Νέα Ζηλανδία: Τουλάχιστον 40 οι νεκροί από επιθέσεις σε δύο τεμένη - Ο δράστης μετέδιδε live!

Για τουλάχιστον 27 νεκρούς και πολλούς τραυματίες μιλά η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας από την ένοπλη επίθεση ενός λευκού άντρα σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς. Μεταξύ ων θυμάτων σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκονται και πολλά παιδιά.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι στελέχη της συνέλαβαν τέσσερις υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας.

«Τέσσερα [πρόσωπα] κρατούνται. Τρία είναι άνδρες και μία είναι γυναίκα», δήλωσε ο επικεφαλής της

αστυνομίας Μάικ Μπους σε δημοσιογράφους στην Ουέλινγκτον.

«Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα, τους οποίους μπορέσαμε να εξουδετερώσουμε», πρόσθεσε.

Ο Μπους τόνισε πως δεν είναι αυτή τη στιγμή δυνατόν να ειπωθεί με ασφάλεια αν η ενέργεια αυτή ήταν μεμονωμένη ή όχι. «Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως καμία υπόθεση», σημείωσε.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι.

Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

Ο νεοζηλανδικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Stuff, επικαλούμενος πηγές που δεν κατονομάζει, έκανε λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς και πρόσθεσε ότι υπάρχουν φόβοι πως ο τελικός απολογισμός θα ανέρχεται σε «δεκάδες», πιθανόν «έως και σε 30»

Υπάρχουν 40 ως 50 τραυματίες, κατά την ίδια πηγή.

Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας.

Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβολων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Μετέδωσε την επίθεση live

Σύμφωνα με τη New Zealand Herald το όνομα του δράστη είναι Μπρέντον Τάραντ (Brenton Tarrant).

Ο Τάραντ κατά τις ίδιες πληροφορίες μετέδωσε live στο Facebook την επίθεσή του σε ένα βίντεο διάρκειας 17 λεπτών την ύπαρξη του οποίου επιβεβαίωσε η αστυνομία ανακοινώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια να «κατέβει» το υλικό.

Ένα τμήμα του βίντεο μετέδωσε η Dailymail. Σε αυτό φαίνεται ο Τάραντ να ανοίγει το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, να βγάζει από αυτό ένα όπλο και να κατευθύνεται στο τζαμί.

Πληροφορίες μεταδίδουν ότι μόλις μπήκε στο τζαμί ο Τάραντ άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως δίνοντας χαριστικές βολές σε όσους προσπαθούσαν να ξεφύγουν.

Στο ίδιο βίντεο ο Τάραντ φέρεται να μπαίνει από δωμάτιο σε δωμάτιο στο τζαμί και να πυροβολεί συνεχώς. Η πρώτη φάση της φονικής επίθεσής του κράτησε 3 λεπτά με τον ίδιο να επιστρέφει αφού πήρε νέα πυρομαχικά προκειμένου να δει αν υπάρχουν επιζήσαντες.

Ο Τάραντ σε λογαριασμό του στο Twitter που έχει απενεργοποιηθεί είχε αναρτήσει φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά πάνω στα οποία είχε γράψει μηνύματα με λευκή μπογιά.

Λίγες ώρες πριν την επίθεση ο Τάραντ είχε αναρτήσει ένα «μανιφέστο» 73 σελίδων στο οποίο υποστήριζε ότι σχεδίαζε την επίθεση εδώ και δύο χρόνια αν και αποφάσισε ότι στόχος του θα είναι το Κράιστσερτς πριν από τρεις μήνες.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρει ότι «μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προκαλέσει την προσοχή στην επίθεση που δέχεται ο πολιτισμός μας, ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές σημείο στον κόσμο, οι εισβολείς είναι παντού στις χώρες μας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

Ο Τάραντ υποστηρίζει ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών» γράφοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών».

Keywords
Τυχαία Θέματα