Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση οι ευρωπαϊκοί δείκτες με κύριο χαρακτηριστικό το ράλι που σημειώνει ο κλάδος εμπορευμάτων λόγω και της ισχυρής ανόδου στις τιμές του πετρελαίου.

Οριακές κινήσεις κάνει ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 που πριν λίγο ήταν στο +0,05%. Σε διάφορες κατευθύνσεις κινούνται οι μεγαλύτεροι δείκτες και οι περισσότεροι τομείς.

Στο Λονδίνο ο FTSE100 +0,20%, στο Παρίσι ο CAC40 με άνοδο 0,15%, στη Φρανκφούρτη ο DAX

με πτώση 0,16%, ενώ ο πορτογαλικός ΙΒΕΧ35 και ο ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 0,27% και 0,10% αντίστοιχα.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2014, μετά τις αναφορές ότι η Σαουδική Αραβία επιδιώκει την άνοδο της τιμής στα 100 δολάρια τους επόμενους μήνες, γι' αυτό κρατά σε περιορισμένο επίπεδο την προσφορά πετρελαίου. Η επιδίωξη αυτή συνηγορεί και υπέρ της άποψης ότι το Ριάντ θα εξακολουθήσει να επιθυμεί τη συνέχιση της μείωσης παραγωγής στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, παρά το γεγονός ότι οι μεγάλοι παραγωγοί προσεγγίζουν τον αρχικό στόχο του Οργανισμού.

Ακόμα ένας καταλύτης για μια άνοδο στα προθεσμιακά του αργού εκτιμάται ότι αποτελεί η προοπτική της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία. Οι αυξημένοι φόβοι ότι οι κυρώσεις μπορεί να πλήξουν την προσφορά πετρελαίου οδήγησαν σε αύξηση τις τιμές του αλουμινίου και του νικελίου σε υψηλά πολλών ετών.

Στο μέτωπο της παγκόσμιας οικονομίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ, είπε την Τετάρτη ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα πρέπει να αναλάβουν δράση ώστε να προσπαθήσουν να μειώσουν τα επίπεδα χρέους. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι χαράσσοντες πολιτική θα πρέπει να «χτίσουν» κεφαλαιακά μαξιλάρια ασφαλείας και να μειώσουν τα επίπεδα χρέους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αναπόφευκτα θα συναντήσουν στο μέλλον.

Στην Ασία οι αγορές έκαναν ράλι χάρη στις ισχυρές επιδόσεις του τομέα ενέργειας. Ο διευρυμένος
MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού πλην Ιαπωνίας σημείωνε άνοδο 1%, καθώς ο τομέας πρώτων υλών ενισχύθηκε κατά 2,9%.

Keywords
Τυχαία Θέματα