Μύκονος: Η πιο φτηνή... ακριβή στην περιοχή της Μεσογείου


Κι όμως, η Μύκονος, με μέση τιμή πώλησης κοντά στα 7.000 ευρώ το τ.μ., είναι φθηνή τελικά για τις υπερπολυτελείς κατοικίες που απευθύνονται στη διεθνή ελίτ των αγοραστών.

Της Στεφανίας Σούκη

«Το κοινό που αναζητεί υπερπολυτελείς κατοικίες ψάχνει τους προορισμούς ανά χώρα και στην περίπτωση της Ελλάδας η -κατά τα άλλα ακριβή για τον μέσο αγοραστή- Μύκονος είναι σαφώς πιο φθηνή σε σύγκριση με άλλους προορισμούς ανά τη Μεσόγειο -στη Νότια Γαλλία, στην Ισπανία ή ακόμη και στην Ιταλία», αναφέρουν οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι ακινήτων και δεν έχουν άδικο, εξ ου και οι μεγάλες εταιρείες που σχεδιάζουν τώρα νέες επενδύσεις στο νησί φαίνεται να στρέφονται στις πολύ ακριβές και μεγάλες κατοικίες για την προσέλκυση αγοραστών που μπορεί να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμη και 10 εκατ. ευρώ για μια βίλα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ως προς το τελευταίο είναι ο Ομιλος Κόκκαλη και η θυγατρική του ΙΝΤΡΑΚΑΤ, με μια ιδιόκτητη έκταση 100 στρεμμάτων στην περιοχή Καλό Λιβάδι, την οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει τουριστικά για τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας και κατοικιών. Πρόκειται για μια επένδυση πέριξ των 80 εκατ. ευρώ, η οποία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη βρετανική London & Regional και ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η δημιουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με πολυτελείς βίλες της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ εκάστη, πλέον, με δεδομένη τη ζήτηση αυτή τη στιγμή στον τομέα της κατοικίας στο νησί, ο πήχης ανέβηκε κατά πολύ: έτσι, τα σχέδια κάνουν λόγο για υπερπολυτελείς βίλες μεγάλης επιφάνειας, της τάξης των 1.000 τ.μ. και άνω, και αξίας 10 και πλέον εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις παροχές προς τον υποψήφιο αγοραστή. Σημειώνεται εδώ ότι από την πλευρά της London & Regional, με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων και ανεξάρτητων ιδιοκτησιών αξίας άνω των 9 δισ. στερλινών, με πάνω από 14.000 δωμάτια σε Ευρώπη και Καραϊβική, η μεγάλη επένδυση του Ελληνικού και η διεκδίκηση του έργου, προ ετών, στον σχετικό διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (όπου τελικά επικράτησε το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development) ήταν μια μεγάλη αφορμή να αναζητήσει τον δρόμο προκειμένου να επενδύσει στην ελληνική τουριστική αγορά, εστιάζοντας στον τουρισμό υψηλών εισοδημάτων, τον οποίο και γνωρίζει καλά.

«Η Μύκονος πουλάει κατά μέσο όρο κοντά στις 7.000 ευρώ το τ.μ. (αν και οι τιμές σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν πρόκειται για κατοικίες πάνω στο κύμα, μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 15.000 ευρώ ανά τ.μ.), την ίδια στιγμή που η Ιμπιζα πουλάει κοντά στις 8.500 ευρώ το μέτρο», δηλώνει ο κ. Σάββας Σαββαΐδης, διευθύνων σύμβουλος της Greece Sotheby's International Realty, η οποία εξειδικεύεται στις πωλήσεις ακριβών κατοικιών σε δημοφιλείς προορισμούς σε όλη τη χώρα και διαθέτει θετικό αποτύπωμα στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, κάτι που επισημάνθηκε προ ημερών στο ετήσιο συνέδριο της Prodexpo για το εγχώριο real estate.

Η Ελλάδα, έστω και αν θεωρείται μια ρηχή αγορά όσον αφορά συνολικά τον τομέα της εξοχικής κατοικίας, εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας και της γεωπολιτικής της θέσης «έχει πολύ χώρο ακόμη για προσέλκυση υψηλών εισοδημάτων, ειδικά στο κομμάτι των πολυτελών κατοικιών και αν συγκριθεί με άλλες αγορές στη Μεσόγειο που βολιδοσκοπούν επίσης οι συγκεκριμένες κατηγορίες αγοραστών, οι τιμές είναι σαφώς χαμηλότερες». Η Νότια Γαλλία, για παράδειγμα, είναι κατά πολύ ακριβότερη, με τιμές πολύ υψηλότερες από τη Μύκονο και αξίες σχεδόν εξωπραγματικές για τους premium προορισμούς. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Σαββαΐδης, «στις Κάννες το νούμερο μπορεί να ανέβει στις 40.000 ευρώ ανά τ.μ. για μία κατοικία, ενώ στο Μονακό δεν μπορεί να κατέβει κάτω από τις 60.000 ευρώ».

Με δεδομένη πάντως την αυξημένη ζήτηση κυρίως από ξένους αλλά και Ελληνες που ζούν στο εξωτερικό, οι τιμές στη Μύκονο αντιστάθηκαν μέσα στην κρίση, παρουσιάζοντας μάλιστα και ελαφριά αύξηση, ενώ πλέον φαίνεται ότι είναι περισσότεροι οι μεγαλοϊδιοκτήτες υπερπολυτελών κατοικιών στο νησί που είναι πρόθυμοι να πουλήσουν τις κατοικίες τους αν τα βρουν στο τίμημα που αυξάνεται όσο αυξάνονται και οι παροχές. Ενδεικτικά, βίλα 700 τ.μ. με 9 υπνοδωμάτια και 9 μπάνια σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων με πισίνα υπερχείλισης και κοντά στη θάλασσα πωλείται έναντι 10,5 εκατ. ευρώ, ενώ έτερη κατοικία πιο ψηλά στο βουνό, με θέα στη θάλασσα, επιφάνειας 1.300 τ.μ. σε οικόπεδο 10 στρεμμάτων με 17 υπνοδωμάτια, 17 μπάνια και πισίνα, είναι προς πώληση στα 10,6 εκατ. ευρώ.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία

Κι αν η Μύκονος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά τους ελληνικούς premium προορισμούς στον τομέα της κατοικίας, στις τιμές των ξενοδοχείων ο ελληνικός προορισμός που προηγείται σε σύγκριση με τους αντίστοιχους δημοφιλείς της Μεσογείου για τα ξενοδοχεία πολυτελείας είναι η Σαντορίνη. Ενδεικτικά, για τον μήνα Σεπτέμβριο, με βάση τα στοιχεία από τη γνωστή μηχανή αναζήτησης www.trivago.gr μετά την επεξεργασία από το Ιnsete Intelligence, η μέση τιμή σε ένα πεντάστερο της Σαντορίνης ήταν στα 538 ευρώ, έναντι των 469 ευρώ σε ένα πεντάστερο της Μυκόνου, ενώ Ιμπιζα και Σαρδηνία είναι πιο φθηνές, με τιμές στα 422 ευρώ και 377 ευρώ αντίστοιχα. Μεγάλο προβάδισμα της Σαντορίνης παρατηρείται όσον αφορά στα τετράστερα, με τιμές στα 360 ευρώ φέτος τον Σεπτέμβριο, όταν στη Μύκονο το νούμερο πέφτει στα 213, στην Ιμπιζα στα 217 και στη Σαρδηνία στα 183 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα