Νέα ΝΔ

Οι παλαιότερες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, μετονομασθείσας σε Πολιτική αλλά δίχως να αλλάζει η ουσία της, στις οποίες έφθασαν να παίρνουν μέρος περί τα 500 άτομα, τα περισσότερα από αυτά ex offlicio, έμοιαζαν με μίνι συνέδρια.

Ελάχιστη σημασία είχαν και σχεδόν ανύπαρκτο ήταν το αποτύπωμά τους στην πολιτική του κόμματος. Παρόμοια ίσχυαν και για την Πολιτική Γραμματεία, υπήρχε για να υπάρχει. Τεράστια συνέδρια, μαζική Κεντρική Επιτροπή, Πολιτική Γραμματεία, υπογραμματείες

και τομείς, δημιουργούσαν μία κομματική γραφειοκρατία και συναποτελούσαν μία πλαδαρή, εκτεταμένη δομή που έδινε θέσεις σε πολλούς και αντανακλούσε την λογική του μαζικού, πολυσυλλεκτικού και πελατειακού κόμματος. Στην πραγματικότητα αυτή η δομή ήταν παρωχημένη ακόμη και πριν την κρίση που διέλυσε τη χώρα και το πολιτικό σύστημα. Υπ αυτή την έννοια οι αλλαγές που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του κόμματος, συνδυαζόμενες μάλιστα με την καινούργια οικονομική λειτουργία στην οποία δεσμεύτηκε.

Οι αντιδράσεις που υπήρξαν και οδήγησαν στην διάλυση της ΟΝΝΕΔ και στην -υποχρεωτική- παραίτηση του γραμματέα του κόμματος και των μελών της ΚΕΦΕ που δεν επικύρωσαν την εκλογή των συνέδρων, δείχνουν δύο πράγματα:

-την αντίδραση του παλιού κομματικού συστήματος που αρνείται να εκσυγχρονιστεί ή να πεθάνει

-ότι τέτοιου είδους ριζικές αλλαγές μόνο με αντικαταστατικό τρόπο μπορούν να γίνουν, αφού στις βαριές κομματικές δομές οι δυνάμεις της αδράνειας είναι ανυπέρβλητες.

Στο παρασκήνιο της ΝΔ σοβούσε και η αντιπαράθεση γύρω από την αναγνώριση τάσεων, φιλελεύθεροι, συντηρητικοί, κοινωνικά φιλελεύθεροι, δεξιοί. Εάν αυτό προχωρούσε θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν δεξιό ΣΥΡΙΖΑ ή κάποια τάση να αποτελέσει το πρόπλασμα για ένα νέο κόμμα, μετά από μία πιθανή αποχώρηση ή διάσπαση. Στην ιδανική περίπτωση βέβαια θα οδηγούσε σε ένα κόμμα πρότυπο δημοκρατικής λειτουργίας και κοινωνικής αντιπροσώπευσης.

Οι οργανωτικές αλλαγές από μόνες τους λίγη σημασία έχουν. Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η νέα ηγετική ομάδα δημιουργούν ένα νέο κόμμα που θα υπηρετήσει μία πολιτική. Το ποιά είναι η πολιτική ταυτότητα που θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπάρχει αμφιβολία. Θα είναι σε φιλελεύθερη κατεύθυνση και με υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκαν αναγκαστικά στην χώρα, παρότι πολλές από αυτές ήταν απαραίτητες και θα έπρεπε να έχουν γίνει δίχως την βία των μνημονίων.

Εδώ είναι και ο κίνδυνος για τη νέα ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέσα από την οργανωτική μείωση και την ιδεολογική και πολιτική καθαρότητα, να οδηγηθεί και στην πολιτική και κοινωνική συρρίκνωση. Γιατί ο φιλελευθερισμός δεν ήταν ποτέ ελκυστικός στις ευρύτερες λαικές μάζες -και όχι μόνο στην Ελλάδα-, ενώ η αντισυσπείρωση που δημιουργεί το αποτυχημένο και δαπανηρό πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ημερομηνία λήξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα