Μεικτό άνοιγμα στην Ευρώπη

Άνευρη εικόνα στις διεθνείς χρηματαγορές, με τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ κλειστά χθες λόγω των εορτασμών για την Ημέρα Ανεξαρτησίας και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές ανησυχίες να αυξάνονται μετά την προκλητική εκτόξευση πυραύλου από την Πιόνγιανγκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε, στο μεταξύ, το «πράσινο φως» στο σχέδιο κρατικής διάσωσης ύψους 5,4 δισ. ευρώ της ιταλικής Monte dei Paschi di Siena. Στη Γαλλία,

ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις, ενώ σήμερα εκπνέει και η προθεσμία για τη συμμόρφωση του Κατάρ με τους 13 όρους που του έθεσαν τα γειτονικά του κράτη.

Οι ευρωαγορές άνοιξαν σήμερα με μεικτά πρόσημα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 με πτώση 0,13%, με τους περισσότερους κλάδους και τους μεγαλύτερους δείκτες σε μεικτά πρόσημα(FTSE100 +0,13%, DAX -0,31%, CAC40 -0,06%, FTSE MIB -0,25%).

Μετά την ευρωπαϊκή έγκριση για το πλάνο διάσωσης της Paschi, το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι Ιταλοί φορολογούμενοι για τις διασώσεις τραπεζών εκτοξεύεται σε πάνω από 20 δισ. ευρώ μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Στη Γαλλία, ο Εντουάρ Φιλίπ περιέγραψε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στην εναρκτήρια ομιλία του στο Κοινοβούλιο. Μεταξύ αυτών, η δέσμευσή του να διατηρήσει τις επιχειρήσεις επί γαλλικού εδάφους με σταδιακή μείωση του εταιρικού φόρου.

Στη Μέση Ανατολή, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος συναντώνται σήμερα για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την επιβολή κυρώσεων στο Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι υποθάλπει την τρομοκρατία και συνεργάζεται με το Ιράν. Ενόψει της απόφασης, η Moody's υποβάθμισε την αξιολόγηση του Κατάρ σε αρνητική.
Σήμερα ξανανοίγουν οι αμερικανικές αγορές, στη σκιά της βορειοκορεατικής εκτόξευσης, για την οποία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, είπε ότι αποτελεί νέα κλιμάκωση της απειλής από την πλευρά του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, ζητώντας παράλληλα την ανάληψη διεθνούς δράσης.
.

Keywords
Τυχαία Θέματα