Λιαργκόβας: «Οι καθυστερήσεις στοιχίζουν»

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Στεφανία Σούκη

«Οι καθυστερήσεις στοιχίζουν» ήταν η απάντηση δια στόματος Παναγιώτη Λιαργκόβα στο ερώτημα πόσο τελικά έχουν στοιχίσει οι καθυστερήσεις στην ελληνική οικονομία, από το βήμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για τη «Θέση της Ελλάδος στο μέλλον της Ευρώπης».

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη

Βουλή επεσήμανε πέντε βασικά βήματα που θα πρέπει να κάνει αυτή την στιγμή η Ελλάδα, κοιτάζοντας τη θέση της στο μέλλον της Ευρώπης, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της συνέπειας και της αξιοπιστίας στην οικονομική πολιτική, ενώ για το θέμα του χρέους ανέφερε ως προσωπική άποψη ότι έπρεπε να υπάρχει μία εθνική ομάδα τεχνοκρατών.

«Στο ερώτημα τι απομένει να κάνει αυτή την στιγμή η Ελλάδα, καταρχάς το πρώτο βήμα είναι να ολοκληρώσει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο ''καίει'' τις τράπεζες- γνωρίζουμε άλλωστε ότι θα ξεκινήσουν τα τέστ αντοχής τον ερχόμενο Φεβρουάριο», ανέφερε ο κ. Λιαργκόβας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν ο ευρωβουλευτής κ. Μ. Κύρκος και η ομάδα «Μεταρρυθμίσεις και Ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Ο ίδιος θεωρεί εκ των ων ουκ ανευ την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, το ύψος των οποίων τοποθετούνται μεταξύ 80 -100 δισ. ευρώ, με βάση και ορισμένες πρόσφατες μελέτες. «Χρειαζόμαστε 80 με 100 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια, γι' αυτό και θα πρέπει να επιταχυνθούν άμεσα πρωτοβουλίες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι π.χ. η αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δημοσίου ή η ταχύτερη λειτουργία της δικαιοσύνης, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα και να έχει προχωρήσει άμεσα με το σκεπτικό ότι δε θίγονται φτωχότεροι».

Δύο ακόμη άξονες τους οποίους προέταξε ο κ. Λιαργκόβας είναι να αντιμετωπίσει η χώρα το πρόβλημα του χρέους αλλά και να ενισχύσει την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής. «Η αξιοπιστία είναι ένα χαμένο όπλο στην οικονομική πολιτική τα τελευταία πολλά χρόνια. Εχουμε χάσει την αξιοπιστία και ακολούθως τη συνέπεια που είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, γιατί αν πιστεύαμε τους κυβερνώντες, τότε θα επηρεαζόταν θετικά η ψυχολογία και οι θετικές προσδοκίες θα ενίσχυαν στη συνέχεια την οικονομία.»

Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή περιγράφοντας την ελληνική οικονομία μετά την κρίση, ανέφερε ότι πλέον η κατάσταση «είναι πιο ομαλή, έχουμε μια πιο εξομαλυμένη κατάσταση, χωρίς συζητήσεις για Grexit, ενώ οι μείζονες ανισορροπίες διορθώθηκαν (π.χ. τα δίδυμα ελλείμματα εξαλείφθηκαν).

Περί ανταγωνιστικότητας και μεταρρυθμίσεων

Εχουμε βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα κατά 27% σε όρους κόστους εργασίας και κατά 20% σε όρους τιμών, ενώ έχουν υλοποιηθεί πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων καθώς και στη Δημόσια Διοίκηση, αν και θα μπορούσαν να γίνουν στο σημείο αυτό ακόμη περισσότερα γιατί, πέραν της Ελλάδας, και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. πραγματοποιούν μεταρρυθμίσεις. Δεν φτάνει να είμαστε στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ, ο οποίος μετράει κυρίως το αν ψηφίζονται μεταρρυθμίσεις). Είναι άλλο πράγμα να ψηφίζεις νομοσχέδια στη Βουλή και άλλο να τα εφαρμόζεις και θυμίζω ότι στο τρίτο μνημόνιο υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα που αφορούν π.χ. τα κλειστά επαγγέλματα».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει γίνει πλέον πιο σταθερό, διαθέτοντας σχετικά υψηλές προβλέψεις και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (παρά το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων).

«Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι έχει διαμορφωθεί μία ισχυρή πολιτική συναίνεση υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Συναφώς ψηφίστηκαν μέτρα που αύξησαν την αξιοπιστία της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωζώνη, εστω κι αν ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπήρξαν πολλές θυσίες και λάθη (π.χ. μη δίκαιη κατανομή των βαρών της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Στο ίδιο πλαίσιο, και η Ευρωζώνη έχει αλλάξει, ιδιαίτερα μετά το 2012 δημιουργώντας κάποιους κανόνες, γεγονός το οποίο υποδεικνύει ότι πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή για δράση αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Κι αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα, γιατί υπάρχει ένας ορίζοντας πολιτικής σταθερότητας, χωρίς εκλογικές αναμετρήσεις μείζονος σημασίας ή δημοψηφίσματα που να προκαλέσουν αναταραχή, ενώ υφίσταται μία φάση ανάκαμψης στις οικονομίες της Ευρωζώνης- ακόμη και στην Ελλάδα. «Επιπλέον, το Brexit αποδεικνύεται μία απελευθερωτική εξέλιξη για τις κεντρομόλες δυνάμεις της ηπειρωτικής Ευρώπης, με χαμένη τελικά τη Μ. Βρετανία. Πέραν αυτού, η Ευρώπη αποκτά τη νοοτροπία και τη συνείδηση μεγάλης εμπορικής δύναμης και αρχίζει να προτάσσει εμπόδια στην εύκολη άλωση στρατηγικών τομών της οικονομίας της απέναντι σε άλλες μεγάλες δυνάμεις όπως κυρίως η Κίνα, για να έχει τον έλεγχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα