Μοσκοβισί: Η Ιταλία δεν έχει μέλλον εκτός ευρώ

«Θα θέλαμε η Ιταλία να παραμείνει αυτό που είναι, μια μεγάλη χώρα εντός της ευρωζώνης. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ιταλία εκτός του ευρώ, δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρώπη χωρίς την Ιταλία», είπε ο Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας σε δημοσιογράφους, την ώρα που η διαμάχη της Ρώμης με τις Βρυξέλλες συνεχίζεται για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, ο Μοσκοβισί εξήγησε ότι η διαφορά στις προβλέψεις

για το έλλειμμα μεταξύ Ρώμης και Βρυξέλλών απορρέουν από τη χαμηλότερη πρόβλεψη για την ανάπτυξη και την υψηλότερη εκτίμηση για τις δαπάνες από πλευράς Κομισιόν». Οι εκτιμήσεις μας είναι πιο επιφυλακτικές», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφώνησε με τα σχέδια δαπανών της Ρώμης για τα επόμενα χρόνια και ζήτησε από τη χώρα να υποβάλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού μέχρι τις 13 Νοεμβρίου. Μέχρι στιγμής, η ιταλική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα αλλάξει τα δημοσιονομικά της σχέδια.

Οι Βρυξέλλες αναμένουν ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα μειωθεί στο 1,1% το 2018 από 1,6% το 2017. Στο μέλλον, οι Βρυξέλλες προβλέπουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 1,2% και 1,3% το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν εκτοξευθεί από τον Μάιο, όταν τα δύο λαϊκιστικά κόμματα ένωσαν τις δυνάμεις τους και σχημάτισαν νέα κυβέρνηση. Τόσο η δεξιά Λέγκα όσο και το αριστερό Κίνημα Πέντε Αστέρων θέλουν να εκπληρώσουν τις βασικές υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας, όπως η χαλάρωση των φόρων και οι προγραμματισμένες περικοπές των συντάξεων. Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων σημαίνει ουσιαστικά ότι οι επενδυτές γίνονται πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά το δανεισμό προς την ιταλική κυβέρνηση.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι εν υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψει η Ιταλία το ευρώ καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονία, αλλά το γεγονός ότι η Ρώμη αψηφά τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «θα έχει επιπτώσεις».

«Δεν βλέπω αυτόν τον κίνδυνο διότι κανείς δεν διαπράττει αυτοκτονία», δήλωσε ο Γιούνκερ στο αυστριακό δίκτυο ORF ερωτηθείς για το εάν η Ιταλία θα εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά πρόσθεσε ότι αναμένει να υπάρξουν επιπτώσεις από τη διαμάχη για τον προϋπολογισμό.

«Για πρώτη φορά κάποιος λέει ότι οι κανόνες (της ΕΕ για τον προϋπολογισμό) δεν μας ενδιαφέρουν. Αυτό θα έχει συνέπειες», δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα