Μεικτή εικόνα στην Ασία μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν σήμερα οι ασιατικοί δείκτες ακολουθώντας την πτώση της Wall Street μετά την ανακοίνωση των φορολογικών σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του εταιρικού φόρου από το 35% στο 15%, και πλέον οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα οφείλουν ελάχιστο ή και μηδενικό φόρο για τα μελλοντικά τους κέρδη στο εξωτερικό, οι επενδυτές έμειναν με αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το αν και κατά πόσον οι αλλαγές θα αυξήσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Επίσης ο Τραμπ πρότεινε ανώτατο φορολογικό συντελεστή εισοδήματος

35%, από 39,6% σήμερα. Παρά τη μείωσή του, ο συντελεστής παραμένει υψηλότερος από το 33% που υποστήριζε ο Trump προτού εκλεγεί. Οι χαμηλότεροι συντελεστές θα διαμορφωθούν στο 10% και στο 25%, ενώ η τυπική έκπτωση φόρου για τους φορολογούμενους θα διπλασιαστεί.

Παράλληλα, οι επενδυτές επεξεργάζονται και την απόφαση της Bank of Japan να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,19%. Η BoJ που ολοκλήρωσε σήμερα την διήμερη συνεδρίασή της δεν αιφνιδίασε τους αναλυτές διατηρώντας αμετάβλητο το επιτόκιο και τον ρυθμό αγοράς κρατικών assets. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας παρότι έδωσε έναν πιο αισιόδοξο τόνο για την οικονομία, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό για φέτος στο 1,4% από 1,5% προηγουμένως.

Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,45%%. Κέρδη 0,16% για τον ASX στην Αυστραλία. Ανοδικά κατά 0,39% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύεται κατά 0,07%

Στα εταιρικά νέα, η κορεατική Samsung Electronics ανακοίνωσε κέρδη α' τριμήνου, τα καλύτερα από το 2013, κυρίως χάρη στα σταθερά κέρδη από το τμήμα επεξεργαστών μνήμης, όπως μεταδίδει το Reuters. Η μετοχή αρχικά υποχωρούσε πάνω από 1,8%, καθώς η Samsung ανακοίνωσε ότι δεν θα υιοθετήσει τελικά δομή εταιρείας συμμετοχών. Αργότερα ωστόσο ανέκαμψε με άνοδο 1,26%.

Keywords
Τυχαία Θέματα