Eurogroup: Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν και μετά το πέρας του προγράμματος

Του Στέλιου Μορφίδη

Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στις 14 Μαϊου ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά τη συνεδρίαση του Θεσμού στη Σόφια κατά την οποία όλοι συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού εποπτείας για την προώθηση των μεταρρύθμισεων και μετά τη λήξη του προγράμματος αλλά παραμένει η μεγάλη διαφωνία για το πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους με το Βερολίνο να επιδεικνύει τις μεγαλύτερες αντιστάσεις στο «μέτωπο» που φαίνεται πως σχηματίζεται μεταξύ Κομισιόν - Γαλλίας

- ΔΝΤ και ΕΚΤ για μία αυτοματοποιημένη διαδικασία στη βάση των γαλλικών προτάσεων.

«Για την Ελλάδα είχαμε μία παραγωγική συζήτηση», σημείωσε ο κ. Σεντένο και τόνισε: «ακούσαμε θετικά νέα κυρίως στο δημοσιονομικό μέτωπο. Η Ελλάδα κατάφερε ένα πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 4% καθώς και δημοσιονομικό πλεόνασμα. Η Ελλάδα παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην ατζέντα του προγράμματος».

Ανακοινώνοντας την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως οι ευρωπαϊκές Αρχές και η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστούν πάνω στα τελευταία προαπαιτούμενα για μία συμφωνία για τη δ' αξιολόγηση.

«Παράλληλα ετοιμάζουμε τη μεταπρογραμματική συμφωνία. Ο Έλληνας υπ. Οικονομικών μας παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης που υπογραμμίζει την ελληνική ιδιοκτησία του προγράμματος. Αυτό αποτελεί κλειδί για το μέλλον της χώρας. Η ιδιοκτησία είναι κρίσιμη για την οικονομική ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Σεντένο αναφέροντας το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών που ήταν σε πρόγραμμα.

Σε ο,τι αφορά για το χρέος ο κ. Σεντένο τόνισε πως «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, εάν χρειαστεί, με τη λήξη του προγράμματος».

Ο Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως ένα μεγάλο ζήτημα είναι το «πώς θα στηρίξουμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος», σημειώνοντας πως γι αυτό το ζήτημα όπως και αυτό του χρέους θα συνεχιστούν οι συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες με στόχο το Eurogroup του Ιουνίου να είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις.

Μηχανισμός εποπτείας

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό για την εποπτεία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων αλλά και της διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας μακροπρόθεσμα».

Ο ίδιος έσπευσε να τονίσει πως «ο μηχανισμός αυτός δεν μπορεί να μοιάζει με νέο πρόγραμμα ή επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Δεν είναι αυτό στην ατζέντα».

Οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, πρέπει να συνεχιστούν για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της ίδιας της οικονομίας. «Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες μακροπρόθεσμα».

Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη «να φθάσουμε σε μία συμφωνία για το πως θα ελαφρύνουμε περαιτέρω το ελληνικό χρέος, αν και όπως είπε το ζήτημα αυτό δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τη σημερινή συνεδρίαση αλλά «θα επανέλθουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί «τον Ιούνιο πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. Είμαστε αποφασισμένοι. Πρέπει να φθάσουμε ως το τέλος. Έχουν μείνει ανοικτά ζητήματα τα οποία πρέπει να κλείσουν», τονισε ο κ. Μοσκοβισί αναφερόμενος στις εκκρεμότητες της δ' αξιολόγησης.

Όπως σημείωσε η αποστολή των θεσμών στις 14 Μαϊου έχει ως στόχο να καταλήξει αργότερα σε ένα staff level agreement. Κάλεσε δε τόσο τους θεσμούς όσο και την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσουν τις προσπάθειες. «Είναι εφικτό να φθάσουμε ως τον Ιούνιο σε μία συμφωνία», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως την «τελευταία σελίδα στην ιστορία της κρίσης στην Ευρωζώνη». Όπως είπε χαρακτηριστικά «φθάσαμε κοντά στο Grexit, το αποφύγαμε και χτίζουμε ένα success story για την Ελλάδα».

«Η Αθήνα να αποφασίσει το συντομότερο»

Απ' την πλευρά του το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ στάθηκε σε τρία σημεία.

Το πρώτο, όπως είπε, είναι η προτεραιότητα στην έγκαιρη ολοκλήρωση της δ' αξιολόγησης. Είναι σημαντικό οι συζητήσεις που θα ξεκινήσουν στις 14 Μαίου να προχωρήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά, υπογράμμισε ο ίδιος σημειώνοντας παράλληλα πως απ' την πλευρά της ΕΚΤ «βλέπουμε καλή πρόοδο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αλλά απομένουν πολλά ακόμα» τονίζοντας παράλληλα τη σημαντικότητα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

Σε ο,τι αφορά την εποχή μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος ο κ. Κερέ σημείωσε πως είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα. Ωστόσο ζήτησε η απόφαση αυτή να ληφθεί «το συντομότερο, δυνατόν» προκειμένου να χαραχθεί συγκεκριμένη στρατηγική.

Υπενθύμισε μάλιστα πως η Ελλάδα δεν διαθέτει σήμερα «investment grade» στην πιστοληπτική αξιολόγηση της και εφόσον επιθυμεί την καθαρή έξοδο τότε οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης που γίνονται σήμερα, απ' τις 21 Αυγούστου θα εξελιχθεί σε μία συζήτηση μεταξύ της Αθήνας και των Κεφαλαιαγορών. Και αυτή «θα είναι μία διαφορετική συζήτηση», υπογράμμισε ο κ. Κερέ τονίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κερέ ζήτησε ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που όπως είπε αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο για την τόνωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. «Όσο πιο εμπροσθοβαρή και αυτόματα είναι, τόσο θα βοηθήσουν στο χτίσιμο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα», τόνισε δείχνοντας παράλληλα πως η ΕΚΤ συμπαρατάσσεται με τη Γαλλία, το ΔΝΤ και την Κομισιόν στην προσέγγιση της για το χρέος.

«Έντονες οι επόμενες εβδομάδες»

«Είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να επανέλθει σε μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης» είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, στη συνέντευξη μετά το πέρας του Eurogroup, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποπληρωθούν τα δάνεια. Είμαστε ο μεγαλύτερος δανειστής και θέλουμε η Ελλάδα να μείνει σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρόσθεσε.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες και μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι πολύ έντονες, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη Συνέντευξη Τύπου

Νωρίτερα κατά την είσοδο του στη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε πως είναι «κρίσιμη η ιδιοκτησία του προγράμματος και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων πριν το χρέος». Απ' την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε την ανάγκη «να διασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και μετά το πρόγραμμα» ενώ ο υπ. Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ εξέφρασε την αισιοδοξία του για μία συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο ζητώντας παράλληλα «το πλαίσιο για την ελάφρυνση του χρέους να είναι ξεκάθαρο, πλήρες και αποδεκτό απ' τις αγορές». Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ωστόσο πήρε αποστάσεις και αρκέστηκε να δηλώσει πως «στόχος είναι η αίσια ολοκλήρωση του προγράμματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα