Στάθης Γιαννακίδης: Πως θα λειτουργεί το πρόγραμμα μικροπιστώσεων σε επιχειρήσεις

Το πρώτο εξάμηνο του 2019, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα των μικροπιστώσεων και δεν θα αποκλείεται από αυτό, κανένα είδος επιχείρησης ή δραστηριότητας. «Όμως πρέπει να είμαστε σαφείς πως δεν πρόκειται για πιστώσεις που θα δίνονται χωρίς έλεγχο ή κάποιο επιχειρηματικό πλάνο. Είναι σημαντικό ότι ο φορέας που παράσχει κάθε μικροπίστωση αναλαμβάνει τη συμβουλευτική για την καθοδήγηση του ωφελούμενου στο επόμενο επιχειρηματικό του βήμα», όπως ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Οικονομίας και

Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης.

ΕΡ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε πως θα λειτουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικρο-πιστώσεις και πότε σχεδιάζεται να είναι λειτουργικό;

ΑΠ: Το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις που σύντομα θα βγει σε διαβούλευση, και μάλιστα, ευρεία, αποτελεί το αποτέλεσμα μιας δουλειάς που γίνεται εδώ και αρκετούς μήνες στο Υπουργείο και επιχειρεί να να επιλύσει, παράλληλα, μια σειρά από θεσμικά εμπόδια προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο απλό και λειτουργικό. Είναι μια διαδεδομένη ευρωπαϊκή πρακτική που θα εφαρμοστεί και θα δώσει διέξοδο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, που είναι αποκλεισμένες από την συστημική τραπεζική, κυρίως νέες και νεοφυείς επιχειρήσεις, επιχειρήσεις της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας κλπ. Θα παράσχει μικροπιστώσεις μέχρι 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις με ορίζοντα 5ετούς εξόφλησης.

Οι φορείς που θα εμπλακούν θα είναι νέα ιδρύματα ή υπάρχοντες οργανισμοί, συνεταιρισμοί ή μη κερδοσκοπικές εταιρίες που θα λειτουργούν ως παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, μπορεί να υπάρξουν μικτά σχήματα με συστημικές τράπεζες ή και αμιγώς τραπεζικά ιδρύματα. Η λειτουργία των φορεών και οι προϋποθέσεις θα διέπονται από τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος που θα είναι η εποπτεύουσα αρχή.

Από το πρόγραμμα, που επιδιώκουμε να έχει ψηφιστεί και να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2019, δεν αποκλείεται κανένα είδος επιχείρησης ή δραστηριότητας. Όμως πρέπει να είμαστε σαφείς πως δεν πρόκειται για πιστώσεις που θα δίνονται χωρίς έλεγχο ή κάποιο επιχειρηματικό πλάνο. Είναι σημαντικό ότι ο φορέας που παράσχει κάθε μικροπίστωση αναλαμβάνει τη συμβουλευτική για την καθοδήγηση του ωφελούμενου στο επόμενο επιχειρηματικό του βήμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα