Κέρδη στην Ασία παρά τις ανησυχίες για προστατευτισμό – Ανοδος για το πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκαν στο ξεκίνημα της εβδομάδας οι ασιατικοί δείκτες παρά τις ανησυχίες περί επικράτησης του προστατευτισμού στο εμπόριο που εκφράστηκαν κατά τη Σύνοδο του G7 στην Ιταλία, αλλά και τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Οι ΥΠΟΙΚ του G7 υπογράμμισαν τα ρίσκα που μπορεί να προκαλέσει η αμερικανική πολιτική στο εμπόριο για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μπάρι. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη

Σύνοδο Κορυφής του G20 τον περασμένο Μάρτιο, οι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμπεριλάβουν στο κοινό ανακοινωθέν μια συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο.

Στο μεταξύ, οι ανησυχίες για τη στάση της Β. Κορέας κλιμακώνονται μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος προσγειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Ρωσία.

Ανησυχία επικρατεί στις διεθνείς αγορές και για την κυβερνοεπίθεση καθώς θεωρήθηκε πολύ πιθανό να εκδηλωθεί εκ νέου σήμερα Δευτέρα. Ο ιός που έχει ονομαστεί "WannaCry" προσβάλει τους υπολογιστές και μπλοκάρει την είσοδο των χρηστών. Την περασμένη εβδομάδα παρέλυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

Στα ταμπλό ο δείκτης Nikkei σημείωνε νωρίτερα πτώση 0,18%. Ο νοτιοκορεατικός Kospi αντέστρεψε τις απώλειες που σημείωνε νωρίτερα και γύρισε σε κέρδη 0,39%. Στην Αυστραλία ο ASX 200 με άνοδο 0,03%. Στην Κίνα, ο Shanghai Composite με κέρδη 0,26% και ο Shenzhen Composite με άνοδο σχεδόν 0,5% ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά 0,56%.

Στα εταιρικά νέα, η BHP Billiton αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδιά της να αντλήσει μεγαλύτερη αξία από τα περιουσιακά στοιχεία σχιστόλιθου. Οι μετοχές της υποχώρησαν 0,36%.

Επίσης στην Αυστραλία, η Fairfax Media δέχτηκε προσφορά εξαγοράς της ύψους 2,76 δισ. δολ. από την TPG Capital Management. Η μετοχή της Fairfax σημείωσε άνοδο 7,24%.

Η ιαπωνική Toshiba ανακοίνωσε καθαρή ζημιά 950 δισ. γεν για την τελευταία της χρήση. Νωρίτερα η μετοχή της σημείωνε άνοδο 4,23%.
Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο ενισχύθηκε σημαντικά μετά την ανακοίνωση των υπουργών Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας ότι βρίσκονται σε συμφωνία για παράταση της μείωσης παραγωγής μαύρου χρυσού μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Τα futures του μπρεντ κέρδισαν 1,51% στα 51,61 δολ/βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 1,67% στα 48,63 δολ/βαρέλι.
Ενίσχυση και για το δολάριο με τον σχετικό δείκτη στο 99,256.

Keywords
Τυχαία Θέματα