Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη συμφωνία για το μεταναστευτικό

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι αγορές της Ευρώπης στον απόηχο της συμφωνίας που κατέληξαν οι «28» της ΕΕ για το μεταναστευτικό , παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 πριν από λίγο σημείωνε κέρδη 1,09% στις 380,96 μονάδες με όλους τους δείκτες και τους περισσότερους κλάδους σε θετικό πρόσημο.

Στο Λονδίνο ο FTSE100 με άνοδο 1%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 1,24%, στο Παρίσι ο CAC40 με 1,32%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 1,59%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ35 με άνοδο

1,33%.

Το ενδιαφέρον των αγορών εστιάζει στις ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο, μια εβδομάδα πριν την εφαρμογή των πρώτων αμερικανικών και κινεζικών δασμών. Η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται να ενεργοποιήσει τους δασμούς επί κινεζικών προϊόντων αξίας 34 δισ. δολ. στις 6 Ιουλίου και θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι το Πεκίνο θα ανταποδώσει άμεσα.

Νωρίτερα στην Ασία, οι μετοχές έκαναν ριμπάουντ από τα χαμηλά εννέα ημερών, ενώ ο MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού πλην Ιαπωνίας, αυξήθηκε κατά σχεδόν 1%.

Πίσω στην Ευρώπη, οι πολιτικοί ηγέτες έφτασαν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό μετά από 10ωρη σύνοδο στις Βρυξέλλες. Η συμφωνία δεν αποτελεί συνολική λύση για την αναμόρφωση των νόμων περί ασύλου της ΕΕ και μεταξύ αυτών που αποφασίστηκαν είναι η δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής, όπου όπως αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας θα γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα στους παράνομους μετανάστες, που θα επιστρέφονται, και σε όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας. Η συμφωνία θεωρείται ότι βοηθά τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, να αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Γερμανία με αιχμή το μεταναστευτικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα