Νέοι κανόνες από το ΔΝΤ: Δάνεια μόνο με αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Νέους κανόνες για την εμπλοκή του σε προγράμματα χρηματοδότησης χωρών που είναι μέλη νομισματικής ένωσης, όπως η Ελλάδα, υιοθετεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, από εδώ και στο εξής, όταν το Ταμείο θα εξετάζει νέα δανειακή σύμβαση

ή συνέχιση της υφιστάμενης και υπάρχουν ανησυχίες για την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν θα δίνει χρήματα εάν δεν διασφαλίζεται με δική του ανάλυση η αποκατάσταση αξιοπιστίας συστήματος μέσω προτεινόμενων δράσεων.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, το Ταμείο δεν θα συνεργάζεται με τη χώρα που ζήτησε την οικονομική βοήθεια αν πρώτα δεν έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τα θεσμικά όργανα της νομισματικής ένωσης (τις οποίες θα δημοσιοποιεί), δηλαδή οικειοθελείς δεσμεύσεις για την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων. Υπό αυτές τις συνθήκες αν υπάρχουν μέτρα για τον τραπεζικό τομέα που είναι κρίσιμα για την επιτυχία ενός προγράμματος (διενέργεια stress test, εξασφάλιση επαρκών προβλέψεων, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών ή εκκαθάρισή τους) η χρήση των πόρων του ΔΝΤ δεν θα μπορεί να γίνει χωρίς ικανοποιητικές εξασφαλίσεις από την αρμόδια αρχή της οποιαδήποτε Ενωσης.

Οι νέοι κανόνες έχουν σαφείς επιπλοκές για την Ελλάδα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που περιμένει τα αποτελέσματα των stress tests των Μάιο ενώ αυστηροποιούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία βρίσκεται από το καλοκαίρι σε εκκρεμότητα.

Σημειώνεται ότι οι νέοι κανόνες δεν δίνουν καμία νέα εξουσία στο ΔΝΤ, απλά ορίζουν το πώς και το πότε το Ταμείο μπορεί να εμπλέκεται στα προγράμματα διάσωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα