Νέες πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα υπό το φόβο υποβάθμισης Fitch

Νέες πιέσεις δέχεται σήμερα η αγορά ομολόγων της Ιταλίας, με τις αποδόσεις να εκτοξεύονται ξαφνικά και να μηδενίζουν τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τη νέα έκθεση από τον οίκο Fitch, που αυτή τη στιγμή αξιολογεί τη χώρα με «ΒΒΒ» και σταθερές προοπτικές.

Η Fitch αναμένεται σήμερα να δημοσιεύσει την επικαιροποιημένη αξιολόγησή της για τις οικονομικές

και δημοσιονομικές προοπτικές της Ιταλίας, εν μέσω ανησυχιών ότι τα κυβερνητικά σχέδια για τις δημόσιες δαπάνες θα μπορούσαν να αυξήσουν το ήδη υψηλό χρέος της χώρας, φέρνοντας τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι αναλυτές δεν αναμένουν προς το παρόν μια υποβάθμιση από τη Fitch, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό, ωστόσο δεν αποκλείουν μια υποβάθμιση του outlook σε «αρνητικό».
Οι ιταλικές αποδόσεις είχαν «εκτοξευθεί» χθες, καθώς η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές πυροδότησαν μια μαζική έξοδο από τα πιο ριψοκίνδυνα assets.

Πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα είχε ασκήσει και η απογοητευτική δημοπρασία 10ετών ομολόγων στην οποία προέβη χθες το ιταλικό δημόσιο, με το επιτόκιο να ανέρχεται σε υψηλό τεσσάρων ετών.

Ειδικότερα, το ιταλικό δημόσιο πούλησε χθες 2,25 δισ. ευρώ 10ετούς χρέους, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,25%, κατά 37 μονάδες βάσης υψηλότερη σε σχέση με την τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία και το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω των τεσσάρων ετών.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο στο 3,23%, μετά τα υψηλά τριών μηνών που «άγγιξε» χθες, κλείνοντας τον Αύγουστο με μια αύξηση μεγαλύτερη των 40 μ.β.

Το spread με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώνεται σήμερα στις 285,5 μ.β., ενώ χθες είχε «αγγίξει» τις 288 μ.β. -το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013.
Πιέσεις δέχεται και το βραχυπρόθεσμο χρέος της Ιταλίας, με την απόδοση του 2ετούς ομολόγου να σημειώνει άνοδο στο 1,45%.

Εν τω μεταξύ, αυστηρό μήνυμα έστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ιταλία, εν μέσω ανησυχιών ότι ο νέος προϋπολογισμός της κυβέρνησης θα παραβιάζει τις δεσμεύσεις για το έλλειμμα και το χρέος.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, δήλωσε ότι «είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας να ελέγχει το δημόσιο χρέος της», ενώ κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2019.
«Το 3% του ΑΕΠ δεν είναι ο στόχος, είναι το ταβάνι.

Ο σκοπός είναι να αποκαταστήσουμε το χρέος.
Ένα έλλειμμα υψηλότερο του 3% του ΑΕΠ θα προκαλούσε δυσκολίες που δεν θέλω να φανταστώ», υποστήριξε ο Moscovici.

Σε ερώτηση για το εάν θεωρεί πιθανή μια έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε πως δεν θα μπει σε σενάρια πολιτικής φαντασίας.
«Το ευρώ συνεπάγεται τη συμμόρφωση στους κανόνες.
Ο μη σεβασμός των κανόνων σημαίνει ότι θέλετε να φύγετε από τη νομισματική ένωση», τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού, Günther Oettinger, προειδοποίησε την Ιταλία για το υψηλό δημόσιο χρέος της, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ, και τόνισε ότι η εμπιστοσύνη των αγορών ενδέχεται να διαβρωθεί, αν η Ευρώπη αυξήσει το χρέος της.

Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις, στελέχη της κυβέρνησης συνεχίζουν τη ρητορική υπέρ της υπέρβασης του ορίου του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ο Giancarlo Giorgetti, γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιταλίας, ανέφερε ότι εάν κριθεί απαραίτητο, η Ιταλία μπορεί να ξεπεράσει τον κανόνα του 3% στο έλλειμμα του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα