Νέος γύρος αντιπαράθεσης στη Βουλή για τη Novartis

Από παρουσίες και ψήφους ξεμένει η πρόταση της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν πράξεις και παραλήψεις των Ανδρέα Ξανθού, Παύλου Πολάκη και Παναγιώτη Κουρουμπλή κατά την τιμολόγηση φαρμάκων, που προκάλεσε αύξηση της σχετικής δαπάνης.

Από τις 12 το μεσημέρι, που ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης στην Ολομέλεια της Βουλής, η παρουσία των «γαλάζιων» βουλευτών

είναι ισχνή, ενώ και αυτή την ώρα οι παρόντες βουλευτές δεν ξεπερνούν τους 15.

Είναι ενδεικτικό ότι η εικόνα προκάλεσε και τα ειρωνικά σχόλια του κ. Πολάκη -για τον οποίο η ΝΔ ζητά έρευνα- με τον αναπληρωτή υπουργό να αναφέρει «βλέπω μόνο έξι-επτά βουλευτές της ΝΔ, γι' αυτό το κατά τα άλλα μέγα σκάνδαλο».
Εκτός όμως από την κακή κοινοβουλευτική εικόνα, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυγχάνει να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις από την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα επιλέξει την ίδια στάση που είχε και κατά την ψήφιση της αντίστοιχης πρότασης που κατέθεσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ρίχνοντας «άκυρο». Βέβαια, το παράδοξο με την επιλογή της ΔΗΣΥ είναι ότι βουλευτές της είχαν καταθέσει στην Δικαιοσύνη αναφορά για τις παραλείψεις του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Άκυρο» ψηφοδέλτιο θα ρίξει στην κάλπη και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ είναι πιθανό να απουσιάζει από την διαδικασία της ψηφοφορίας, ενώ η Ένωση Κεντρώων προσανατολίζεται στο «παρών». Από την άλλη πλευρά, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν, ενώ η Χρυσή Αυγή θα υπερψηφίσει.

Νωρίτερα, τις κεντρικές πρωτοβουλίες που έλαβε ως υπουργός Υγείας για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών από τις φαρμακοβιομηχανίες επισήμανε ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, προκειμένου να αντικρούσει τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας και την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής επιτροπής.

Ο νυν υπουργός Ναυτιλίας εμφανίστηκε οργισμένος για τις εις βάρος του αναφορές και μεταξύ άλλων κάλεσε την αντιπολίτευση να του ζητήσει συγγνώμη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το «κατηγορητήριο» στηρίζεται σε ανώνυμη καταγγελία ο συντάκτης της οποίας δεν γνώριζε καν πως το 2016 δεν ήταν υπουργός, ενώ σημείωσε πως η καθυστέρηση στην έκδοση δελτίου τιμών στα φάρμακα καθυστέρησε 20 μέρες λόγω διαφορών με την Τρόικα.

Κλήσεις στο τηλέφωνό του με απόκρυψη κατήγγειλε ο κ. Παύλος Πολάκης ότι δέχεται ο ίδιος και συγγενικά του πρόσωπα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν φοβάται.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, επιχειρώντας να αντικρούσει τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν σε εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης και εύνοια της Novartis και άλλων φαρμακοβιομηχανιών, υποστήριξε πως στοχοποιείται, επειδή τον... ζηλεύουν.

Η συζήτηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12, με το προεδρείο της Βουλής να εκτιμά ότι η σχετική ψηφοφορία - θα διεξαχθεί με τρεις κάλπες - θα ξεκινήσει στις 10 το βράδυ.

Τι καταλογίζει η ΝΔ στους τρεις υπουργούς

Συνειδητές πράξεις και παραλήψεις που οδήγησαν στην εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2016 και την εύνοια των φαρμακευτικών εταιρειών καταλογίζει στις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η αντιπολίτευση καλώντας παράλληλα τους κυβερνητικούς βουλευτές να υπερψηφίζουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει τους κ.κ. Παύλο Πολάκη, Ανδρέα Ξανθό και Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπενθύμισαν ότι τα κόμματά τους υπερψήφισαν όλες τις προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση (δάνεια κομμάτων, Υγεία, Γ. Παπαντωνίου κ.α.) και κάλεσαν την πλειοψηφία να επιδείξει πολιτική ευθιξία και να πράξει το ίδιο κατά την σημερινή διαδικασία.

