Μή αναστρέψιμο: H ανθρωπότητα "κατάφερε" να καθυστερήσει την επόμενη εποχή των παγετώνων

Η παγκόσμια υπερθέρμανση η οποία προκαλείται από τις εκπομπές καύσης ορυκτών καυσίμων φταίει για τις μεγάλες καταιγίδες ανά τον κόσμο, τις εκτεταμένες ξηρασίες σε άλλες περιοχές αλλά και της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Τώρα πια υπάρχουν, όμως, και κάποια θετικά στοιχεία: Η ανθρωπότητα μπορεί να έχει καθυστερήσει την επόμενη εποχή των παγετώνων κατά 100.000 χρόνια.

Οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την απαρχή μίας νέας εποχής των παγετώνων παρολίγο να υπήρχαν στις αρχές της Βιομηχανικής Επανάστασης τον 19ο αιώνα, σύμφωνα με ερευνητές του Potsdam Institute for Climate Impact

Research. Από τότε, οι αυξανόμενες εκπομπές καυσαερίων έχουν κάνει την επέκταση των παγετώνων της Γης λιγότερο πιθανή.

Η έκθεση των ερευνητών αποκαλύπτει νέα ευρήματα όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της θερμότητας από τις ηλιακές ακτίνες, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και την επέκταση των παγετώνων η οποία χαρακτηρίζει την απαρχή μίας νέας Εποχής. Οι ερευνητές αποκάλυψαν πως, βάση με τα συγκριτικά μοντέλα τους, η επόμενη Εποχή των Παγετώνων δεν θα ξεκινήσει για 50.000 έτη τουλάχιστον, αλλά θα καθυστερηθεί λόγω της εκπομπής καυσαερίων κατά 50.000 χρόνια, σε ένα σύνολο 100.000 ετών.

"Το τελικό συμπέρασμα είναι πως αποφεύγουμε μία ολόκληρη Εποχή των Παγετώνων, κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί στην γεωλογική ιστορία του κόσμου από την απαρχή του κύκλου αυτού". Παρόλα αυτά, εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες προειδοποιούν για την υπερθέρμανση του πλανήτη η οποία απειλεί όχι μόνο παράκτιες χώρες λόγω της αύξησης της θαλάσσιας στάθμης, αλλά και την ανθρωπότητα.

Η προηγούμενη Εποχή των Παγετώνων κράτησε για περίπου 100.000 χρόνια, και τελείωσε πριν από περίπου 12.000 χρόνια. Οι παγετώνες κάλυψαν μέχρι και την Βρετανία και τη Γερμανία, τον Καναδά, και τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ. Η ενδιάμεση περίοδος μεταξύ Εποχών θα κρατούσε 20.000 με 30.000 χρόνια σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά το πραγματικά επικίνδυνο είναι πως σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ο άνθρωπος "κατάφερε" και έθεσε την ισορροπία της φύσης σε κίνδυνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα