Το ταξίδι του πρώην τζιχαντιστή Αχμέτ που ξέφυγε από τον εξτρεμισμό του ISIS

Πήρε μόλις λίγες εβδομάδες για να συνειδητοποιήσει ο Ahmed πως το ταξίδι του από μία μεσοαστική οικογένεια στην Τυνησία στα πεδία μάχης της Συρίας ήταν ένα μεγάλο λάθος.

Ο Ahmed έγινε τζιχαντιστής στα 24 του σε τζαμί της χώρας του και μεταφέρθηκε στη Συρία από άλλους ισλαμιστές που γνώρισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με την βοήθειά τους, πέρασε τα σύνορα και εισήλθε σε χωριά που ελέγχουν οι τζιχαντιστές. Ο ίδιος αναφέρει πως περίμενε πως ο πόλεμος σήμαινε πως θα αμυνόταν της μουσουλμανικής θρησκείας κατά τη διάρκεια

εμφυλίου, αλλά βρέθηκε να είναι ο ίδιος σε θέση εξτρεμιστικής ισχύος.

"Είδα με τα ίδια μου τα μάτια πως τα γκρουπ όπως το Ahrar al-Sham και το Al-Nusra Front σκοτώνουν και τρομοκρατούν τους πολίτες, ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα παιδιά, χωρίς κανένα λόγω, μόνο και μόνο για να εκφοβίζουν και να ελέγχουν τις πόλεις. Όποιος δεν υπακούσει ή προσπαθήσει να φύγει εκτελείται. Το να ξεφύγω από τη Συρία ήταν σαν μία αναγέννηση".

Στην Τυνησία, όπου ο ίδιος κρατά χαμηλό προφίλ έτσι ώστε να μην τον πιάσει η αστυνομία, ο Ahmed είναι το κέντρο της διαφωνίας για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση του εξτρεμισμού αυτού. Οι ακτιβιστές πιστεύουν πως το παράδειγμα του Ahmed υποστηρίζει την αναμόρφωση των πρώην τρομοκρατών ενώ οι πολιτικοί φοβούνται πως εάν συμπλεύσουν με αυτή την άποψη θα θεωρηθούν ως ανίσχυροι απέναντι της τζιχαντιστικής απειλής.

Οι επιθέσεις κατά τουριστών έχουν διαλύσει την εικόνα της Τυνησίας ως της μόνης χώρας η οποία ξέφυγε από τον κύκλο βίας που ξεπήδησε από την Αραβική Άνοιξη, κάτι που ευοδώθηκε και με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Περίπου 3.000 Τυνήσιοι έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να πολεμήσουν υπέρ με τους τζιχαντιστές.

Η κυβέρνηση έχει θέσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ήδη σηκώνει φράχτη στα σύνορα με την Λιβύη, με τις μυστικές υπηρεσίες να αναφέρουν πως οι επιθέσεις στο μουσείο και το θέρετρο κατά τουριστών ήταν προγραμματισμένες και καλά οργανωμένες.

Ο Ahmed γεννήθηκε το 1989 σε βόρειο προάστιο της Τύνιδας. Παράτησε το σχολείο και πήγε σε κέντρο μάθησης εργασίας, παίρνοντας άδεια ως μηχανικός και παίζοντας ποδόσφαιρο όταν δεν δούλευε. Μετά από την πτώση του Ben Ali, πήγε σε ένα από τα τζαμιά που ξεφύτρωσαν εκτός της κυβερνητικής εποπτείας, όπου διδάχθηκε τον εξτρεμισμό και τη βία, και τον έθεσαν στο δρόμο προς τη Συρία.

Πέρασε από την Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2013 και ξεκίνησε τρεις εβδομάδες στρατιωτικής εκπαίδευσης με την οργάνωση Ahrar al-Sham, μία από τις δεκάδες που πολεμούν ενάντια του Bashar al-Assad. Του προσφέρθηκε στέγαση, τροφή και του υποσχέθηκαν τέσσερις γυναίκες και 10.000 συριακές λίρες το μήνα (45 δολάρια).

Ο Ahmed εισήλθε σε μονάδα η οποία επιτέθηκε κατά των στρατιωτών του Άσαντ στο Aleppo και σύντομα ξεκίνησε να καταλαβαίνει τί πραγματικά γίνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα