Νέα πρόταση της Yancoal προς τη Rio λόγω «σφήνας» από Glencore

Η υπό κινεζικό έλεγχο Yancoal Australia προσθέτει νέα κίνητρα στην πρόταση που έχει ήδη καταθέσει για την εξαγορά assets άνθρακα της Rio Tinto. Στόχος να υπερισχύσει της προσφοράς της τελευταίας στιγμής που κατατέθηκε από την ανταγωνιστική της Glencore.

Οι

λεπτομέρειες της νέας προσφοράς δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα παραμένει στα 2,45 δισ. δολ., θα περιλαμβάνει ωστόσο νέα κίνητρα που θα κάνουν την προσφορά πιο ελκυστική για τη Rio.

Η έκβαση της μάχης που έχει ξεκινήσει για τη μονάδα Coal & Allied της Rio, εξαρτάται από το αν η Glencore θα μπορέσει να μετριάσει τις ανησυχίες της Rio σχετικά με την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας, που είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός και καταναλωτής άνθρακα στον πλανήτη.

Την περασμένη εβδομάδα η Rio υποστήριξε την πρόταση της Yancoal, παρουσιάζοντας μάλιστα ένα χρονοδιάγραμμα ταχύτερης διαπραγμάτευσης λόγω των εγκρίσεων που είχαν ήδη ληφθεί από την Κίνα και την Αυστραλία.

Η επιτυχής έκβαση του deal θα σημάνει για τη Yancoal ότι θα γίνει η μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα στην Αυστραλία και ότι θα λάβει μερίδιο της Port Waratah Coal Services Ltd., της ιδιοκτήτριας δύο τερματικών σταθμών στο λιμάνι του Νιούκαστλ – κύριο αγωγό θερμικού άνθρακα της χώρας.

Από την άλλη, το τίμημα για τη Glencore θα είναι δυνητικές συνέργειες 1 δισ. δολ. μέσω συνδυασμένης παραγωγής και μάρκετινγκ με τις παραπλήσιες δραστηριότητές της, σύμφωνα με την RBC Capital Markets.

Keywords
Τυχαία Θέματα