Μοσκοβισί: Προληπτικά μέτρα λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης

«Έχουμε συμφωνία για το 99% των μέτρων», τονίζει ο Γάλλος επίτροπος - Ορθή η απόφαση για αναβολή του Eurogroup - Πολιτικά απαραίτητο το «πακέτο» των πρόσθετων μέτρων

Ελλάδα και πιστωτές έχουν καλύψει το 99% της συμφωνίας, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί, αλλά ως φαίνεται το 1% που μένει είναι μάλλον αρκετά δύσκολο να κλείσει.

Όπως, όμως, αφήνει να εννοηθεί ο Γάλλος επίτροπος το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι μάλλον η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά για το κατά πόσο θα κατορθώσει τελικά να εφαρμόσει με επιτυχία το πρόγραμμα και να επιτύχει

τους στόχους που έχουν τεθεί.

«Έχουμε καλύψει το 99% του δρόμου, έχουμε συμφωνήσει σχεδόν σε όλα τα θέματα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Μοσκοβισί, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Έσπευσε, πάντως, να διευκρινίσει ότι η συμφωνία αφορά το πακέτο που περιλαμβάνει: μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού, αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Όπως αποδεικνύεται το 1% που μένει να συμφωνηθεί αφορά τα πρόσθετα-έκτακτα μέτρα τα οποία απαιτεί το ΔΝΤ και αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Μοσκοβισί ότι «το όλο θέμα θα πρέπει να εξετασθεί με προσοχή. Έχουμε κάποιες προτάσεις στο τραπέζι, οι οποίες αφορούν το εν λόγω θέμα, αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε περαιτέρω», αρκεί, όμως, η όλη διαδικασία να σέβεται τους ελληνικούς νόμους. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «κατά τη δική μας άποψη (σ.σ.: προφανώς της Κομισιόν) το πρόσθετο πακέτο μέτρων δεν είναι απαραίτητο βάσει των οικονομικών δεδομένων που έχουμε, αλλά είναι πολιτικά απαραίτητο. Πάνω σε αυτή τη βάση συνεχίζουμε να εργαζόμαστε».

Τόνισε ότι η απόφαση για αναβολή ενός έκτακτου Eurogroup και η μετάθεσή του την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα ήταν ορθή, βάσει των εξελίξεων που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις, καθώς το να υπάρξει μία συνάντηση του Eurogroup στην οποία δεν θα επιτυγχάνονταν συμφωνία θα έστελνε λανθασμένο μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο.
«Η απόφαση για αναβολή ήταν ορθή. Δεν θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε».

Χωρίς συμφωνία φεύγουν οι δανειστές - Στο Eurogroup ελπίζει η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, όπως αποδεικνύεται σε «κενό αέρος» έχουν πέσει οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, οι οποίοι αποχωρούν σήμερα από την Αθήνα. «Θα επιστρέψουμε πολύ γρήγορα» έλεγαν χθες στελέχη των θεσμών, αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την Τρίτη ή την Πέμπτη μετά το Πάσχα, αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη νομική μορφή που θα λάβουν τα πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στο Άμστερνταμ πως θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών, κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε ανακοίνωσή τους, οι θεσμοί αναφέρουν, πάντως, πως σημειώθηκε σημαντική πρόοδος με τις ελληνικές αρχές και πως η δουλειά θα συνεχιστεί από την έδρα τους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ανοίγοντας παράλληλα «παράθυρο» για εκκίνηση της συζήτησης για το ελληνικό χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα