Με δασμούς σε $257 δισ. κινεζικά προϊόντα απειλεί ο Τραμπ - Βουτιά στη Wall Street

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν στις αρχές Δεκεμβρίου την επιβολή δασμών σε όλα τα εναπομείναντα κινεζικά προϊόντα αξίας 257 δισ. δολαρίων, εάν οι συζητήσεις μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και του κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ αποτύχουν να φέρουν λύση στον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο, όπως αναφέρουν τρεις καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg News.

Μια

ανακοίνωση το Δεκέμβριο της νεάς λίστας που θα πληγεί από τους δασμούς, θα σήμαινε ότι η ημερομηνία που θα επιβληθούν - αφού πρώτα περάσουν 60 ημέρες όπου θα πραγματοποιηθούν δημοσίως σχόλια - θα συμπέσει με το Κινεζικό Νέο Έτος στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η λίστα θα αφορά εισαγωγές από το Ασιατικό κράτος, οι οποίες δεν έχουν επηρεαστεί από τον προηγούμενο γύρο δασμών.

Απότομη αντιστροφή τάσης μετά την είδηση - Στο «κόκκινο» η Wall Street

Η διαρροή της είδησης ήταν αρκετή ώστε να αντιστρέψει πλήρως τις τάσεις στη Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες της αμερικανικής αγοράς να γυρίζουν σε αρνητικό έδαφος και να εγκαταλείπουν την προσπάθεια ανάκαμψης που καταγράφηκε τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,01% ή 248 μονάδων στις 24.439, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,66% στις 2.641 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,63% στις 7.050 μονάδες. Ο S&P 500 έχει εισέλθει μαζί με Nasdaq σε «bear territory», δηλαδή διόρθωση που υπερβαίνει το 12% από τα υψηλά του.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+1,8%) και JP Morgan (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-6,7%) και IBM (-4%).

Ωστόσο νωρίτερα η αμερικανική αγορά επιχειρούσε ανάκαμψη μετά και το sell-off της περασμένης εβδομάδας. Μια ανάκαμψη που είχει ανάγκη η αγορά, καθώς διανύει το χειρότερο μήνα των τελευταίων εννέα χρόνων.

Στο newmoney.gr έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα του «Αμερικάνου» τον τελευταίο μήνα, και στο γιατί η Wall Street «μύριζε» διόρθωση εδώ και καιρό, ενώ την ίδια ώρα οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις παραείναι αδύναμες και δεν πείθουν. Περισσότερο μοιάζουν με «bull traps» που παγιδεύουν επενδυτές σε μια bear market, η οποία πιθανόν να συενχιστεί έως ότου ο S&P φτάσει σε απώλειες πάνω από 15-20%, από τα τελευταία υψηλά του.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Morgan Stanley, η οποία σήμερα δημοσίευσε ανάλυση της, στην οποία «βλέπει» περαιτέρω πτώση του S&P 500 έως και τις 2.400 μονάδες.

Φυσικά το αμερικανικό ντόμινο, αν επιβεβαιωθεί, θα συμπαρασύρει και Ευρώπη-Ασία, ενώ σε δεινή θέση βρίσκονται οι αναδυόμενες αγορές, ειδικά εν μέσω του ισχυρού δολαρίου. Αναδυόμενες αγορές, όπως το ελληνικό Χρηματιστήριο...

Την ίδια στιγμή, εξαιρετικό ενδιαφέρον μαζί με το δολάριο σε σχέση με ευρώ, παρουσιάζει ο χρυσός, ο οποίος σε μια σπάνια στιγμή του, κινείται ανοδικά μαζί με το αμερικανικό νόμισμα (με το οποίο παραδοσιακά διατηρούν αρνητική συσχέτιση), κάτι που δεν είναι καθόλου τυχαίο και δεν πρέπει να παραβλεφθεί...

Τέλος, ιδιαίτερης προσοχής χρήζει η μεταβλητότητα, την οποία βέβαια λατρεύουν οι απανταχού traders, ωστόσο φανερώνει πολλά για το πόσο ταραχώδεις είναι αυτή τη στιγμή οι αγορές. Η σημερινή διακύμανση του Dow Jones έφτασε τις 1000 μονάδες (!), ήτοι 4%, ξεπερνώντας ακόμη και τα κρυπτονομίσματα, που χαρακτηρίζονται από υψηλό volatility.

