει για το μεταλλείο στην Ολυμπιάδα. Οι Καναδοί έχουν στείλει με μεγάλη σαφήνεια το μήνυμα. Εάν μέχρι τα τέλη Μαρτίου δεν έχει δοθεί η άδεια εγκατάστασης στην περιοχή, τότε θα κλείσει και αυτό το μεταλλείο και θα βρεθούν στο δρόμο επιπλέον 500 άτομα.

Ο ρόλος του Άκτωρα

Ο Άκτωρας παρά το γεγονός ότι επισήμως έχει ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις των Καναδών στην Χαλκιδική, εντούτοις εμφανίζεται να κρατά αποστάσεις από τους τελευταίους χειρισμούς της Eldorado Gold. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά ήταν υπέρ της άποψης να προηγηθεί συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Πάνο Σκουρλέτη και εν συνεχεία να δημοσιοποιηθούν οι προθέσεις της Καναδικής εταιρείας. Στο τέλος όμως έγινε ακριβώς το αντίθετο, μολονότι το ραντεβού με τον υπουργό είχε προγραμματιστεί μία μέρα πριν την συνέντευξη.

Από την Ελληνικός Χρυσός αναφέρουν ότι η συνάντηση εκείνη ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή από τους Καναδούς, επειδή έπρεπε να προηγηθεί ανακοίνωση στο χρηματιστήριο αφού επρόκειτο για μία εξέλιξη με σημαντικές επιπτώσεις για τις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ελλάδα, για την οποία απαιτείτο ενημέρωση των μετόχων. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η δήλωση στο Χρηματιστήριο έγινε με... ώρα Τορόντο που για την Ελλάδα ήταν ξημερώματα της ημέρας κατά την οποία ήταν προγραμματισμένη η συνέντευξη τύπου. Με τον τρόπο αυτό όμως η Eldorado έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων την κυβέρνηση, γεγονός που εξόργισε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στις διαφωνίες μεταξύ των μετόχων αποδίδουν αρμόδιες πηγές και την απουσία του ισχυρού άνδρα του ελληνικού ομίλου και εμπνευστή της επένδυσης στα μεταλλεία Χαλκιδικής κ. Δημήτρη Κούτρα από την συνάντηση που ακολούθησε με τον κ. Σκουρλέτη. Πηγές ωστόσο κοντά στην εταιρεία αναφέρουν ότι οι διαφωνίες αυτές δεν επηρεάζουν τη μετοχική σχέση των δύο πλευρών, παρά τις πληροφορίες που κάνουν τελευταία το γύρο των μέσων κοινωνικών δικτύωσης περί διαζυγίου μεταξύ Άκτωρ και Καναδών.

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι Καναδοί ποντάρουν στην στήριξη του Άκτωρα, ο οποίος παρά τα μεγάλα μέτωπα που έχει με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λόγω του εύρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αποτελεί συνομιλητή υπουργών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων είναι και ο κ. Σκουρλέτης. Εμμέσως πλην σαφώς με τον τρόπο αυτό οι Καναδοί αποκτούν γέφυρες επικοινωνίας με την κυβέρνηση που σε αυτή τη φάση την έχουν χάσει πλήρως.

Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες επίκεινται συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος με τον κ. Κούτρα, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή και αναβλήθηκε εξαιτίας του πένθους του υπουργού. Το ραντεβού γίνεται με αφορμή τα λιγνιτωρυχεία της Βεύης στην Φλώρινα, ωστόσο είναι σαφές ότι στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθεί και το θέμα του χρυσού. Ο Άκτωρας έχει αναλάβει την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου από τον Οκτώβριο του 2014.

Ωστόσο εκκρεμεί η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα επαναλειτουργίας του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε στείλει (σκοπίμως) την σύμβαση στην βουλή λίγες μέρες πριν τις εκλογές με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί η επικύρωσή της από το κοινοβούλιο. Κατά πληροφορίες ο όμιλος σχεδιάζει να υλοποιήσει το έργο σε συνεργασία με την ΔΕΗ, απόφαση που σχετίζεται αφενός με τις εκμεταλλεύσεις γειτονικού κοιτάσματος που έχει η Δημόσια Επιχείρηση αφετέρου με τις οξύτατες αντιδράσεις κατά την περίοδο του διαγωνισμού από το ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για σκανδαλώδη παραχώρηση και αποκλεισμό της ΔΕΗ από το διαγωνισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα