Ναυτιλία: Πέφτουν οι τιμές για τα πλοία-παλιοσίδερα

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η πτώση των τιµών για πώληση πλοίων για παλιοσίδερα, συνεχίζεται ακάθεκτη, λόγω της υπέρ-προσφοράς πλοίων, των εισαγωγών σιδήρου από την Κίνα, την πληρότητα αρκετών διαλυτηρίων αλλά και γενικότερα την παγκόσµια επιβράδυνση και την πτώση των χρηµατιστηρίων διεθνώς.

«Στην Ινδία, η πληρότητα των διαλυτηρίων από τις αγορές των προηγούµενων εβδοµάδων δεν έχει αφήσει περιθώρια για ιδιαίτερη δραστηριοποίηση, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα τεθούν σε ισχύ τα µέτρα-φορολογία για την

αντιµετώπιση των εισαγωγών σιδήρου από τη Κίνα» επισημαίνει σε ανάλυση του ο διεθνής ναυλομεσιτικός οίκος G.Moundreas SA και προσθέτει:

«Το Μπαγκλαντές, έχοντας κλείσει την πλειοψηφία των Capes από τα 15 συνολικά που έχουν οδηγηθεί προς διάλυση από τις αρχές του χρόνου, απλά «διασκεδάζει» την αγορά προσφέροντας σε τόσο χαµηλές τιµές που οι πλοιοκτήτες και οι Cash Buyers ούτε καν ασχολούνται. Το Πακιστάν, απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις και όποτε προτείνει, προτείνει σε ιδιαίτερα χαµηλές τιµές όπου ακόµη και αυτές τις αλλάζει εν ριπή οφθαλµού ή τις αποσύρει ολοκληρωτικά. Στην Κίνα, η µείωση της ζήτησης για σίδηρο εσωτερικά, οδήγησε τις τιµές που προσφέρονται στις κρατικά επιδοτούµενες εταιρείες σε χαµηλότερα επίπεδα, αλλά το πρόγραµµα συνεχίζεται κανονικά».

Ο συνολικός αριθµός των διαλύσεων την τελευταία εβδοµάδα έφθασε τους 648.866 τόνους περίπου, εκ των οποίων το 90% (585.461 DWT) ήτανε πλοία ξηρού φορτίου, και το 10% (63.405 DWT) Containers. Κανένα δεξαμενόπλοιο δεν πωλήθηκε για παλιοσίδερα αφού η ναυλαγορά του κλάδου πηγαίνει καλά, σε αντίθεση με εκείνη των φορτηγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα