Ντράγκι: Οι μονομερείς αποφάσεις για το παγκόσμιο εμπόριο είναι επικίνδυνες

Οι άμεσες επιπτώσεις από την επιβολή δασμών από την Ουάσινγκτον δεν θα είναι μεγάλες, αλλά θα έχουν επιπτώσεις, τόσο στις ισοτιμίες όσο και στη γενικότερη εμπιστοσύνη, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά την συνέντευξη Τύπου, μετά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως είπε, είναι ακόμα νωρίς για να μιλήσουμε για εμπορικούς πολέμους ωστόσο, «υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία για τις διεθνείς σχέσεις», αφού «όταν βάζεις δασμούς σε συμμάχους αρχίζεις

να αναρωτιέσαι ποιοι είναι οι εχθροί σου». Οι μονομερείς αποφάσεις είναι επικίνδυνες, τόνισε, σημειώνοντας πως οι συζητήσεις για το παγκόσμιο εμπόριο θα πρέπει να είναι πολύπλευρες.

Ερωτηθείς για την «παράλειψη» μιας πρότασης στην ομιλία του, την οποία χρησιμοποιεί από το 2016 και υποδήλωνε τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας για περαιτέρω αύξηση των αγορών ομολόγων, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο, δήλωσε πως η απόφαση για την αφαίρεση αυτή ήταν ομόφωνη.

Όπως είπε, όταν εισήχθη η συγκεκριμένη πρόταση στην επικοινωνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική.

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες κατά του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας, δήλωσε πως η ΕΚΤ δεν έχει αρκετές πληροφορίες για το θέμα, επομένως, το ΔΣ αποφάσισε, επίσης, ομόφωνα, να στείλει επιστολή στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας διευκρινίσεις για την κατάσταση και για το κατά πόσο οι κατηγορίες είναι νόμιμες.

Κατά την ομιλία του ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη και την πορεία του πληθωρισμού, για τον οποίο ο στόχος παραμένει κοντά στο 2%.

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα με γρηγορότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο.

Για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ο ΕΚΤ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για φέτος, στο 2,4% έναντι του 2,3% στις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου κι αφήνοντας αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για το 2019 (1,9%) και το 2020 (1,7%).

Για τον πληθωρισμό οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ διαμορφώνονται στο 1,4% για το 2018, στο 1,4% για το 2019 (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,5%) και στο 1,7% για το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα