Ράλι 1,67% στο ΧΑ - Πώς oι σορτάκηδες πήραν τα κέρδη τους

Του Δημήτρη Παφίλα

Παίρνουν τα κέρδη τους οι πωλητές ( Short) των τραπεζών αγοράζοντας ως ένα βαθμό τραπεζικές μετοχές- και οδηγώντας την αγορά σε ράλι.

Η αγορά, έφθασε να κερδίζει πάνω από 2% για να κλείσει αργότερα στις 738,31 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 1.67%.

Τα κέρδη προέρχονται περισσότερο από την εκκίνηση των πλειστηριασμών και τα καλά αποτελέσματα στα κόκκινα δάνεια και λιγότερο στην ανταλλαγή ομολόγων.

Τα κέρδη που έχουν αποκομίσει τα funds

απο το καλοκαίρι είναι τεράστια καθώς λ.χ σόρταραν την μετοχή της Alpha Bank απο τα 2,20 ευρώ έως τα 1,30 ευρώ, άρα δεν τους κοστίζει να αγοράσουν μετοχές και μέχρι το 1,40 ευρώ.

Από χθες, όμως τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς επιβεβαίωσαν ότι ο ευρωπαϊκός επόπτης δεν έχει κανένα λόγο να αναγκάσει την τράπεζα σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες, καθώς μείωσε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι ελληνικές τράπεζες επιτυγχάνουν τους στόχους τους προς τον SSM και διαφαίνεται ότι δεν θα προκύψουν αναστατώσεις σε ότι αφορά τα stress tests που ξεκινούν τον Ιανουάριο.
Με τα παραπάνω δεδομένα, το σενάριο των short καταρρέει στην ελληνική αγορά, καθώς φαίνεται ότι δεν θα προκύψουν εκπλήξεις σ ότι αφορά τις τράπεζες.
Η εκρηκτική αντίδραση της αγοράς λοιπόν οφείλεται στην "ανακωχή"' που εκπέμπουν oι σορτάκηδες στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και λιγότερο στις αγορές που κάνουν οι ξένοι επενδυτές.

Κέρδη 10,74% για την Eurobank στα 0,66 ευρώ. Άνοδος 3,23% γαι την Alpha Bank στα 1,60 ευρώ. Με άνοδο 7,29% η Εθνική Τράπεζα στα 0,265 ευρώ. Κέρδη 8,65% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,26 ευρώ. Άνοδος 5,26% για την Ελλάκτωρ στα 1,60 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 72,2 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα