Μεικτά πρόσημα στην Ασία – Κλειστές παραμένουν οι αγορές στην Κίνα λόγω του σεληνιακού έτους

Οι ασιατικές αγορές διαπραγματεύτηκαν μεικτά την Πέμπτη εν μέσω κάποιων παρατεταμένων ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.

Στην Αυστραλία, ο ASX 200 περιόρισε τις προηγούμενες απώλειες για να διαπραγματευτεί με πτώση 0,36%. Όμως, οι μετοχές των μεγάλων μεταλλευτικών εταιρειών σημείωσαν άνοδο, καθώς η Rio Tinto ενισχύθηκε κατά 2,74%, η Fortescue σημείωσε άνοδο κατά 3,13% και η BHP

πρόσθεσε 2,62%.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 1,11%, ενώ ο δείκτης Topix σημείωσε πτώση 0,67%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi αντιστάθηκε στην πτωτική τάση και σημείωσε άνοδο 2%, ενώ ο Kosdaq ενισχύθηκε κατά 2,23%.

Ο δείκτης Straits Times της Σιγκαπούρης κέρδισε 2,12%.

Ορισμένες μεγάλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ, παραμένουν κλειστές για τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης στην Ασία ακολούθησε τα νυχτερινά κέρδη στη Wall Street, τα οποία προήλθαν από το άλμα των μετοχών τεχνολογίας.
Στο μέτωπο των δεδομένων, οι έμποροι θα παρακολουθήσουν την καταμέτρηση των μη αγροτικών μισθοδοτούμενων του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας που θα γίνει την Παρασκευή, η οποία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δείκτες για το πώς τα πάει η αμερικανική οικονομία.

Ορισμένες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι ο αριθμός μισθοδοσίας του Ιανουαρίου θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει επιβραδυνθεί ή ακόμη και να γίνει αρνητικός – τα στοιχεία από την εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP έδειξαν ότι οι εταιρείες αφαίρεσαν 301.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του μήνα, κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των περιπτώσεων Covid-19 και της ευρύτερης επιβράδυνσης των επιχειρηματικών συνθηκών.

“Η πτώση αυτή ακολούθησε μια αδύναμη έκθεση για τις αρχικές αιτήσεις για την εβδομάδα έρευνας της αγοράς εργασίας τον Ιανουάριο και είχε ως αποτέλεσμα ένα κύμα αναθεωρήσεων προς τα κάτω για την επίσημη ανακοίνωση των μη αγροτικών μισθοδοσιών της Παρασκευής, η οποία αναμένεται πλέον ευρέως να παρουσιάσει αρνητικό αριθμό”, έγραψαν οι αναλυτές της ANZ Research σε σημείωμά τους το πρωί της Πέμπτης.

“Η Omicron ευθύνεται”, ανέφεραν, προσθέτοντας: “Ωστόσο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID να μειώνονται απότομα, αναμένεται ανάκαμψη των θέσεων εργασίας τον Φεβρουάριο/Μάρτιο”.

Αλλού, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην ανατολική Ευρώπη παρέμειναν σε αυξημένα επίπεδα μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου ότι θα μετακινήσει ορισμένες από τις δυνάμεις του που εδρεύουν στην Ευρώπη ανατολικότερα και θα αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα με έδρα τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η ανάπτυξη αυτή έρχεται καθώς περίπου 100.000 ρωσικά στρατεύματα εξοπλισμένα με προηγμένο οπλισμό παρατάσσονται στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία και στα βόρεια σύνορα με τη Λευκορωσία, η οποία είναι σύμμαχος της Μόσχας.

Νομίσματα και πετρέλαιο

Στην αγορά συναλλάγματος, το αμερικανικό δολάριο διαπραγματευόταν για τελευταία φορά στα 96,043 έναντι ενός καλαθιού ομολόγων του.

Το ιαπωνικό γεν άλλαξε χέρια στα 114,42 ανά δολάριο, ενώ το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε κατά 0,2% στα 0,7122 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν το πρωί της Πέμπτης κατά τη διάρκεια του ασιατικού ωραρίου, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού υποχώρησαν κατά 0,53% στα 87,79 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου μπρεντ υποχώρησαν κατά 0,32% στα 89,18 δολάρια ανά βαρέλι.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο ΟΠΕΚ και οι μη ΟΠΕΚ σύμμαχοί του συμφώνησαν να δώσουν το πράσινο φως για την αύξηση της παραγωγής αργού σε 400.000 βαρέλια ημερησίως για τον Μάρτιο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ εν μέρει λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

Διαβάστε ακόμη:

ΥΠΕΝ: Αλλαγές στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Ryanair: Φουλ… επίθεση στην κυβέρνηση με το βλέμμα στην πίτα του ελληνικού καλοκαιριού

EKT: Αναζητά τη «χρυσή τομή» για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

Keywords
Τυχαία Θέματα