«Μικρότερη ΕΕ σημαίνει μικρότερος προϋπολογισμός» λέει η Ολλανδία

Με το Ηνωμένο Βασίλειο, να εγκαταλείπει την ΕΕ, τα άλλα κράτη μέλη θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα. Ωστόσο, η Ολλανδία απορρίπτει αυστηρά μια υψηλότερη συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

«Η Ολλανδία δεν μπορεί να δεχτεί αύξηση τής εισφοράς της στον προϋπολογισμό της ΕΕ», αναφέρει η γερμανική Süddeutsche Zeitung επικαλούμενη έγγραφο της κυβέρνησης της Χάγης για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Το έγγραφο αντικατοπτρίζει τη στάση της

Ολλανδίας όσον αφορά τη συζήτηση για το πρώτο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ μετά την αναχώρηση της Βρετανίας, το οποίο θα συζητήσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής τους την Παρασκευή. «Μια μικρότερη ΕΕ σημαίνει μικρότερο προϋπολογισμό της ΕΕ», αναφέρει το έγγραφο.

Κατά συνέπεια, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως. Επιπλέον, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν νέες προτεραιότητες από την εξοικονόμηση υφιστάμενων προγραμμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει την αύξηση του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ από το 2021 και μετά, ενόψει νέων κοινών καθηκόντων, όπως η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων τής ΕΕ και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο Επίτροπος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, Γκίντερ Έτινγκερ μίλησε για αύξηση της συνεισφοράς του 1,1% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα