Βρήκε «τοίχο» η Wall Street

Ζορίζεται στα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ο S&P - Η αγορά έχει προεξοφλήσει εμπορική συμφωνία... όμως συμφωνία δε βλέπει - Τρενάκι του τρόμου η στερλίνα, καθώς συνεχίζεται το θρίλερ του Brexit - Κέρδη για δολάριο και πετρέλαιο - Το χθεσινό «μαύρο» κόστισε στη Facebook

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Φρένο στο τριήμερο ανοδικό σερί του έβαλε ο S&P 500.

Ο δείκτης-βαρόμετρο της Wall Street «τα βρήκε σκούρα» στα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των 2.815 μονάδων, ενώ την ίδια ώρα το

δολάριο κέρδισε έδαφος. Η στερλίνα υποχώρησε και πάλι μέσα από τρελή πορεία λόγω Brexit, ενώ το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε σε υψηλό 4μήνου.

Οι αμερικανικοί δείκτες ταλαντεύονταν με μικρές διακυμάνσεις και αρκετές εναλαλγές προσήμων, προτού τα τελευταία νέα από το εμπόριο καθόρισαν την τελική έκβαση.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,03% στις 25.709 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,06% στις 2.809 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,16% χαμηλότερα στις 7.630 μονάδες.

Οι απώλειες είναι μεν οριακές, ωστόσο το επενδυτικό συναίσθημα γύρισε αρνητικό μετά από είδηση πως δεν θα υπάρξει τελικά το Μάρτιο συνάντηση που θα τερματίσει τον εμπορικό πόλεμο, κι αυτό ειναι που προβληματίζει τους επενδυτές για τη συνέχεια.

Στον απόηχο της είδησης, καταναλωτικοί κλάδοι και πρώτες ύλες αντέδρασαν αρνητικά, ενώ ήπια κέρδη σε τράπεζες και τεχνολογίες περιόρισαν τις απώλειες των δεικτών.

Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην αγορά, και στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, είναι πως μια εμπορική συμφωνία (όποτε κι αν αυτή συμβεί) έχει ήδη προεξοφληθεί από τους επενδυτές και έχει ήδη αποτιμηθεί (price in) στους δείκτες και τις μετοχές.

Ωστόσο οι συνεχείς και αδικαιολόγητες (στα μάτια των επενδυτών) καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει να εκνευρίζουν την αγορά, και πλέον πολλοί φοβούνται πως αν προκύψει κάποιος απρόβλεπτος παράγοντας και «χαλάσει» η δουλειά, τότε οι αγορές θα καταρρεύσουν, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο άλλο στήριγμα από εταιρικά ή μακροοικονομικά μεγέθη (που επίσης έχουν αποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους δείκτες).

Με άλλα λόγια, η αγορά έχει προεξοφλήσει το τέλος του εμπορικού πολέμου. Τι θα γίνει όμως αν αυτό δε συμβεί (ή αργήσει υπερβολικά πολύ); Η αντίδραση θα είναι άσχημη.

Νέα πτώση για Boeing - Το χθεσινό «μαύρο» κόστισε στη Facebook

Πίσω στα ταμπλό, η μετοχή της Boeing (-1,04%) σημείωσε σήμερα νέες απώλειες, καθώς η αμερικανική βιομηχανία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της, καθώς βλέπει τη μια χώρα μετά την άλλη να κλείνουν τον εναέριο χώρο τους και να καθηλώνουν τα αεροσκάφη τύπου Boeing 737 MΑΧ 8, τα οποία εμπλέκονται σε δύο αεροπορικά δυστυχήματα σε διάστημα 5 μηνών.

Εν τω μεταξύ, σημαντικές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή του Facebook, καταγράφοντας απώλειες 1,85%, εξαιτίας τις γιγάντιας βλάβης στο δίκτυό του και της έναρξης ποινικής έρευνας στη Νέα Υόρκη σχετικά με τον τρόπο που οι χρήστες του μοιράζονται δεδομένα.
Από την άλλη, σημαντική άνοδο 2,79% είχε η μετοχή της General Electric.

Η μετοχή της G.E. δεχόταν πιέσεις προσυνεδριακά, καθώς η αμερικανική εταιρεία δημοσίευσε προβλέψεις για το 2019 κατώτερες των προσδοκιών των αναλυτών.

Μακροοικονομικά

Σημερινά στοιχεία έδειξαν πως η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας κατέγραψε σημαντική στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019, ενισχυόμενη συγκριμένα κατά 5,3% σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας ανόδου +5,7% του Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν πως οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη τον Ιανουάριο του 2019, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά κατοικίας παραμένει αδύναμη.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 6,9%, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 607.000 κατοικιών.

Επιπλέον, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν πως οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν την περασμένη εβδομάδα σε υψηλό ενός μήνα, σημειώνοντας αύξηση κατά 6.000 την εβδομάδα έως την 9η Μαρτίου 2019, στις 229.000.

Παράλληλα, οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ, παρά τη μηνιαία αύξηση 0,6% τον Φεβρουάριο, κατέγραψαν περαιτέρω πτώση σε ετήσια βάση, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κατά 1,3%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με ήπια άνοδο έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το Brexit, μετά τη χθεσινή απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της επιλογής μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Στη σημερινή (14/3) μακρά διαδικασία στο βρετανικό κοινοβούλιο, η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών τάχθηκε πέρ της παράτασης του Άρθρου 50, με δεδομένο το αδιέξοδο στο οποίο έχει φθάσει η διαδικασία της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Είχε προηγηθεί μία ακόμη ψηφοφορία κατά την οποία 249 βουλευτές τάχθηκαν κατά την προκήρυξης ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,78% κι έκλεισε στις 378,52 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,13% κι έκλεισε στις 11.587,47 μονάδες.

Ισχυρή πτώση άνω του 6% κατέγραψε η μετοχή της Lufthansa μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για το δ’ τρίμηνο 2018, καθώς τα λειτουργικά της κέρδη εμφάνισαν πτώση 11%.

Τα κέρδη στο γερμανικό χρηματιστήριο παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα λόγω και των κατώτερων των προκαταρκτικών εκτιμήσεων στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκε στο 1,5% σε ετήσια βάση, από 1,4% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ετήσια άνοδο κατά 1,6%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,37% στις 7.185,43 μονάδες, καθώς η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,8% στο 1,323 δολ. εν όψει της νέας κρίσιμης ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,82% στις 5.349,89 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 20.877,43 μονάδες.

Σημαντική βελτίωση κατέγραψε, εν τω μεταξύ, η αγορά ιταλικών ομολόγων, καθώς η χθεσινή ψηφοφορία στη Βρετανία συνέβαλε στην αύξηση της ανάληψης ρίσκου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας υποχώρησε στο 2,52%, από 2,56% στο προηγούμενο κλείσιμο.

«Βλέπουμε τώρα πιθανότητα 60% (από 55%) ότι εν τέλει θα επικυρωθεί μια κοντινή εκδοχή της σημερινής συμφωνίας της πρωθυπουργού για το Brexit», ανέφεραν αναλυτές της Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι η πιθανότητα ενός Brexit άνευ συμφωνίας μειώθηκε στο 5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα