Ποιός θυμάται το ΤΑΝΕΟ;

Μία πρόσφατη κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας & Ανάπτυξης Δήμου Παπαδημητρίου και αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη για τον καθορισμό της μηνιαίας αμοιβής του επικεφαλής του Ταμείου Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) με έκανε να θυμηθώ την ύπαρξη του Ταμείου που κάποτε είχε ανοίξει πανιά για τις μεγάλες θάλασσες αλλά...

Το ΤΑΝΕΟ που συστάθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο το 2000, έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρίας και λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και επένδυσε σε ένα ιδιαίτερο χρηματοδοτικό μέσο, το Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Κλειστού Τύπου

(Α.Κ.Ε.Σ.). Πιό συγκεκριμένα επένδυσε σε 11 Αμοιβαία Κεφάλαια αυτού του τύπου που με την σειρά τους τοποθέτησαν τα κεφάλαια τους σε εταιρείες που είχαν να παρουσιάσουν ώριμα επενδυτικά σχέδια.

Οι εταιρείες στις οποίες επένδυσαν τα ΑΚΕΣ δεκάδες: από τον Κρόκο Κοζάνης και την Mediterra (Καταστήματα & Προϊόντα μαστίχας) - ο επενδυτικός και επιχειρηματικός βραχίονας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου – μέχρι σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και εταιρείες καινοτομίας στους τομείς της ενέργειας κλπ. Αρκετά απο τα ΑΚΕΣ έχουν προχωρήσει σε αποεπενδύσεις ( είτε ολική, είτε μερική αποεπένδυση).

Σήμερα, το ΤΑΝΕΟ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι – εν αναμονή εξελίξεων. Η κατεύθυνση είναι να ενσωματωθεί στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης -ΕΤΕΑΝ. Το τελευταίο σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης που δεν περπάτησαν (λόγω και της αντίδρασης των θεσμών) ήταν να αποτελέσει μαζί με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων ένας από τους συστατικούς φορείς της νέας ΕΤΒΑ.

Μετά την ματαίωση αυτών των σχεδίων αναμένεται η συγκρότηση ενός νέου αναπτυξιακού φορέα με ΕΤΕΑΝ και ΤΑΝΕΟ. Την ίδια ώρα η σύντροφος του κ. Παπαδημητρίου – η κα Αντωνοπούλου- προωθεί την σύσταση ενός ακόμη Ταμείου, του Ταμείου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα