Με ανοιχτά «μέτωπα» υποδέχεται η Αθήνα το κουαρτέτο

Στις επάλξεις βρίσκονται οικονομικό επιτελείο και Μαξίμου ενόψει της επιστροφής, εκτός απροόπτου σήμερα, των επικεφαλής των θεσμών, αλλά και της επανεκκίνησης των κρίσιμων διαπραγματεύσεων από Δευτέρα, με κεντρικό στόχο να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η αξιολόγηση.

Ωστόσο, η επιστροφή των κκ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) γίνεται με ανοιχτά όλα τα κρίσιμα μέτωπα, όπως ασφαλιστικό, δημοσιονομικά μέτρα, προσφυγικό και κλιμακούμενες κοινωνικές αντιδράσεις.

Εξάλλου, όπως διεμήνυσε και ο Επίτροπος Μοσκοβισί,

«στο τραπέζι βρίσκονται δύσκολα θέματα και θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος, όμως στόχος της Κομισιόν είναι να μείνουμε πιστοί στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε συμφωνήσει με τις ελληνικές αρχές».

Τις μεγαλύτερες τριβές μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να προκαλέσουν, τόσο το ζήτημα του ασφαλιστικού, όσο και των νέων δημοσιονομικών μέτρων. Το Ταμείο συνεχίζει να διατηρεί τις σκληρές θέσεις του και στα δύο ζητήματα, ενώ το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας εμφανίζεται πιο διαλλακτικό. Μέχρι να ξεκινήσουν, όμως, οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση εκτιμάται ότι στο εσωτερικό των θεσμών θα έχει διαμορφωθεί μία βασική κοινή «γραμμή» για τα ζητήματα αυτά.

Έναντι των θεσμών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος ο οποίος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist εκτίμησε ότι αν δεν έχουμε έναν «λογικό συμβιβασμό» με τους θεσμούς, θα καθυστερήσει η έναρξη του ενάρετου κύκλου για την οικονομία.

Πάντως, διακαής πόθος του Μαξίμου είναι η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς περί τα τέλη Μαρτίου.
O πρωθυπουργός χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Μαξίμου με ομάδα fund managers, μεταξύ των οποίων, οι κκ. Watsa, Paulson και Ross, σημείωσε ότι η ψήφιση των σχετικών νόμων, αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση, εφόσον, όπως είπε, κινηθούν στο πλαίσιο λελογισμένων απαιτήσεων.

Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος, με συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της Ναυτεμπορικής, δήλωσε έναντι των αγροτών έτοιμος να συζητήσει με τους εκπροσώπους τους βελτιώσεις στο ασφαλιστικό (όπως είχε γίνει στην περίπτωση των επιστημόνων), οι οποίες θα περιλαμβάνουν και την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου για την προτεινόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Το αγροτικό αξιολογείται πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα με δεδομένο ότι την ερχόμενη Πέμπτη στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, επαγγελματίες και αγρότες θα κάνουν «επίδειξη δύναμης» με τους τελευταίους να μην αποκλείουν να κατέβουν με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα. Οι αγρότες ήδη ενισχύουν τα μπλόκα κι έχουν διαμηνύσει ότι από Δευτέρα οι κινητοποιήσεις τους κλιμακώνονται περαιτέρω.

Σήμερα στις 14:00 είναι προγραμματισμένη στα Τέμπη η κρίσιμη σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων που θα αποφασίσει τον τρόπο δράσης των αγροτών.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, με το κυβερνητικό επιτελείο να διαμηνύει ότι παραμένει «κόκκινη γραμμή» η περικοπή των κύριων συντάξεων. Την ίδια ώρα, οι δανειστές επιμένουν να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο για τη χορήγησης της Εθνικής σύνταξης, ενώ θέλουν μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης και να μην αυξηθούν οι εισφορές.

Στα υπόλοιπα «αγκάθια», συγκαταλέγεται η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τα ενεργειακά (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΗ) και τα δημοσιονομικά. Ειδικά για το τελευταίο, οι δανειστές φαίνεται να πατάνε πόδι, αφού το ανοιχτό δημοσιονομικό κενό για το 2017-2018 είναι ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι θα μεταφραστούν σε μέτρα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο επιχείρησης «προσέγγισης» κοινωνικών θεμάτων, ο πρωθυπουργός νωρίτερα επισκέφτηκε το Δημαρχείο Περάματος σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν ξεχασμένες περιοχές, πάντα υπάρχουν τρόποι να στηρίξεις τους πιο αδύναμους» και ανακοινώνοντας δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του δήμου, σε θέματα ανεργίας, σίτισης και έργων.

Καθυστερήσεις υπάρχουν και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων relocation αφού οι 5.000 προσωρινές θέσεις στη βόρεια Ελλάδα και στην Αττική δεν είναι έτοιμες ενώ παραμένει άγνωστο το πότε θα ενεργοποιηθεί και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες. Πρόκειται για δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην λεγόμενη σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, θα τρέχουν στη σκιά της θύελλας αντιδράσεων από κοινωνικές ομάδες, αλλά και των πιέσεων της ΕΕ στο θέμα του προσφυγικού. Εξάλλου, σαφής ήταν και η δήλωση του Πιέρ Μοσκοβισί, ότι οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες και θα απαιτηθεί χρόνος, γεγονός που δείχνει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να μη κλείσουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου που επιθυμεί η κυβέρνηση.

Keywords
αθηνα, ΔΝΤ, ΕΚΤ, esm, economist, fund, απεργια, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, συνταγμα, σημαίνει, ελλαδα, σταση εργασιας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, θεματα πανελληνιων, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, μπλοκα αγροτων, αξιολογηση, θεμα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, ωρα, economist, αυξηση, ασφαλιστικο, ατζεντα, αττικη, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δεδομενο, δευτερα, δηλωση, δειχνει, ευρω, ειπε, ευκλειδης, ιδια, κυβερνηση, μαξιμου, ομαδα, παντα, πεμπτη, ποθος, ρυθμιση, σαφης, σεναριο, τεμπη, τρακτερ, φυλλο, χρονος, αγνωστο, απο δευτερα, fund, ομαδες, σημαίνει, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα