Με κέρδη «αποχαιρετούν» τη Μέρκελ τα χρηματιστήρια

Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν σήμερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν, λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η HSBC.

Οι επενδυτές, παρότι «σάστισαν» στιγμιαία από την ήττα του κόμματος της Μέρκελ, δεν έδειξαν να τρομάζουν, ενώ θετικά έδρασε το γεγονός πως η Καγκελάριος θα παραμείνει στο τιμόνι μέχρι το 2021, κάτι που μεταφράστηεκ

σαν παράγοντας σταθερότητας από τις αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,9% κι έκλεισε στις 355,51 μονάδες, ενώ ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,94%, καθώς η μετοχή της HSBC έκλεισε με κέρδη 4,8%, μετά την άνοδο της κερδοφορίας της κατά 32% στο γ’ τρίμηνο του 2018.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών (+2,95%), στον απόηχο δημοσιεύματος που ανέφερε ότι η Κίνα σχεδιάζει να περικόψει τον φόρο αγοράς αυτοκινήτου κατά 50%.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,2% κι έκλεισε στις 11.335,48 μονάδες, έχοντας νωρίτερα καταγράψει κέρδη άνω του 2%, με τις μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Daimler, BMW και Volkswagen κατέγραψαν κέρδη 2,1%, 1,8% και 4,1% αντίστοιχα.

Ώθηση στις γερμανικές μετοχές προσέφερε και η είδηση ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του CDU στο συνέδριο του Δεκεμβρίου 2018, στον απόηχο της κατρακύλας του κόμματός της, CDU, στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σε Βαυαρία και Έσση.

Πάντως, η ίδια φέρεται να εξέφρασε την πρόθεση της να παραμείνει στη θέση της καγκελαρίου.
Την ίδια ώρα, η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's να μην υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας οδήγησε σε σημαντική αποκλιμάκωση των πιέσεων στις μετοχές και την αγορά ομολόγων της χώρας.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με άνοδο 1,91% στις 19.039,85 μονάδες, έχοντας ενισχυθεί ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 2,5%, με τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών να πρωταγωνιστούν στο ταμπλό.

Η Intesa Sanpaolo ενισχύθηκε κατά 3%, η Banco BPΜ σημείωσε άνοδο 5%, η Unicredit κατέγραψε κέρδη 4,3%, ενώ η UBI Banca έκλεισε στο +4,1%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,35% από 3,44% στο κλείσιμο της Παρασκευής, σε χαμηλά εβδομάδας.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s επεφύλαξε μία θετική έκπληξη για την ιταλική οικονομία, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο ΒΒΒ.
Αντίθετα ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση των προοπτικών (outlook) της ιταλικής οικονομίας σε «αρνητικές» από «σταθερές» που ήταν πριν, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι η ιταλική οικονομία βρίσκεται «υπό παρακολούθηση» για πιθανή υποβάθμιση το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον οίκο, η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική που έχει ανακοινώσει η ιταλική κυβέρνηση θα βαρύνει αρνητικά στις οικονομικές προοπτικές της χώρας, γεγονός το οποίο μπορεί να πλήξει το ήδη «ακραίο» χρέος, κυρίως ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 1,25% στις 7.026,32 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,44% στις 4.989,35 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα