Μια πλατφόρμα προσλήψεων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Του Κώστα Τσαούση

H Workathlon, με εκπρόσωπο την Κατερίνα Σαντίκου (κεντρ. φωτ.), πέρασε στους 10 φιναλίστ της τελικής φάσης του διαγωνισμού «Καινοτομίας & Τεχνολογίας» του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο φέτος βρίσκεται στην 7η χρονιά του. Μία από τους δέκα, λοιπόν, από τους οποίους θα αναδειχθούν και οι μεγάλοι νικητές με τα χρηματικά έπαθλα και οι οποίοι προέκυψαν από την αξιολόγηση 29 προτάσεων που είχαν περάσει

στη β’ (ενδιάμεση) φάση του διαγωνισμού. Η αξιολόγηση έγινε από επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές προερχόμενους από οκτώ ΑΕΙ της χώρας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς και από στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.

Το άνοιγμα στην αγορά

Αλλά ας επιστρέψουμε στη Workathlon. Η εταιρεία, που έκανε το άνοιγμά της στην αγορά μόλις τον χειμώνα του 2015, έχει στη διάθεσή της μια πλατφόρμα μέσω της οποίας προσφέρονται πολύ εξειδικευμένες υπηρεσίες σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, όπως λένε οι ιδρυτές της, μεταξύ αυτών και τα αδέλφια Σαντίκου, «η Workathlon είναι μια εταιρεία που έχει ως όραμα τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πρόσληψης εργαζομένων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ζήτησα από τη συνιδρύτρια Κατερίνα Σαντίκου, μια νέα γυναίκα που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με κυρίαρχο στοιχείο την ξενοδοχειακή δραστηριότητα, να μου περιγράψει την πρώτη σκέψη για τη δημιουργία της Workathlon, αλλά και τα βήματα που έφεραν την υλοποίησή της: «Η έλλειψη εργαλείων στην αγορά που να είναι προσανατολισμένα στη διαχείριση της εύρεσης και της σωστής κατανομής προσωπικού για τα ξενοδοχεία δημιούργησε το όραμα της Workathlon. Η επάνδρωση μιας επιχείρησης, η εκπαίδευση των εργαζομένων και η διατήρηση των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις αποτελούν τους μεγαλύτερους προβληματισμούς μιας εταιρείας, καθώς μια μέση ξενοδοχειακή μονάδα δαπανά το 33% των εσόδων της σε εργατικά κόστη.

Αν και η εναλλαγή των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο αγγίζει το 30%, οι ξενοδόχοι δεν επενδύουν σε υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού λόγω της έλλειψης οικονομικών και βιώσιμων λύσεων. Ο λόγος για τον οποίο το σύστημα αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τον τουριστικό κλάδο είναι οι ιδιαιτερότητές του. Ο αριθμός εργαζομένων που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο εποχιακά είναι αρκετά μεγάλος για μια εταιρεία και ο χρόνος εύρεσης προσωπικού δεν είναι επαρκής.

Σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον χρειάζονται αυτοματοποιημένα συστήματα που θα παρέχουν με μεγάλη ακρίβεια αξιολόγηση των εν δυνάμει υποψηφίων. Το software μας ήδη χρησιμοποιείται από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της Ελλάδας, αριθμώντας πάνω από 60 πελάτες, ενώ ο στόχος της εταιρείας είναι η διεθνής επέκταση, με πρώτη την αγορά της Ευρώπης».

Μια ιδιαίτερη startup

Κάπως έτσι, η Workathlon έχει πλέον διακριτό ρόλο στην αγορά. Ας γυρίσουμε όμως λίγο πίσω και ας μιλήσουμε για τον ρόλο της Κατερίνας στο project, αλλά και για εκείνη.
Πέρα λοιπόν από Managing Director στη Workathlon, συνεχίζει να είναι οργανικό μέλος της ομάδας διεύθυνσης της οικογενειακής ξενοδοχειακής εταιρείας, της Santikos Collection.
Η ίδια έχει την ευθύνη της διαχείρισης του Ανθρώπινου Δυναμικού, τομέα που αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια στη βιομηχανία του τουρισμού.

Οι σπουδές της δεν ήταν αμιγώς τεχνοκρατικές, καθώς αποφοίτησε από το Georgetown University με «διπλό πτυχίο» (double degree) - Government & History-, ενώ δεν έκρυψε ποτέ την ενασχόλησή της με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

«Σε συνέχεια των σπουδών μου στην Αμερική και σε συνδυασμό με την επαγγελματική μου δραστηριότητα ως υπεύθυνη Προσωπικού στον όμιλο ξενοδοχείων Santikos Collection, σύντομα εντόπισα την ανάγκη εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού με τρόπο που να μην είναι χρονοβόρος και επίπονος. Η έλλειψη λύσης στον ξενοδοχειακό κλάδο με ώθησε να δημιουργήσω την εταιρεία Workathlon, και τον Νοέμβριο του 2015 λανσάραμε την πρώτη έκδοση της πλατφόρμας. Η ιδέα πλέον είχε ωριμάσει και τον Δεκέμβριο βγήκε η δεύτερη έκδοση της πλατφόρμας με μεγάλη επιτυχία», αναφέρει.

Στο σημείο αυτό έχει σημαντική αξία η εξής επισήμανση: η Κατερίνα Σαντίκου βάσισε μια καινούρια ιδέα πάνω σε μια πραγματική ανάγκη, έχοντας ταυτόχρονα τη γνώση αλλά και τα τεχνικά μέσα να την υλοποιήσει.

Με λίγα λόγια, έχουμε μια startup με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς η ίδια και το αντικείμενο της δραστηριοποίησής της προήλθαν μέσα από την αγορά και τις προκλήσεις που η ίδια έθεσε προς επίλυση.

Στην περίπτωση της κυρίας Σαντίκου το εκκολαπτήριο της ιδέας ήταν η οικογενειακή της επιχείρηση, με μονάδες στις Σποράδες και το Πήλιο («Aegean Suites» και «Princess Resort» στη Σκιάθο, «Marpunta Village Club» στην Αλόννησο και «Mansion Heritage Buildings» στη Βυζίτσα του Πηλίου). Η οικογένεια και οι δραστηριότητές της, λοιπόν, έπαιξαν τον ρόλο τους ως προς τη σύλληψη της ιδέας.

Ολα τα άλλα ήρθαν από την επίμονη δουλειά της ιδρυτικής ομάδας της Workathlon. Και χρειάστηκε σκληρή δουλειά παρότι υπήρχε τόσο η συσσωρευμένη τεχνογνωσία όσο και η δυνατότητα να μετρηθεί άμεσα η ανταπόκριση των παραγόντων της αγοράς.

*Αναδημοσίευση από το Business Stories της 19ης Μαρτίου

Keywords
Τυχαία Θέματα