Καταψηφίζουν οι κυβερνητικοί βουλευτές

Από την άλλη πλευρά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας προανήγγειλε ότι η κυβερνητική πτέρυγα θα καταψηφίσει την πρόταση της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι «Η πρότασή σας είναι κίνηση αντιπερισπασμού για να βγείτε από την σωρεία των δικών σας σκανδάλων». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην προανακριτική που ήδη έχει συσταθεί για την υπόθεση της Novartis προαναγγέλλοντας ότι «θα πάει το συντομότερο στην Δικαιοσύνη γιατί μόνο εκεί δεν υπάρχει παραγραφή, γιατί μόνο εκεί θα γίνει ουσιαστικός έλεγχος και θα επιβληθούν τιμωρίες».

Τασούλας: Το «όλα στο φως» του Τσίπρα είναι λάσπη για τους αντιπάλους του

Η συζήτηση άνοιξε με την εισήγηση του κ. Κώστα Τασούλα (ΝΔ) που είπε πως «Ο κ. Τσίπρας αυτάρεσκα είπε από αυτό εδώ το βήμα ότι «εμείς είμαστε από διαφορετικό υλικό». Η άποψη αυτή υπόκειται στην ποινή της δοκιμασίας. Η χώρα χρειάζεται πολιτικούς από άλλο υλικό. Φαντάζομαι δεν εννοεί την χρυσή γενιά του Πλάτωνα. Αν είστε από άλλο υλικό θα πρέπει και ως δείγμα μετανοίας να ψηφίσετε την πρόταση προανακριτικής ως δείγμα – όχι ότι συμμερίζεστε την πρόταση – αλλά ως δείγμα σεβασμού της πράξης της ΝΔ που ψήφισε τις δικές σας προτάσεις. Η λέξη ευθιξία είναι συνώνυμη με το φιλότιμο» για να προσθέσει αναφορικά με την πρόταση για προανακριτική «ο νόμος του 2013 που ρυθμίζει την υποχρέωση της πολιτείας για διπλή τιμολόγηση φαρμάκων εντός του έτους, συνοδευόταν από εισηγητική έκθεση που έλεγε ότι το σύστημα βελτιώνει την τιμολόγηση με στόχο τον εξορθολογισμό της δαπάνης. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμούσε την ετήσια εξοικονόμηση στα 480 εκατ. ευρώ . Η μη λήψη απόφασης για το 2015 επέφερε την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, παράνομα, γι αυτό και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όταν διαβιβάζει το φάκελο – μια ημέρα μετά το συλλαλητήριο – ζητά να διερευνηθεί μεταξύ άλλων και η τιμολόγηση που οδήγησε σε αύξηση της δαπάνης του 2015».

«Η επίκληση του κ. Τσίπρα για όλα στο φως αποτελεί τελικά μόνο λάσπη για τους αντιπάλους του. Δεν τολμήσατε να δείξετε το όλα στο φως και το διαφορετικό υλικό που είστε φτιαγμένοι για την εμπλοκή του κ. Καμμένου με κατάδικο για το Νοορ 1. Για την καταστροφική πολιτικοή του πρώτου εξαμήνου του 2015 και τα capital controls. Προεξοφλήσατε ότι η εξεταστική - που παραμερίσαμε λόγω της έντασης με την Τουρκία - για την πώληση πολεμικού Υλικού στην Σαουδική Αραβία, δεν θα γίνει δεκτή. Την ίδια στιγμή εμείς που δεν είμαστε από άλλο υλικό ψηφίσαμε όλες τις δικές σας προτάσεις» είπε σε άλλο σημείο κ. Τασούλας για να συνεχίσει «ψηφίσαμε και την προανακριτική για Novartis που εξελίσσεται σε μια καταστρατήγηση της απόφασης της βουλής. Εργαλειοποιείτε το κακόφημο καταφύγιο της παραγραφής που συνιστα χειρότερη καταδίκη κακόφημου για να μείνουν οι αντίπαλοί σας όχι με τον έπαινο της αποκάλυψης της σκευωρίας αλά με το ψόγο της παραγραφής».

«Η ΝΔ καταθέτει την πρόταση εξαντλώντας τις θεσμικές δυνατότητες . Εσείς τις καταστρατηγείτε» είπε στο τέλος.

Δείτε live τη συνεδρίαση στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα