VW: Στα βήματα της PSA, επιστρέφει στο Ιράν 17 χρόνια μετά

Η Volkswagen σχεδιάζει να πουλήσει αυτοκίνητα στο Ιράν για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, επωφελούμενη από τη χαλάρωση των κυρώσεων. Στόχος της η επέκταση σε άλλες αγορές καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για καθήλωση της ανάπτυξης σε Ευρώπη και Κίνα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει υπογράψει συμβόλαιο με την ιρανική εταιρεία εισαγωγών Mammut Khodro

για την αποστολή μοντέλων Tiguan και Passat, κυρίως σε εμπόρους της Τεχεράνης. Η επέκτασή της σε αναδυόμενες αγορές αποτελέι μέρος του στρατηγικού σχεδίου της VW να μειώσει την εξάρτησή της από τις τρέχουσες βασικές της αγορές και να προσθέσει νέες πηγές εσόδων.

«Με την επιστροφή στο Ιράν, το μπραντ της Volkswagen καύπτει ακόμα ένα κενό στον παγκόσμιο χάρτη της αυτοκίνησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δ/ντής της εταιρείας στο Ιράν.

Η Volkswagen είναι η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη και στην Κίνα, αλλά δυσκολεύεται να ανοικοδομήσει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ μετά το σκάνδαλο με τα ντίζελ. Ως εκ τούτου, το Ιράν, με πληθυσμό 80 εκατομμυρίων, αποτελεί σπάνια ευκαιρία για ανάπτυξη. Στο μεταξύ, εταιρίες από την Boeing μέχρι την Total «σπρώχνονται» για να προλάβουν να μπουν νωρίς στην αγορά, έναν χρόνο μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί ως απάντηση στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της ισλαμικής χώρας.

Η αύξηση της παραγωγής αυτοκινήτων του Ιράν θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 11% μέχρι το 2021, όπως εκτίμησε τον Απρίλιο η BMI Research του Fitch. Η επιστροφή ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών στην ιρανική αγορά θα τονώσει τον τομέα, αν και οι αμερικανικές κυρώσεις που ισχύουν ακόμη, θα περιορίσουν την ανάπτυξη.

Η προώθηση της VW στην αγορά του Ιράν συμπίπτει με τις κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή του Κόλπου, με το Κατάρ -τον τρίτο μεγαλύτερο μέτοχο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας- να έχει έρθει αντιμέτωπο με ένα άνευ προηγουμένου μποϊκοτάζ από τέσσερις γειτονικές χώρες. Το Ιράν και η Τουρκία έχουν εμπλακεί, στην προσπάθεια να στηρίξουν το εμιράτο.

Πάντως τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα ήταν δημοφιλή στο Ιράν πριν το 1979 και τον οκταετή πόλεμο με το Ιράκ, που αποδεκάτισε την οικονομία και έπληξε τις σχέσεις με τις εταιρίες της Δύσης. Η VW πουλούσε το «Σκαθάρι» εκεί στη δεκαετία του 1950, αλλά και το θρυλικό βαν «Μπούλι» στη δεκαετία του 1960.

Με την κίνησή της αυτή η VW ακολουθεί τα βήματα της Renault, αλλά και της PSA που πρόλαβε να επιστρέψει πρώτη στο Ιράν.

Η PSA (Peugeot-Citroën) ήταν η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που ξαναμπήκε στην αγορά του Ιράν με μια συμφωνία που ανακοινώθηκε πέρυσι, για την αναβάθμιση του εργοστασίου της Peugeot κοντά στην Τεχεράνη και για να αρχίσει να κατασκευάζει μοντέλα Citroën στη χώρα. Λίγους μήνες αργότερα, η Renault ενημέρωσε πως θα χτίσει νέο εργοστάσιο με παραγωγική ικανότητα 150.000 αυτοκινήτων το χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα