Με 17 προαπαιτούμενα κλείνει το deal για δόση 11 δισ. ευρώ

Διαφωνία για τον τρόπο λειτουργίας του «κόφτη» - «Άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρισμού με «σπάσιμο» του μονοπωλίου της ΔΕΗ, ζητούν οι Ευρωπαίοι - Καμία σύγκλιση απόψεων για το χρέος - Πενταμελής διοίκηση στο Ταμείο Αποκρατικοποίησεων με δύο θέσεις να ανήκουν στους δανειστές

του Ιωάννη Αντύπα

«Αγκάθι» παραμένει το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, καθώς δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία αναφορικά με τον μηχανισμό των εφεδρικών

μέτρων (τον γνωστό και ως «κόφτη»).

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα μέτρα που πρέπει να ψηφισθούν από την ελληνική Βουλή για να αποδεσμευτεί η πρώτη δόση χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

Χρηματοοικονομική βιωσιμότηταΔημοσιονομική σταθερότηταΑνταγωνισμόςΕκσυγχρονισμός του Δημοσίου

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε το πρόγραμμα «τεράστιο στο εύρος του» και δήλωσε πως έχουν γίνει πολλά από τον Αύγουστο και έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Απομένει τώρα να νομοθετηθούν τα 17 προαπαιτούμενα και να ελεγχθούν από τους θεσμούς για να εκταμιευθεί η δόση.

Πέρα από τα μέτρα για επιτύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, υπάρχουν και μέτρα για τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής εσόδων, τη νομοθεσία των κόκκινων δανείων και τη μεταρρύθμιση του ανταγωνιστικού πλαισίου.

Στο ζήτημα του ανταγωνιστικού πλαισίου της χώρας τα μέτρα προβλέπουν το άνοιγμα μεγάλων αγορών όπως αυτή του ηλεκτρισμού, με το σπάσιμο μονοπωλίου της ΔΕΗ και την μείωση του ποσοστού της κατά τουλάχιστον 50%.

«Τεράστια» χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με έμφαση στη «ρίζα του προβλήματος» χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τη δουλειά που έγινε σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο όλοι οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν σύνταξη βάση της νέας φόρμουλας και οι υφιστάμενοι θα δουν τις συντάξεις τους να παγώνουν μέχρι να εξισορροπηθούν με το νέο πλαίσιο βάση του πληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη χρηματοδότηση των δανειακών δεσμεύσεων, η δόση για την Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ εννέα και 11 δισ. ευρώ.

Τι ισχύει για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων είναι επίσης ένα σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κεφάλαια αξίας 5-6 δισ. έτοιμα προς αξιοποίηση, όπως και μετοχές του ελληνικού κράτους και «τεράστια» (όπως την χαρακτήρισε ο αξιωματούχος) ακίνητη περιουσία.

Το ταμείο θα είναι ανεξάρτητο και θα διοικείται από ένα διοικητικό συμβούλιο πέντε ατόμων, και ο Πρόεδρος θα καθορίζεται από τους θεσμούς. Το διοικητικό συμβούλιο θα έχει όλες τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για να κινηθεί και να αξιοποιήσει την περιουσία, με τον αξιωματούχο να τονίζει πως «θα γίνεται με γνώμονα την ελληνική οικονομία και δεν θα υπάρχουν συμφέροντα άλλων κρατών».

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδα πηγαίνουν καλύτερα από ότι αναμένονταν με χαρακτηριστική να είναι η περίπτωση του ΑΕΠ που για το 2015 εν μέσω capital controls η πρώτη πρόβλεψη ήταν -2,5% ενώ τελικά η συρρίκνωση διαμορφώθηκε στο -0,5%.

Παράλληλα υπήρχε μείωση των εισαγωγών και των εξαγωγών όπως και χαμηλή κατανάλωση το 2015. Ο αξιωματούχος αναμένει να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ το 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα