Το σχόλιο της Δευτέρας... ή καλύτερα... Το σχόλιο της Τρίτης

Καρποδίνης Μ. Δημήτριος
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα και καλή Σαρακοστή,

Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της νηστείας του Πάσχα. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος την Καθαρά Δευτέρα «καθαρίζουν» ό,τι απόμεινε από τα μη νηστίσιμα φαγητά της αποκριάς.
Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας

αποτελείτο κέφι το πέταγμα του χαρταετού απόμικρούς και μεγάλους με χρώματα και σχέδιαγια να πετάξουν μακριά κάθε έγνοια του χειμώνα, μια και μπαίνει η άνοιξη και όλα, τουλάχιστον στη φύση, είναι πιο χαρούμενα λόγω της ανθοφορίας και της βελτίωσης του καιρού.

Απαγορεύεται αυστηρά η ανάγνωση του σημερινού σχολίου , σήμερα. Το σχόλιο πρέπει να τοδιαβάσετε την Τρίτη καθώς σήμερα πετάμεχαρταετό δίνουμε προτεραιότητα στον εαυτόμας και στους δικούς μας ανθρώπους.

*** Το σχόλιο της Τρίτης που δημοσιεύτηκεΔευτέρα ***

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κόμβος στην προσπάθεια του για καλύτερη κατανόηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών σε ελεύθερους επαγγελματίες προσέφερε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ την εκπομπή επί της ουσίας. Στην δίωρη live εκπομπή συμμετείχε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης και μαζί με τους συνεργάτες του απήντησαν στα κρίσιμα ερωτήματα των συναδέλφων. Θέλω να πιστεύω πως πολλέςαπό τις διευκρινήσεις στις ερωτήσεις πουτέθηκαν ξεκαθάρισαν κάποιες απορίες στομυαλό μας σίγουρα υπάρχουν ακόμα πολλέςόμως υπάρχει η καλή διάθεση για επίλυση τωνερωτήσεων απόπλευράς των υπευθύνων είτε μέσω email,τηλεφώνου είτε μέσω του αναλυτικού αρχείου ερωτήσεων απαντήσεωνπου διαρκώς ενημερώνεται και έχειαναρτηθεί στην ιστοσελίδα τουεξωδικαστικού.

Ένα από τα σημαντικά θέματα που μαςαπασχόλησε την προηγούμενη εβδομάδα ήταντο πολύ αναμενόμενο ζήτημα συμψηφισμών τουΕΦΚΑ. Δημοσιεύθηκε η απόφαση μετις απαραίτητες διευκρινήσεις ως προς τη διαδικασίαεκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών, η εκκαθάριση όμως θα αργήσει λίγο ακόμα.

Σύμφωνα με την απόφαση λοιπόν (Δ.15 / Δ / οικ.9290 / 183/2018), η πάγια διαδικασία εκκαθάρισης θαπραγματοποιείται εντός του β΄ εξαμήνουκάθε έτους. Για το 2017 βέβαια είπαμε...

Για τους ασφαλισμένους πουκατέβαλαν παραπάνω εισφορές ( Πιστωτικόυπόλοιπο) θα επιστραφεί το ποσό στο iban πουέχουν δηλώσει στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι θέλουν να συμψηφιστεί το ποσό αυτό με εισφορές επόμενων μηνών, θα πρέπει να κάνουν και μια αιτησούλα.

Σε κάθε περίπτωση, το παραπάνω ποσό που οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλλει και αφορά ουσιαστικά προκαταβολή για τις εισφορές του 2018 (είτε επιστραφεί, είτε συμψηφισθεί με εισφορές του 2018) δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκπέσει από τα έσοδα του 2017. [Δείτε αναλυτικά το Το briefing της 15ης.02.2017.]

Σε περιπτώσεις που καταβλήθηκανλιγότερες εισφορές η διαφορά καταβάλλεται ισομερώςσε μηνιαίες δόσεις όσο και οι μήνες που υπολείπονταιμέχρι τέλος του έτους. Για το 2017 βέβαια η διαφορά θα επιμεριστεί ισομερώς σε 5 μηνιαίες δόσεις (Απρίλιο έως Αύγουστο του 2018), ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού αυτής, με την τελευταία δόση να είναι πληρωτέα μέχρι 30/9/2018.

Για το 2018 οι νέες εισφορές θα υπολογισθούν (τα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου έχουν ήδη αναρτηθεί) ως γνωστόν, με βάση τις νέες διατάξεις.

Παράδειγμα:

Πλασματική Βάση υπολογισμού εισφορών μόνο για την χρονιά 2018


Κέρδος που δηλώθηκε το 2016 π.χ. 50.000,00 πλέον ασφαλιστικών εισφορών π.χ. 5.000,00 Άθροισμα 55.000,00 Χ 85 % 46.750,00 Πλασματική βάση υπολογισμού μόνο για το έτος 2018 46.750,00

Αναλυτικά για το πως θα γίνεται ο υπολογισμός των εισφορών στο εξής, μπορείτε να δείτε εδώτο σχετικό άρθρο του κόμβου με αναλυτικό πίνακα που απεικονίζει τηδιαδικασία και τα ποσά.


Σε ότι αφορά τώρα τις εισφορές του 2017, και στην περίπτωση που προκύπτει οφειλόμενο ποσό μετά τους συμψηφισμούς, οι δόσεις που θα καταβληθούν εμπρόθεσμα και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης του 2017, θα εκπέσουν από τα φορολογικά έσοδα του 2017. Γι αυτές όμως που θα καταβληθούν εμπρόθεσμα μετά την υποβολή της δήλωσης, δυστυχώς, θα πρέπει να γίνει τροποποιητική δήλωση έτσι ώστε να μπορέσουν να επέσουν και αυτές. Σε περίπτωση που κάποιοι δεν θέλουν να μπλέξουν με τροποποιητικές, τότε θα πρέπει να τις καταβάλλουν εκπρόθεσμα έτσι ώστε να εκπέσουν στο 2018.

Εκτός όμως από τους συμψηφισμούς, το υπουργείο εργασίας δημοσίευσε δύο ακόμα εγκυκλίους την εβδομάδα που πέρασε..

Η πρώτη αφορά την αποσύνδεση από 01/01/2017της υποχρεωτικής ασφάλισης σε μηχανικούς καιδικηγόρους οι οποίοι έχουν διακόψει την επαγγελματικής τουςδραστηριότητα. [Δ.15/Δ/οικ. 3376/73/2018 Γνωστοποίηση άρθρου 20 του ν. 4488/2017 - Αποσύνδεση ασφάλισης από ιδιότητα]

Η δεύτερη καθορίζει τον τρόπουπολογισμού της ειδικήςπροσαύξησης για τους ασφαλισμένους τουπρώην ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ που πρόκειται νασυνταξιοδοτηθούν βάσει των ρυθμίσεων του ν.4387/2016.



Μετά από δύο χρόνια καθυστέρηση τελικά δόθηκαν επιπλέον ορισμένες διευκρινήσεις οι οποίες αφορούν θέματα προστίμων. Η ΠΟΛ.1026/2018 αποτελεί συνέχεια της ΠΟΛ.1252/2015 που καθόρισε ένα ενιαίο πλαίσιο διατάξεων σχετικά με την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων.

Συνοπτικά :

ΜΥΦ - Υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής δήλωσης

100€ ανά περίοδο υποβολής ( π.χ. ανά τρίμηνο )

ΜΥΦ - Υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητική αρχικής δήλωσης

100€ ανά οποιαδήποτε φορά υποβολής. Είμαι της άποψης πως γενικότερα η υποχρέωση υποβολής των ΜΥΦ πρέπει να αλλάξει πολλά τα πρόστιμα που θα προκύψουν αλλά και μεγάλο το κόστος για τα λογιστικά γραφεία η υλοποίηση αυτής της υποχρέωσης.

Μη έκδοση, ανακριβής έκδοση ή λήψη ανακριβών φορολογικών στοιχείων, για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α.

500€ για απλογραφικά - 1000€ για διπλογραφικά ανεξάρτητα του πλήθους και της αξίας των στοιχείων. Προσοχή γιατί εάν διαπιστωθεί εντός πενταετίας σε διαφορετικό έλεγχο επανάληψη της ίδιας παράβασης τότε επιβάλλονται στο διπλάσιο και, στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος προστίμου.

Διακίνηση αποθεμάτων χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης

αφορά συναλλαγές χωρίς παραστατικά μετά την 07/06/2017 ή με ελλειπή στοιχεία στα παραστατικά. 500€ για απλογραφικά - 1000€ για διπλογραφικά ανεξάρτητα του πλήθους και της αξίας των στοιχείων

Συναλλαγές πάνω από 500€ χωρίς τραπεζικό μέσο πληρωμής

αφορά συναλλαγές προς ιδιώτες μετά την 07/06/2017 που εξοφλούνται μετρητά ενώ θα πρέπει με κάρτα ή τραπεζικό έμβασμα. 100€ σε κάθε συναλλαγή στον εκδότη του παραστατικού.

Παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των ΦΗΜ

για κάθε παράβαση που διαπιστώνεται από 01/01/2016

5.000€ όταν υπαίτιος της παράβασης είναι ο χρήστης ή ο κάτοχος ΦΗΜ

10.000€ όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση μεταπώλησης ή τεχνικής υποστήριξης

20.000€ όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει, από την αρμόδια Επιτροπή, έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware)

να προσέχουν οι ταξιτζήδες

Έκδοση ΑΛΠ χωρίς τη χρήση ή με χρήση μη εγκεκριμένου ΦΗΜ

για κάθε παράβαση που διαπιστώνεται από 01/01/2016 500€ ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, ανεξαρτήτως πλήθους αυτών.

Έκδοση δελτίων και αποδείξεων από το Σύστημα Ελέγχου Εισροών - Εκροών, χωρίς τη χρήση εγκεκριμένου μοντέλου μηχανισμού σήμανσης

για κάθε παράβαση που διαπιστώνεται από 01/01/2016 500€ ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, ανεξαρτήτως πλήθους αυτών.

Μη διαφύλαξη χρησιμοποιημένων θεωρημένων βιβλίων & στοιχείων

2.500€ η απώλεια ή η μη διαφύλαξη. Προσοχή

κατά την διακοπή δραστηριότητας δεν υπάρχει υποχρέωση προσκόμισης για επίδειξη στη Δ.Ο.Υ. των αχρησιμοποίητων θεωρημένων στοιχείων, δεδομένου ότι δεν υφίσταται πλέον υποχρέωση ακύρωσης των στοιχείων αυτών κατά τη διακοπή των εργασιών επιχείρησης κατ' εφαρμογή των διατάξεων της απόφασης ΓΓΔΕ ΠΟΛ.1163/2016.

Το βιβλίο συντήρησης του ΦΗΜ δεν είναι λογιστικό αρχείο επομένως δεν επιβάλλονται κυρώσεις από 01/01/2016 και μετά.

μη υποβολή Instrastat

100€ ανά περίοδο υποβολής



Διαβάστε στη διαρκή ανασκόπηση 2018 τα σημαντικότερα θέματαπου πρέπει να γνωρίζουμε. Τα θέματα τουάρθρου εμφανίζονται ανά θεματική κατηγορίακαι εμπλουτίζονται διαρκώς με το πέρασματου χρόνου.

●●●

ΤαBriefing της εβδομάδας

Με γνώμονα τη συνεχή και σφαιρικήενημέρωσή σας, συζητάμε και σχολιάζουμε μέσα από το daily briefing τασημαντικότερα γεγονότα από τα θέματα της ημέραςαναδεικνύοντας τους προβληματισμούς ή τιςαπορίες που τυχόν προκύπτουν.

Το briefing της ημέρας - Ρύθμιση οφειλών, πρόστιμο intrastat κ.ά. (13.02.2018) Το briefing της ημέρας - Η διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΦΚΑ, διευκρινίσεις για τα πρόστιμα του άρθ. 54 του ΚΦΔ κ.ά. (15.02.2017)

●●●

Επισημάνσεις


Ρύθμιση οφειλών έως 50.000€ κατά τον εξωδικαστικό μηχανισμό - Εξειδίκευση των κριτηρίων - Εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας. Αφορά

φυσικά πρόσωπα (με πτωχευτική ικανότητα) ή νομικά πρόσωπα με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που το σύνολο των οφειλών τους δεν υπερβαίνει τα 50.000€ ή / και οι οφειλές προς τους φορείς ασφάλισης υπερβαίνουν το 85% των οφειλών τους.

Φυσικά πρόσωπα (χωρίς πτωχευτική ικανότητα) με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με οφειλές προς ασφαλιστικούς φορείς έως 50.000€

. Απαραίτητο κριτήριο επιλεξιμότητας να υπάρχει μία τουλάχιστον κερδοφόρα χρήση από τα λογιστικά βιβλία ( απλογραφικά ή διπλογραφικά ) της τελευταίας τριετίας. Δηλαδή θετικό EBITDA ( εάν έχει αρνητικό ebitda και τις 3ης χρονιές πρέπει να αποδείξει πως έχει θετικό equity )

Γενικές Επισημάνσεις που ακούστηκαν

Γενικότερα στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μπορούν να μπουν όλοι με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργωνΡυθμίζονται οφειλές δημοσίου και ασφαλιστικών οργανισμών. Εισάγουμε χρέη χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις ( μέχρι 50.000€ ανά φορέα χωριστά ΑΑΔΕ ΚΕΑΟ συνολικά 100.000€)Σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι να ενταχθούν και τα χρέη του 2017. Προσοχή δηλώνονται εκτός των οφειλών μέχρι 31/12/2016 και οι οφειλές του 2017. Απλά οι οφειλές του 2017 δηλώνονται αλλά δεν ρυθμίζονται ακόμα.Τυχόν οφειλές του 2016 που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μπορούν να ρυθμιστούν με την προϋπόθεση να γίνουν ληξιπρόθεσμεςΕάν κάποιος έχει ενταχθεί στη ρύθμιση και δεν καταβάλει για 3 μήνες τις οφειλόμενες δόσεις τότε χάνει την ρύθμιση και το κούρεμα του χρέους με την επαναφορά στις αρχικές οφειλές.Δεν είναι υποχρεωτική για τους ελεύθερους επαγγελματίες η κατάρτιση και υποβολή μελέτης βιωσιμότητας . Όταν και οι δύο σύζυγοι έχουν οφειλές υποβάλλονται ξεχωριστές αιτήσεις με διαχωρισμό των οφειλώνΤο ποινικό μητρώο είναι απαραίτητο ως δικαιολογητικόΕάν η συνολική αξία της περιουσίας του οφειλέτη ( κινητά ακίνητα ) Χ 25 είναι μεγαλύτερη από τις προς ρύθμιση οφειλές του τότε εξαιρείτε της ρύθμισης.

Video επί της πλατφόρμας μπορείτε να δείτε εδώ ενώ στο παρακάτω email ocw-info@keyd.gov.gr μπορείτε να στέλνετε ερωτήσεις. Μην ξεχνάτε όμως να διαβάσετε πρώτα τις συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις. Τέλος παραθέτω και το τηλέφωνο επικοινωνίας : 2132125730 για απορίες.



Ε9 στην αναβλητική ή διαλυτική αίρεση

Η διαφορά μεταξύ της αναβλητικής και της διαλυτικής αίρεσης
Το Ε9 στην περίπτωση της αναβλητικής αίρεσης θα υποβάλλει ο πωλητής

Έτσι λοιπόν ο πωλητής θα αναγράφει το ακίνητο στο Ε9 μέχρι να εξοφληθούν οι δόσεις από τον αγοραστή και από την ημερομηνία της αυτοσύμβασης το ακίνητο θα γράφεται στο Ε9 μόνο από τον αγοραστή.



Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών για το έτος 2017 – Παραδείγματα ( Σύμφωνα με την περίπτωση γ' του άρθρου 23 και το άρθρο 22 του Κ.Φ.Ε. πρέπει να γίνει κατανοητό βάσει των υφιστάμενων διατάξεων ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιχειρήσεων, κ.λπ. εκπίπτουν μόνο όταν καταβάλλονται. Εάν δεν καταβληθούν δεν εκπίπτουν, ούτε φυσικά αναμορφώνονται, ούτε κρίνεται η εκπεσιμότητά τους στην περίοδο που θα καταβληθούν. Εφόσον καταβληθούν εκπρόθεσμα τότε εκπίπτουν στο έτος που καταβάλλονται ενώ αν καταβληθούν εμπρόθεσμα εκπίπτουν υποχρεωτικά στο έτος που αφορούν, χωρίς δυνατότητα επιλογής να εκπέσουν σε άλλο έτος. ( Δείτε τα σχετικά παραδείγματα στο άρθρο )

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης (Ε.Ε.Α.) (Μέρος δεύτερο)

Πότε θα αποδοθεί χρονικά ;

Μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής του υποκείμενου σε παρακράτηση

Ποιοι την παρακρατούν ;

Οι εργοδότες

Οι φορείς που καταβάλουν κύριες συντάξεις

Πως υπολογίζεται ;

Με συντελεστή με αναγωγή του μισθού ή της αμοιβής σε ετήσιο καθαρό εισόδημα βάση των στοιχείων που δηλώνονται στις αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και αποτυπώνεται στις πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, ή τις πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Εκτός των εισοδημάτων από μισθούς επιβάλλεται Ε.Ε.Α. και στα έσοδα από ενοίκια

Δεν παρακρατείται για :

Αμοιβές για υπερωριακή εργασία

Χορηγήσεις

Επιδόματα καθώς και κάθε άλλου είδους πρόσθετες αμοιβές ή εφάπαξ παροχές, που καταβάλλονται τακτικά ή έκτακτα, πέραν του μισθού

Ποιες οι ενέργειες για τυχόν λάθος υπολογισμό ΕΕΑ.

Στη Δ.Ο.Υ. υποβάλουν είτε αίτησης για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του βεβαιωθέντος ποσού, είτε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης

Η Ε.Ε.Α. δεν αφαιρείται :

Από το εισόδημα

Από τον φόρο εισοδήματος καθώς δεν αποτελεί φόρο επί του εισοδήματος.
Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ.(Α' Τακτική Ολομέλεια) υπ.αρ. 130/2017

Πότε μπορεί να επιστραφεί ;

Σύμφωνα με την υπ. αρ. 2563/2015 απόφαση της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., θεμελιώνεται το δικαίωμα φορολογούμενου να αιτηθεί την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού Ε.Ε.Α. στις περιπτώσεις που κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης φυσικών προσώπων, το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης έχει υπολογιστεί πάνω στο τεκμαρτό εισόδημα χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η τυχόν κάλυψη του τεκμαρτού εισοδήματος αυτού με ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών (συμπλήρωση κ.α. 787 και 788 του εντύπου Ε1).

Αλλαγές στην Ε.Ε.Α. από 01/01/2020

Για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου θα υπάρξουν αλλαγές στη κλίμακα υπολογισμού της Ε.Ε.Α. σύμφωνα με τη παρ. 3 του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013



●●●

Φορολογικάθέματα


ΠΟΛ.1027/2018 Τροποποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα (ν. 3588/2007 - Α' 153) με τους ν. 4446/2016 (Α'240), ν. 4472/2017 (Α' 74), ν. 4491/2017 (Α' 152) και ν. 4512/2018 (Α'5): Επισήμανση βασικών μεταβολών στη διαδικασία της πτώχευσης και παροχή οδηγιών

Περίληψη

Αφορά τροποποιήσεις του πτωχευτικού κώδικα τόσο στη διαδικασία πτώχευσης όσο και στη διαδικασία εξυγίανσης. Συμπεριλαμβάνονται και οι πτωχεύσεις ομόρρυθμων εταίρων που συμπτώχευσαν με την ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρεία στην οποία συμμετείχαν. Καταργήθηκε η διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης Για την απαλλαγή του πτωχεύσαντος φυσικού προσώπου από το υπόλοιπο των πτωχευτικών του χρεών χρειάζεται να καταγραφεί στο μητρώο πτωχεύσεων και να υποβάλει ο οφειλέτης αίτηση απαλλαγής που θα την αποδεχτεί το δικαστήριο. Σε περίπτωση απαλλαγής του πτωχεύσαντος φυσικού προσώπου από το υπόλοιπο των πτωχευτικών χρεών του, το Δημόσιο, όπως και κάθε πτωχευτικός πιστωτής, δεν αναλαμβάνει τις ατομικές διώξεις σε βάρος του οφειλέτη για την είσπραξη αυτών

ΠΟΛ.1023/2018 Διευκρινίσεις σχετικά με τις φορολογικές αποσβέσεις των πάγιων περιουσιακών στοιχείων επιχείρησης που έχουν αποκτηθεί συνεπεία μεταβίβασης αυτής στο πλαίσιο εξυγίανσής της Περίληψη στις συμφωνίες εξυγίανσης- μεταβίβασης επιχείρησης, συμφωνείται μεταξύ της υπό εξυγίανσης επιχείρησης και της αποκτώσας επιχείρησης η μεταβίβαση των στοιχείων της με Ισοζύγιο μεταβίβασης. Διευκρινίζεται ότι η αξία κτήσης των παγίων για τον υπολογισμό των φορολογικών αποσβέσεων (στην περίπτωση απόκτησης αυτών συνεπεία μεταβίβασης επιχείρησης στο πλαίσιο εξυγίανσής ) λαμβάνεται η αξία των παγίων όπως αυτή αποτυπώνεται στη συμφωνία εξυγίανσης που επικυρώνεται από το Πτωχευτικό Δικαστήριο. Ως προς τον φορολογικό χειρισμό των μισθωμάτων στις περιπτώσεις χρηματοοικονομικής μίσθωσης του ν.1665/1986 που είχαν συναφθεί πριν την 1.1.2014 και μεταβιβάζονται στην αποκτώσα εταιρεία με την συναίνεση του εκμισθωτή, ισχύουν τα όσα έχουν ειδικότερα διευκρινιστεί με το έγγραφο αριθ. ΔΕΑΦ Β 1087176 ΕΞ 2015/25.6.2015 διότι στη περίπτωση αυτή η αποκτώσα εταιρεία υπεισέρχεται διά σωρευτικής αναδοχής σ' όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του αρχικού χρηματοδοτικού μισθωτή.

Αριθμ. πρωτ.: Δ.ΕΙΣΠΡ. Α 1008355 ΕΞ 2018 Ρυθμίσεις οφειλών στη φορολογική διοίκηση – Διατάξεις Περίληψη Παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου, να καταβάλουν τμηματικά τις βεβαιωμένες οφειλές έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Οι ανωτέρω οφειλές δύναται να ρυθμιστούν σε μηνιαίες δόσεις, έως δώδεκα (12), κατ' εξαίρεση παρέχεται η δυνατότητα καταβολής σε μηνιαίες δόσεις έως τις εικοσιτέσσερις (24) για οφειλές που καταβάλλονται εφάπαξ.

ΔΕΔ- Τέλη χαρτοσήμου σε ανεξόφλητο υπόλοιπο πελάτη Περίληψη Η φορολογική Αρχή, φέρει το σχετικό βάρος απόδειξης πρέπει να προκύπτει σύναψη δανειακής συμβάσεως ώστε να καταλογιστεί τέλος χαρτοσήμου 2% πλέον ΟΓΑ χαρτοσήμου 20%. Στην προκειμένη περίπτωση το μεγάλο υπόλοιπο του προμηθευτή επειδή αφορά πωλήσεις εμπορευμάτων δεν υπάγεται σε τέλος χαρτοσήμου.

Αριθμ. πρωτ.: Δ.ΕΙΣΠΡ. Α 1169688 ΕΞ 2017 Ανεφάρμοστη η διάταξη Νόμου που προβλέπει την εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο για εξόφληση φόρου κληρονομιάς από πολίτες με αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του με μετρητά λόγω μακρόχρονης μη έκδοσης σχετικής Υπουργικής Απόφασης Περίληψη Η εν λόγω διάταξη εφαρμόζεται περιοριστικά μόνο σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας του αιτούντος για εξόφληση του φόρου κληρονομιάς με μετρητά και όχι σε κάθε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης φόρου από οποιαδήποτε άλλη αιτία, και η εφαρμογή αυτή είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική



●●●

Εργατικά -Ασφαλιστικά - ΕΦΚΑ

Όπως δείχνουν τα στοιχείααπασχόλησης για Απρίλιο και Μάιο 2017δυστυχώς το ποσοστό της μερικήςαπασχόλησης παραμένει ακόμη αρκετά υψηλό. Έναςστους τρείς μισθωτούς σύμφωνα με τα στοιχεία τουΕΦΚΑ αμείβετε με μισθό κάτω από 390€ μεμερική ή εκ περιτροπής εργασία. Το μέσοημερομίσθιο μερικής απασχόλησηςδιαμορφώνεται σε 23,48€ από 49,60€ στη πλήρηαπασχόληση. Δυστυχώς φτάσαμε σε μιακοινωνία φτωχών εργαζομένων που καλούνταινα πληρώνουν άμεσους και έμμεσους φόρους πολλοίαπό αυτούς εργάζονται σε εξοντωτικούςρυθμούς με μερική απασχόληση που στη πράξησυμπληρώνουν κανονική 8ωρη απασχόληση. Μεέγγραφο του υπουργείου ΜεταναστευτικήςΠολιτικής θα υπάρξειπαράταση στις άδειες παραμονής πολιτώντρίτων χωρών μέχρι την 30/06/18.

Έμμισθοι δικηγόροι: «Υπολογισμόςσυντάξεων με το ν. 4387/2016 για νομικούς,μηχανικούς και υγειονομικούς (τ.ΕΤΑΑ) μεσυνυπολογισμό κοινωνικών πόρων»

Νόμος του κράτους ο νέος φορέας από ΟΓΑσε ΟΠΕΚΑ που θα λειτουργεί και ωςελεγκτικός μηχανισμός.

Υπερωρίες οδηγών φορτηγώναυτοκινήτων - Απόφαση67/2015 ( δεν πρέπει η απασχόλησή τους ναυπερβαίνει τις 48 ώρες κατά εβδομάδα,ημερησίως δε τις 12 ώρες, στις οποίεςσυμπεριλαμβάνονται η καθ' εαυτή οδήγηση,που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 8 ώρεςημερησίως )

Εικαστικοί καλλιτέχνες: Η άσκηση της δραστηριότητάς τους και μετά την έναρξη συνταξιοδότησής τους με βάση το ν. 4387/2016 δεν υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ Περίληψη Κατά τη διάταξη (παρ.1 του άρθρου 71 του ν.2676/1999) αυτή, εικαστικοί καλλιτέχνες μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) δεν υπάγονται στο ΕΦΚΑ (πρώην ΤΕΒΕ) για κάθε είδους καλλιτεχνική δραστηριότητα, εκτός αν οι ίδιοι επιθυμούν. Συνεπώς, η ασφάλιση των εικαστικών, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, στον Ε.Φ.Κ.Α. είναι προαιρετική

ΕΦΚΑ αριθμ. πρωτ.: Δ.ΑΣΦ.189/222242/2018 Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 80 του Ν.4445/2016 σχετικά με τις ημέρες αργιών και διακοπών καθώς και την απασχόληση κατά τις Κυριακές, των καθηγητών Φροντιστηρίων και Κέντρων ξένων γλωσσών Περίληψη Κατά τις ημέρες αργιών και διακοπών οι διδάσκοντες/καθηγητές δικαιούνται τις αντίστοιχες αποδοχές, χωρίς να υποχρεούνται να εργάζονται. Σε περίπτωση απασχόλησής τους κατά τις Κυριακές, οι αποδοχές καταβάλλονται προσαυξημένες, σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία

Η διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών - Όλες οι λεπτομέρειες Περίληψη ρυθμίστηκαν θέματα που αφορούσαν στον καθορισμό της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών (ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ) και των αυτοαπασχολούμενων (ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ) - κατά τους πρώτους μήνες του έτους οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται με βάση το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος, στο οποίο περιλαμβάνονται από 1/1/2018 οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές.

Κατά τη διάρκεια του έτους, όταν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία (εισόδημα και ασφαλιστικές εισφορές) που αφορούν το προηγούμενο φορολογικό έτος γίνεται υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το προηγούμενο φορολογικό έτος για το σύνολο των μηνών του έτους. Από την εφαρμογή των ανωτέρω προκύπτει η υποχρέωση διενέργειας εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών κάθε έτος από τις Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.



●●●

Λοιπέςειδήσεις

Στα μέσα Απριλίου θαέχουμε νέο νομοσχέδιο για τουςμετασχηματισμούς και τις συγχωνεύσειςεταιρειών ώστε να υπάρξει επικαιροποίησηστις διατάξεις του εταιρικού δικαίου καιειδικότερα των ν. 2190/1920,3190/1955και 4072/2012ως προς τα θέματα μετασχηματισμού τωνεταιρειών. Σκοπός είναι η εναρμόνιση τωνδιατάξεων των φορολογικών - αναπτυξιακώννόμων όπως ενδεικτικά του ν.δ. 1297/1972και των ν. 2166/1993και 4172/2013με το εταιρικό δίκαιο.

Στα 48 δισ. ευρώ ανέρχονται οιποσοτικοί στόχοι Φορολογικών Εσόδων γιαείσπραξη από την (ΑΑΔΕ) για το έτος 2018,όπως καθορίζονται με την απόφαση ΔΦΠ0000289 ΕΞ 2018 και έχουν αποτυπωθεί στονπίνακα της εισηγητικής έκθεσης τουΚρατικού προϋπολογισμού

●●●

Αρθρογραφία

Ενδιαφέρουσα ήταν την εβδομάδα πουμας πέρασε η αρθρογραφία του κόμβου. Δείτετα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δενυπάρχει χρόνος μπορείτε στην προσωπική βιβλιοθήκητου προφίλ σας να δημιουργήσετεκατηγορία και να τα προσθέσετε σε αυτήν μεένα κλικ.

Εξωδικαστικός: Προβλήματα - εμπόδια στην εφαρμογή του ( άρθρο του κ. Γιώργου Δαλιάνη )

Απαλλαγή ενδοομιλικών μερισμάτων: Φορολογική µεταχείριση (απαλλαγή) των ενδοοµιλικών µερισµάτων - Πρακτικά παραδείγματα ( άρθρο του κ. Νασόπουλου Α. Αντώνη )

Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών - βοηθήματα - ερωτήσεις και απαντήσεις ( είναι επίκαιρο αυτή την εποχή - του κ. Κουλογιάννη Κων/νου )

Γ.Ε.ΜΗ. - Ποιοι θεωρούνται έμποροι - Υποχρεωτική και δυνητική εγγραφή - Ανάλυση, νομολογία, παραδείγματα ( άρθρο του κ. Κουλογιάννη Κώστα και της συναδέλφου κ. Ειρήνης Λιαπάτη )

Καθαρά Δευτέρα ( άρθρο του κ. Ανδρέα Κ. Σακελλαριάδη )

●●●

Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας.

Μην ξεχάσετε τις υποχρεώσειςπου διανύουμε αυτή την εβδομάδα

20/02/2018

-Υποβολή δήλωσης και καταβολή χαρτοσήμου διαφόρων περιπτώσεων -Υποβολή δήλωσης απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων μηνός Ιανουαρίου -Διαβίβαση στην Α.Α.Δ.Ε., στοιχείων προηγούμενου μηνός από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία

●●●

Κλείνοντας το σημερινό σχόλιο θέλωνα ευχηθώ σε όλους υγεία ψυχική καισωματική.

Καλή δύναμη ...


Keywords
οφειλετες δημοσιου, καθαρα δευτερα, εισφορα αλληλεγγυης, εν λόγω, πασχα, καιρος, δωρεαν, live, εφκα, εταα, τσμεδε, software, υφίσταται, γνώμονα, διευκρινίσεις, ebitda, equity, ααδε, κουρεμα, video, email, gov, επιδοματα, εεα, εταιρεία, ογα, τεβε, οαεε, κινηση στους δρομους, βιβλια, σταση εργασιας, ομαδα διας, φορολογικη δηλωση 2011, δωρο πασχα, παραταση φορολογικων δηλωσεων, διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, αξια, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τελος ακινητης περιουσιας, εκτακτη εισφορα, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, νηστισιμα φαγητα, ρυθμιση οφειλων, ημερομήνια, αμοιβες, υπουργειο εργασιας, αιτηση, ακινητα, δωρεαν, εργασια, εταα, κινητα, νηστισιμα, ογα, πλαισιο, τηλεφωνο, τσμεδε, υγεια, χρωματα, email, equity, times, αδυναμια, αθροισμα, αρθρα, αρθρο, αιρεση, αιτησεις, ανοιξη, απλα, απωλεια, βιβλιο, βοηθηματα, φαγητα, γεγονοτα, γινει, γινεται, γνώμονα, γραφεια, δευτερα, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, διευκρινίσεις, διοικηση, δωδεκα, εγγραφη, εγγραφο, εεα, ευρω, υπαρχει, εκκαθαριση, εκχωρηση, εμβασμα, εβδομαδα, εν λόγω, εποχη, εταιρεία, ετων, ετος, εφαπαξ, εμποροι, υπηρεσιες, υφίσταται, θετικο, κλιμακα, κομβος, λαθος, λειτουργια, λεπτομερειες, ληψη, μακρια, μερικη απασχοληση, μηνες, μπορειτε, εξοφληση, οδηγηση, ονομα, ορος, ουσιαστικα, πεδιο, προβληματα, πωλησεις, ρυθμισεις, ρυθμιση, σιγουρα, συνεχεια, τις κυριακες, τριτη, υλοποιηση, φυση, φυσικα, φορολογικη, φορα, χρονος, χρονικα, ωρες, white, δικαιωμα, δικαιωματα, ebitda, εφαρμογη, ειπαμε, ελληνικα, ερωτησεις, gov.gr, gov, style, υπουργειο, size, space, text, θελω να, θεματα, υπολογισμος, weight
Τυχαία Θέματα