Eurostar: Πήρε "πνοή" με το πακέτο διάσωσης 290 εκατ. ευρώ

Το τρένο Eurostar που ενώνει την Ευρώπη με τη Βρετανία, πάλευε μέχρι πρότινος για την επιβίωσή του εξαιτίας της πανδημίας αλλά τελικά εξασφάλισε ενίσχυση ύψους 290 εκ. ευρώ.

Τα 290 εκατομμύρια ευρώ (250 εκ. λίρες) που εξασφάλισε η επιχείρηση του Eurostar από τράπεζες και επενδυτές θα το κρατήσουν στη ζωή «μεσοπρόθεσμα», αλλά

κανείς δε γνωρίζει πόσος καιρός είναι το «μεσοπρόθεσμα». Το τρένο που ενώνει την ευρωπαϊκή ήπειρο με τη Βρετανία υπολειτουργούσε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με ένα μόνο δρομολόγιο Παρίσι-Λονδίνο (και Λονδίνο-Παρίσι), ένα Άμστερνταμ-Λονδίνο κι ένα Βρυξέλλες-Λονδίνο. Από χθες, 27 Mαΐου, το Eurostar αύξησε τα ημερήσια δρομολόγιά του σε δύο από την κάθε πόλη και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα τα αυξήσει σε τρία. Προς το παρόν η Γαλλία βρίσκεται ακόμα στην κίτρινη λίστα και όσοι φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχρεούνται σε καραντίνα 10 ημερών.


Τον περασμένο Νοέμβριο, ο διευθυντής της επιχείρησης Jacques Damas είχε ομολογήσει ότι «το Eurostar παλεύει για την επιβίωσή του· ότι η πανδημία είχε πλήξει την επιχείρηση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο σιδηρόδρομο ή αεροπορική εταιρεία». «Μιλάμε,» είπε ο Damas, «για μείωση της ζήτησης κατά 95%». Αλλά καθώς το 2015 η βρετανική κυβέρνηση πούλησε τις μετοχές της σε ιδιώτες, το Eurostar δεν μπορούσε να διεκδικήσει κρατική βοήθεια σαν αυτή που εισέπραξαν τα αεροδρόμια (8 εκατομμύρια στερλίνες, 9,3 εκ ευρώ). Ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps είπε ότι εύχεται να επιβιώσει το Eurostar, αλλά ότι είναι πρόβλημα των μετόχων της εταιρείας, στους οποίους περιλαμβάνονται οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι (SNCF), το Ταμείο Παρακαταθηκών του Κεμπέκ, οι βελγικοί σιδηρόδρομοι και ορισμένοι ιδιώτες.

EUROSTAR
Keywords
Τυχαία Θέματα