Με... άδειες τσέπες οι τουρίστες στη Μεσόγειο φέτος το καλοκαίρι

Της Στεφανίας Σούκη

Τις μεγάλες επιπτώσεις της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος για την Ελλάδα και της τρομοκρατίας για την περίπτωση της Τουρκίας αποτυπώνουν τα στοιχεία που παραθέτει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναφορικά με τις τουριστικές αφίξεις και εισπράξεις του επταμήνου του 2016 στις 7 μεγάλες ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου.

Από τα στοιχεία (από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο ή Ιούλιο ανάλογα με τον προορισμό) προκύπτει γενικευμένη μείωση της Μέσης κατά Κεφαλή Δαπάνης ανεξαρτήτως

της μεταβολής των αφίξεων και στους επτά τουριστικούς προορισμούς, με την Ελλάδα μάλιστα να φαίνεται ότι κινείται στα επίπεδα των άλλων μεσογειακών χωρών. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, τα στοιχεία του Sete Intelligence, δείχνουν ότι όσο λιγότερο έχει πληγεί μια χώρα από τις προσφυγικές ροές, τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση αφίξεων που παρουσιάζει.

Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη μείωση σε αφίξεις (-29,1%) και έσοδα (-30,1%) παρουσιάζει η Τουρκία. Η μείωση αυτή αντανακλάται και στη μείωση της Μέσης κατά Κεφαλής Δαπάνης (ΜΚΔ) κατά -1,4%. Μείωση κατά -1,7% στις αφίξεις και -4,9% στα έσοδα παρουσιάζει και η Ελλάδα για την περίοδο του επταμήνου, αφού με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ η χώρα μας ''γύρισε'' μέσα στον Αύγουστο το πρόσημο στις αφίξεις, όχι όμως και στις εισπράξεις. Η μείωση αυτή του επταμήνου αντανακλάται εντονότερα και στη μείωση της ΜΚΔ κατά -3,3%. Η Ιταλία εμφανίζει αύξηση των αφίξεων κατά +4,4%, αύξηση των εσόδων κατά +1,2% και μείωση της ΜΚΔ κατά -3,1%. Η Ισπανία και η Κροατία όπου παρατηρείται αύξηση +11,1% και +9,7% των αφίξεων, έχουν επίσης μείωση ΜΚΔ κατά -4,1% και -2,7% με αποτέλεσμα η αύξηση εσόδων να είναι +6,6% και +6,7% αντίστοιχα. Τέλος η Κύπρος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις αφίξεις κατά +19,8% και στα έσοδα +15,0%, έχοντας παρεμφερή μείωση ΜΚΔ κατά -4,0%.

Οπως επισημαίνει, σχολιάζοντας τα νούμερα ο ΣΕΤΕ, η μείωση της ΜΚΔ μπορεί να αποδοθεί αφενός στην ύφεση και την οικονομική ανασφάλεια που πλήττει την Ευρώπη ευρύτερα και αφετέρου στην μετατόπιση τουριστών χαμηλής δαπάνης από την Τουρκία προς άλλους μεσογειακούς προορισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα