Μάχη για τέσσερις οι γαλλικές προεδρικές εκλογές

Αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα της κάλπης λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν το α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, προκαλεί η άνοδος του ακροαριστερού υποψηφίου, Ζαν Λυκ Μελανσόν, που φτάνει τα δημοσκοπικά ποσοστά του Φρανσουά Φιγιόν.

Και οι δυο διεκδικητές πραγματοποίησαν προεκλογικές εμφανίσεις την Κυριακή σε μια μάχη που εξελίσσεται πλέον, στήθος με στήθος.

«Η δυναμική του Μελανσόν είναι πλέον μεγάλη», αναφέρουν οι δημοσκόποι, επισημαίνοντας πάντως ότι ο Φιγιόν έχει μια πιο συμπαγή εκλογική

βάση.

Η άνοδος – έκπληξη του Μελανσόν έρχεται να προσθέσει επιπλέον ρίσκα στις πιο απρόβλεπτες εκλογές των τελευταίων ετών για τη Γαλλία.

Το τελευταίο γκάλοπ της Kantar Sofres που δημοσιοποιήθηκε αργά την Κυριακή εμφάνιζε πρώτους με 24% τους Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν. Στη δεύτερη θέση ο Μελανσόν με 18% και τέταρτος ο Φιγιόν με 17%. Ωστόσο, όλα φαίνονται δυνατά, καθώς στα τελευταία μεγάλα γεγονότα (Brexit και αμερικανικές εκλογές, τα γκάλοπ στάθηκαν ανίκανα να προβλέψουν σωστά).

Δημοσκόπηση του Bloomberg, πάντως, έρχεται να επιβεβαιώσει εν πολλοίς το γκάλοπ της Kantar Sofres, δίνοντας από 18% σε Μελανσόν και Φιγιόν και λίγο πάνω από 23% για Μακρόν και Λε Πεν.
Συνυπολογίζοντας το περιθώριο λάθους, και οι τέσσερις υποψήφιοι είναι πιθανόν να βρίσκονται μεταξύ των δύο πρώτων που θα αναδείξουν οι κάλπες της 23ης Απριλίου. Όλα είναι ανοιχτά γα τον β' γύρο στις 7 Μαΐου.

Σαφές σημάδι της δυναμικής που έχει λάβει η εκστρατεία Μελανσόν, είναι και το γεγονός ότι και ο ίδιος ο Μακρόν έχει αρχίσει να επιτίθεται εναντίον του – ένδειξη ότι τον υπολογίζει σημαντικά.

Με βίντεο στο τουίτερ, ο Μακρόν υποστηρίζει ότι ο Μελανσόν δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις υποσχέσεις τους, επιχείρημα που χρησιμοποίησε την Κυριακή και κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό France 3.

Ο Μελανσόν πάλι πλασάρεται στους ψηφοφόρους ως ο υποψήφιος της ειρήνης, εξαπολύοντας μύδρους κατά Μέρκελ και Ολάντ για την υποστήριξη που πρόσφεραν στις ΗΠΑ για τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και καλώντας τους Γάλλους να προσέξουν την ψήφο τους, αν επιθυμούν την ειρήνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα