Μεγάλου (Πειραιώς): Στόχος η ενίσχυση των κεφαλαίων κατά 2%

Τους βασικούς στόχους της Τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε, μιλώντας σε αναλυτές ξένων χρηματοοικονομικών ομίλων, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, κατά την τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα του α' τριμήνου 2018.

Όπως είπε, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την χρηματοοικονομική θέση, η Τράπεζα Πειραιώς θα υλοποιήσει εμπροσθοβαρές

κεφαλαιακό σχέδιο, εξετάζοντας και την έκδοση εναλλακτικού non dilutable κεφαλαίου.

«Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάτι άμεσα, αλλά θα εξετάσουμε κάθε δυνατή επιλογή που δεν επιφέρει dilution στους μετόχους μας. Αυτό περιλαμβάνει από εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων έως Tier II capital» τόνισε.

«Το capital plan που έχουμε συζητήσει με τον επόπτη δεν περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου. Ο δείκτης των βασικών εποπτικών μας κεφαλαίων (CET1) θα ενισχυθεί κατά 100 μονάδες βάσης από εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου και κατά επιπλέον 100 μονάδες βάσης από άλλες ενέργειες, οι οποίες δεν θα επιφέρουν απίσχναση των μετόχων μας, έως το τέλος του έτους» αναφέρθηκε.

Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης περιλαμβάνει και πωλήσεις assets ενώ έμφαση δόθηκε και στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Όπως αναφέρθηκε, μέσω της υλοποίησης του προγράμματος Horizon που ήδη υλοποιεί η Τράπεζα, στόχος είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.

Αναφορικά με το θέμα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, επισημάνθηκε η μείωση των NPEs κατά 3 δισ. ευρώ ετησίως που πέτυχε η Τράπεζα ενώ στόχος για το 2019 είναι τα NPEs να υποχωρήσουν στα 20 δισ. ευρώ και τα NPLs στα 10 δισ. ευρώ.

Από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμμετοχών και θυγατρικών το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της Πειραιώς αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ, γενονός που η Τράπεζα αναμένει ότι θα αυξήσει τον δείκτη CET I από το 14% (τέλος Μαρτίου) στο 15%.

Σε σχέση με την πορεία των πλειστηριασμών, η Πειραιώς δήλωσε ότι το 80% των εκποιούμενων assets ( σ.σ κυρίως ακίνητα) περιέρχονται στην κατοχή της, ενώ επανέλαβε τον στόχο για έσοδα 1,9 δις ευρώ από πλειστηριασμούς ως το τέλος του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα