Μπαίνει στις ράγες η επέκταση του προαστιακού προς Λαύριο

Της Μαριάννας Τζάννε

Στην επιτροπή που θα συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου που θα υποβοηθήσει την ΕΡΓΟΣΕ στην σύνταξη των μελετών για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής του προαστιακού Κορωπί-Λαύριο προχώρησε η ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για τις συμπληρωματικές τοπογραφικές μελέτες, την προμελέτη χάραξης, την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη μελέτη κτηματολογίου.

Η επέκταση του προαστιακού που μαζί με τις απαλλοτριώσεις προβλέπεται να αγγίξει τα 400 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ, όχι όμως και να μπει στις ράγες

νωρίτερα από το 2022. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΕΡΓΟΣΕ ευθυγραμμιζόμενη με την γραμμή που ετοιμάζεται να ακολουθήσει το υπουργείου Υποδομών στα δημόσια έργα, προτάσσοντας την μέθοδο της μελέτης-κατασκευής (έχει συνταχθεί σχετικό σχέδιο νόμου που η τύχη του αγνοείται), επαναφέρει μετά από πολύ καιρό στους διαγωνισμούς της, το αντίστοιχο μοντέλο, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στο παρελθόν στα έργα σηματοδότησης.

Η νέα γραμμή θα είναι η μεγαλύτερη επέκταση του προαστιακού μετά την επέκταση προς Κόρινθο και Κιάτο που αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των Μεσογείων και την ενίσχυση του λιμένα του Λαυρίου καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της κίνησης του Πειραιά εκτιμάται ότι θα μεταφερθεί στο Λαύριο.

Το έργο έχει περάσει από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την διαφωνία μεταξύ ΕΡΓΟΣΕ και ΟΣΕ πριν δύο χρόνια σχετικά με το σχεδιασμό και το κόστος.

Ο ΟΣΕ εμφανιζόταν υπέρμαχος ενός φθηνού έργου που θα υπηρετεί όμως τις ανάγκες του προαστιακού εν αντιθέσει με την που ΕΡΓΟΣΕ που υπολόγιζε και το κόστος των απαλλοτριώσεων, ανεβάζοντας το τίμημα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει προηγηθεί, η νέα γραμμή προβλέπεται να διαθέτει δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς (στο Μαρκόπουλο και στο Λιμάνι του Λαυρίου) και επτά στάσεις (Καλύβια, Κουβαρά, Κερατέα, Αμφιτρόπη, Περιγιάλι Θορικό, Εκπαιδευτικό Κέντρο Λαυρίου). Από το κέντρο της Αθήνας ως το νοτιοανατολικότερο άκρο της Αττικής ο επιβάτης θα φτάνει σε 55 λεπτά.

Με βάση την πρόσφατη απόφαση της ΕΡΓΟΣΕ έως της 1 Φεβρουαρίου θα υποβληθούν τα σχέδια των τευχών στην Διεύθυνση Μελετών και ακολούθως έως τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στην διαχειριστική αρχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα