Με «δεμένα χέρια» ο Μάριο Ντράγκι για την Ελλάδα

Τα βλέμματα όλων είναι για μία ακόμη φορά στραμμένα στις σημερινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και φυσικά στη συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της, Μάριο Ντράγκι.

Ο Ντράγκι έχει επανειλημμένως ταχθεί εναντίον της πρόωρης ολοκλήρωσης ή επιβράδυνσης του προγράμματος, καθώς εκτιμά ότι η ανάκαμψη παραμένει υποτονική και ο πληθωρισμός απέχει παρασάγγας από τα επιθυμητά επίπεδα τη στιγμή που η Γερμανία - αλλά και άλλες χώρες του βορρά - έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην επέκταση

του προγράμματος και αξιώνει είτε τον τερματισμό του είτε τουλάχιστον, τη μείωσή του, καθώς θεωρεί ότι η «υπερχαλαρή» πολιτική προξενεί στρεβλώσεις στις αγορές και πλήττει την κερδοφορία των τραπεζών.

Άρωμα Ελλάδας

Όπως συμβαίνει σε κάθε συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι θα δεχθεί ερωτήσεις για την Ελλάδα, σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης της χώρας στο QE.

Πρόσφατα ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε ερώτημα για το ελληνικό χρέος είχε διευκρινίσει ότι η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη της τις αξιολογήσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, αλλά θα κρίνει "ανεξάρτητα” από αυτές τη δική της στάση όσο αφορά τη βιωσιμότητά του.

Το ποια στάση θα κρατήσει αυτή την φορά ο πρόεδρος της ΕΚΤ μένει να φανεί, με δεδομένο ότι δεν επαληθεύθηκαν οι προσδοκίες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ η επιμονή της Γερμανίας να μετατεθεί στο τέλος του προγράμματος η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν αφήνει πολλά περιθώρια να κριθεί το ελληνικό χρέος ως βιώσιμο.

Την ίδια στιγμή, το πιο σημαντικό στοιχείο στη σημερινή, τελευταία ανακοίνωση Ντράγκι περί νομισματικής πολιτικής για το έτος 2016, πιο σημαντικό ακόμα και από την πιθανή επέκταση κατά 6 μήνες του προγράμματος ομολόγων που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 80 δισ. ευρώ μηνιαίως, ίσως να είναι μια αναφορά από την πλευρά του επικεφαλής της ΕΚΤ για το τι σκέφτεται να κάνει σε ό,τι αφορά την πολιτική χαλάρωσης στη συνέχεια. Οι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg, αναφέρουν ότι η αναμενόμενη επέκταση μπορεί και να είναι η τελευταία πριν αρχίσει ο περιορισμός της αγοράς ομολόγων.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του Ντράγκι, έχουν τονίσει ότι η νομισματική πολιτική θα επιστρέψει τελικά σε πιο συμβατικούς ρυθμούς, αν και το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό εξαρτάται από τη συνεισφορά των κυβερνήσεων στην προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωζώνης. Με τις επερχόμενες εκλογές σε κάποιες από τις μεγαλύτερες χώρες της Ένωσης, το πεδίο εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων περιορίζεται και ενισχύεται ο λαϊκισμός που υποσκάπτει την επιχείρηση ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έτσι, η κεντρική τράπεζα ίσως βρεθεί υποχρεωμένη να ακολουθήσει μη συμβατικά μέτρα για λίγο μεγαλύτερο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα