Μονόδρομος η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων

Το χειρότερο σενάριο, ένα νέο καθολικό lockdown, είναι από χθες πραγματικότητα. Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης η χώρα εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με τις απειλές του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της πανδημίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταικούρα το μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος από ένα καθολικό lockdown στην Αττική υπερβαίνει τα 3 δισ. Μετά το lockdown ως τις 28 Φεβρουαρίου

η ύφεση θα είναι αναπόφευκτα βαθύτερη. Η Κυβέρνηση θα χρειαστεί τώρα να στηρίξει ακόμη περισσότερο επιχειρήσεις και εργαζόμενους και το οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό.

Το κλείσιμο του λιανεμπορίου εν μέσω εκπτώσεων αφαίρεσε από τους εμπόρους τη δυνατότητα να πουλήσουν τα εμπορεύματα που είχαν στοκάρει για να πληρωθούν προμηθευτές, προσωπικό κ.λπ. Οι ελπίδες τώρα είναι ότι η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος θα επιτρέψει από τον Απρίλιο – Μάιο μια κάποια επιστροφή στην κανονικότητα. Στο μεταξύ, όμως, οι συνθήκες επιδεινώνονται και δικαιολογημένα θα ενταθούν οι πιέσεις για περισσότερες διευκολύνσεις σχετικά με την πληρωμή των συσσωρευμένων υποχρεώσεων της υγειονομικής κρίσης. Άλλωστε, ήδη το πρώτο τρίμηνο του έτους χάθηκε και οι προοπτικές για το δεύτερο τρίμηνο, στην καλύτερη περίπτωση, παραπέμπουν σε ασθενική ανάπτυξη.

Οι επιχειρήσεις μόλις διαφανεί ότι εκτονώνεται η υγειονομική κρίση θα κληθούν να πληρώσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, δάνεια και σειρά άλλων οφειλών. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αξιοποίησης κοινοτικών ή εθνικών πόρων προκείμενου να εντείνει και να διευρύνει τα μέτρα υποστήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων. Χρειάζονται συνεχή μέτρα ρύθμισης οφειλών, επιδότηση της εργασίας, ενίσχυση της ρευστότητας για να διαφυλαχθεί ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας και να έχουμε ελπίδες ότι μόλις ελεγχθεί η επιδημία θα βγούμε γρήγορα από την κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα