Γερμανία και Γαλλία σταματούν την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα την ανάκληση όλων των εξαγωγών γερμανικών οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία, μέχρι να δοθούν ουσιαστικές εξηγήσεις για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

"Είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστεί το υπόβαθρο αυτής της τρομερής πράξης," δήλωσε η Μέρκελ από την Πράγα στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό,

εμείς δεν θα παραδώσουμε όπλα στην Σαουδική Αραβία," είπε χαρακτηριστικά η ίδια.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πώλησης γαλλικών οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία και της υπόθεσης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στη Σλοβακία, ο Μακρόν εξήγησε ότι θα ήταν «καθαρή δημαγωγία να συνδέσουμε την αναστολή της πώλησης οπλικών συστημάτων στο Ριάντ λόγω της δολοφονίας Κασόγκι».

«Τι σχέση έχουν οι πωλήσεις όπλων με τη δολοφονία; Εγώ αντιλαμβάνομαι την σύνδεση με όλο αυτό που συμβαίνει στην Υεμένη, αλλά όχι με τον κύριο Κασόγκι», τόνισε ο Μακρόν.

Ερντογάν σε Σαουδική Αραβία: Αποκαλύψτε το δολοφόνο του Κασόγκι

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγιέπ Ερντογάν προέτρεψε την Σαουδική Αραβία την Παρασκευή να αποκαλύψει ποιος διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και τη θέση του σώματος του, αυξάνοντας τη διεθνή πίεση στο βασίλειο για να βρεθεί καθαρή υπόθεση.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει περισσότερες πληροφορίες από ό, τι είχε μοιραστεί μέχρι στιγμής σχετικά με τη δολοφονία του Κασόγκι.

Το βασίλειο, πρόσθεσε ο Ερντογάν, πρέπει επίσης να αποκαλύψει την ταυτότητα του "τοπικού συνεργάτη", ο οποίος, όπως δήλωσαν νωρίτερα οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι, είχε αναλάβει το πτώμα του Κασόγκι από τους Σαουδάραβες πράκτορες μετά τη δολοφονία του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα