Σε συναγερμό κυβερνήσεις και πολυεθνικές για το δεύτερο κύμα της κυβερνοεπίθεσης

Μια πρωτοφανούς έκτασης κυβερνοεπίθεση εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στον Παγκόσμιο Ιστό, με αποτέλεσμα καθημερινά τα "θύματα" να αυξάνονται, ενώ ο πανικός για ένα γενικευμένο ηλεκτρονικό μπλακ-άουτ να βρίσκεται στα ύψη. Το πρωί της Δευτέρας η ανησυχία ήταν έκδηλη, για ένα πιθανό δεύτερο κύμα επιθέσεων, καθώς οι περισσότεροι επιστρέφουν στα γραφεία τους κι ενεργοποιούν τους υπολογιστές τους, παρά το γεγονός ότι νοσοκομεία και άλλες απαραίτητες δομές έχουν κερδίσει τη μάχη μ ε το πρώτο κύμα της κυβερνοεπίθεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Europol, περισσότεροι

από 200.000 υπολογιστές σε 150 χώρες έχουν πληγεί από το πρώτο κύμα των επιθέσεων. Όπως αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Ηλεκτρονικής Ασφάλειας της Βρετανίας, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για νέα επίθεση.

“Έχουμε δει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις γίνονται η κύρια απειλή” αποκαλύπτει ο Ρομπ Γουεϊνράιτ, εκτελεστικός διευθυντής της Europol, “αλλά κυβερνοεπιθέσεις σε παγκόσμια κλίμακα αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά”.

Η εξάπλωση του κακόβουλου λογισμικού έγινε χάρη σε μια τεχνική που πιθανόν έχει κλαπεί από τον Οργανισμό Εθνικής Ασφάλειας των Η.Π.Α. Έχει επηρεάσει την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας, το γερμανικό σιδηροδρομικό σύστημα, τις αυτοκινητοβιομηχανίες Nissan Motor Co. και τη Renault SA, τη PetroChina, την γιγαντιαία εταιρία FedEx Corp. και άλλα συστήματα υπολογιστών σε εταιρείες και νοσοκομεία που βρίσκονται σε όλο το χώρο από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έως τις ΗΠΑ και την Ασία.

Οι χάκερς χρησιμοποιούν το κλεμμένο “εργαλείο” προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία των υπολογιστών στου οποίους επιτίθενται, να κάνουν αυτά τα αρχεία “κρυφά” για τους χρήστες των υπολογιστών και στη συνέχεια να ζητήσουν λύτρα, συνήθως 300 δολάρια ανά περίπτωση, πληρωμένα σε bitcoins.

Η ιστοσελίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας πληροφορεί για το πρόβλημα που έχει προκύψει

Ο Μπραντ Σμίθ, πρόεδρος της Microsoft, δήλωσε ότι αυτές οι κυβερνοεπιθέσεις είναι πρόκληση “να ξυπνήσουν” οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ κι άλλων χωρών και να πάψουν α αποθηκεύουν τέτοια εργαλεία, που μπορούν να κλαπούν. «Πρέπει να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση και να συμμορφωθούν στον κυβερνοχώρο με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τα όπλα στον φυσικό κόσμο», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα