Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη- Πίεση στις βρετανικές μετοχές λόγω στερλίνας

Σε θετικό έδαφος κυρίως οι ευρωπαϊκές με τους επενδυτές να εστιάζουν στα σημάδια προόδου για τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο STOXX 600 κατέγραψε άνοδο 0,29% στις 388,16 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους σε θετικό πρόσημο.

Στο Λονδίνο, ο FTSE100 -0,9% στις 7.393 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX +0,02%, στις 13.061 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 +0,14% στις 5.398 μονάδες, στο Μιλάνο ο FTSE MIB +0,15% στις 22.325 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη

ο IBEX35 +1,22% στις 10.267 μονάδες.

Ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες λόγω της ανόδου της στερλίνας μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου ότι Βρετανία και ΕΕ έφτασαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για το κόστος εξόδου της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Οι μετοχές του λιανεμπορίου ήταν «οδηγός» των κερδών την Τετάρτη καταγράφοντας άνοδο 1,74%. Η μετοχή της Ocado σημείωσε μια από τις καλύτερες επιδόσεις του κλάδου.

Οι μετοχές των τραπεζών κατέγραψαν άνοδο 1,6% μετά τις δηλώσεις του Ζερόμ Πόουελ ότι είναι πιθανή η αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο από τη Fed.

Η Deutsche Bank ανέφερε πως τα σχέδια ανάκαμψης της επενδυτικής τραπεζικής θα χρειαστούν άλλα δύο με τρία χρόνια. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας προσπαθεί να σταθεροποιηθεί μετά από μια σειρά σκανδάλων και μηνύσεων που την ταλάνισαν την προηγούμενη χρονιά. Η μετοχή της σημείωσε 2,36% άνοδο.

Η μετοχή της Aena κατέγραψε άνοδο άνω του 3% μετά την αναβάθμισή της από τη Santander σε "buy".

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών και σήμερα το bitcoin με τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που καταγράφει. Από την Παρασκευή έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 20%, ξεπερνώντας τα 10.000 δολ. Αρκεί να σκεφτεί ότι επτά χρόνια πριν, αποτιμάτο στα 6 σεντς...

Στα μάκρο της ημέρας, σημειώθηκε περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης που μετρά την οικονομική εμπιστοσύνη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 0,5% στις 114,6 μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 3,3% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση το γ΄ τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Η αρχική μέτρηση ήταν για ανάπτυξη 3%.

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ δημοσιοποίησε την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Report), στην οποία προειδοποιεί τους διαχειριστές κεφαλαίων για σημαντική πιθανότητα μεγάλης διόρθωσης στις διεθνείς αγορές, μετά τα αλλεπάλληλα ράλι των τελευταίων μηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα