Μυλωνάς: «Η ΕΤΕ δεν χρειάζεται ΑΜΚ – Νέα τιτλοποίηση έως 1,5 δισ. ευρώ μετά το Frontier»

«Η Εθνική Τράπεζα δεν χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση». Αυτό έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2021, υπενθυμίζοντας πως η τράπεζα έχει ήδη εκπληρώσει τον ενδιάμεσο

δεσμευτικό στόχο της υποχρέωσης διεύρυνσης των κεφαλαίων δεύτερης διαβάθμισης (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL) μέσω της έκδοσης του «πράσινου» ομολόγου υψηλής εξασφάλισης, ενώ, παράλληλα, προγραμματίζει και εκδόσεις, της τάξης του ενός δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 16,1%, ενισχυμένος κατά 40 μ.β. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας την κερδοφορία και ενσωματώνοντας την επίπτωση από την εφαρμογή της σταδιακής απόσβεσης του ΔΠΧΑ 9 για το 2021. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκε σε 17,1%, υπερβαίνοντας τις κεφαλαιακές απαιτήσεις κατά >600 μ.β. για το 2021, ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier και της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα τον ενισχύσει κατά περίπου 170μ.β., σε 18,8%.

Ερωτηθείς για την ολοκλήρωση της συναλλαγής του project Frontier, ο ίδιος σημείωσε πως αυτή βρίσκεται εντός τροχιάς, με τις σχετικές υπογραφές να πέφτουν το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουλίου – καθησυχάζοντας για την μικρή καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα, μιας και ο αρχικός σχεδιασμός ‘ήταν για τα τέλη Ιουνίου – ενώ αποκάλυψε πως θα ακολουθήσει ακόμη μία συναλλαγή NPE το α’ τρίμηνο του 2021, ύψους έως 1,5 δισ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί πως η μείωση των «κόκκινων» δανείων διατηρήθηκε κατά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με την Ελλάδα να εμφανίζει μειωμένο προβληματικό χαρτοφυλάκιο κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 4,1 δισ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης είναι ο σχετικός δείκτης να πέσει στο 6% το 2022, αναμένοντας εισροές, ύψους 1,4 δισ. ευρώ (εκ των τα περίπου 600 εκατ. ευρώ από τα μορατόρια).

Όσον αφορά στην κατάσταση πληρωμών των πελατών που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα διευκόλυνσης καταβολής οφειλών, αυτή, σύμφωνα με την διοίκηση της ΕΤΕ, παραμένει ενθαρρυντική, καθώς

Keywords
Τυχαία Θέματα