Κερδίζουν έδαφος και πάλι δολαρίο αλλά και χρυσός

Στο μεταξύ το δολάριο κερδίζει έδαφος, με το δείκτη δολαρίου πάνω από τις 96,60 μονάδες, και το ευρώ να υποχωρεί στο 1,1391 EUR/USD. Το κινεζικό γουάν υποχωρεί κοντά στα 7γουάν/δολάριο.

Την ίδια ώρα, ο χρυσός περιορίζει τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα, στον απόηχο της είδησης, καθώς οι επενδυτές επανατοποθετούνται στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου στα 1.230 δολάρια ανά ουγγιά, εν μέσω του κλιμακώμενου εμπορικού πολέμου.

Πετρελαϊκή βουτιά

Απώλειες 0,55% σημείωσε το Brent για να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 77,19 δολαρίων, ενώ ισχυρότερες ήταν οι πιέσεις για το αμερικανικό αργό, με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, καθώς έκλεισε στα 67,04 δολάρια.

«Η υποχώρηση των οικονομικών συνθηκών και τα συμπτώματα ενός ηπιότερους διεθούς εμπορίου έχει μειώσει τις προοπτικές ανάπτυξης», σχολιάζει ο Benjamin Lu της Phillip Futures στη Σιγκαπούρη, προσθέτοντας ότι οι αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται να «αντισταθμίσουν τις επενδυτικές και καταναλβτικές δαπάνες, να μειώσουν τις εμπορικές ροές και εν τέλει να πλήξουν τη ζήτηση».

Βουτιά για τις τεχνολογικές FANG

Την ίδια ώρα, οι τεχνολογικές μετοχές -που φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη μεγάλη πτώση του Οκτωβρίου- καταγράφουν σήμερα νέες πιέσεις, με το Facebook να καταγράφει απώλειες 1,6%, τη Netflix να καταγράφει πτώση 4,2%, την Alphabet να σημειώνει πτώση 3,1% και την Amazon να βουλιάζει κατά 5,5%.

Η σημερινή πτώση πιέζει τις λεγόμενες μετοχές «FANG» (Facebook, Amazon, Nerflix και Google - Alphabet) ακόμη βαθύτερα σε περιοχή «bear market» (-23% σε σχέση με τα υψηλά 52 εβδομάδων) και σε νέα χαμηλά 6 μηνών.

Στο μεταξύ, η μετοχή της IBM υποχωρεί κατά 3,2%, στον απόηχο της είδησης της συμφωνίας εξαγοράς της Red Hat έναντι περίπου 34 δισ. δολ.
Η μετοχή της Red Hat σημειώνει άλμα σχεδόν 45%.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές πέρα από τους δασμούς, επικεντρώθηκαν στα μακροοικονομικά στοιχεία και στα εταιρικά deals

Ειδικότερα οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν για έβδομο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο, τούτη τη φορά κατά 0,4% από 0,3% τον προηγούμενο μήνα και το προσωπικό εισόδημα σημείωσε τη μικρότερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2017, κατά 0,2%.

Παράλληλα, ελαφρώς πιο «χαλαρές» ήταν οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ καθώς ο δείκτης δαπανών ατομικής κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε 0,1% τον Σεπτέμβριο, η ετήσια ανάγνωση επιβραδύνθηκε και διαμορφώθηκε στο 2% από 2,2%.

«Ο πληθωρισμός είναι πιο αργός απ’ ότι αναμέναμε», σχολίασε ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της State Street Global Advisor, Michael Arone. “Αυτό κάνει τους επενδυτές αισιόδοξους ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων τον επόμενο χρόνο».

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της IBM μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι προχωρά στην εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού Red Hat έναντι 34 δισ. δολαρίων.

Η κίνηση είναι μακράν η μεγαλύτερη εξαγορά της ΙΒΜ και αντανακλά την προσπάθεια του CEΟ Ginni Rometty για ανάπτυξη στον τομέα λογισμικού που βασίζεται σε συνδρομές, καθώς αντιμετωπίζει επιβράδυνση πωλήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα