Λαγκάρντ υπέρ της ανεξαρτησίας των τραπεζών - Ανησυχίες Ντράγκι για την Fed


Την ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών υπερασπίστηκαν με δηλώσεις τους από η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστήν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς

Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε το Σάββατο ότι η υπευθυνότητα, η λογοδοσία, η διαφάνεια και η αποτελεσματική επικοινωνία απετελούν βασικά στοιχεία για να είναι οι κεντρικές τράπεζες αξιόπιστες στην εκπλήρωση των εντολών τους.

"Η ανεξαρτησία τους είναι αυτή διασφάλισε το έργο τους με την πάροδο του χρόνου και θα συνεχίσει να το κάνει", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Λαγκάρντ όταν ρωτήθηκε εάν ορισμένες κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν απειλές για την ανεξαρτησία τους στο έργο της χάραξης της νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ανησυχία του για την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι η απώλεια της αυτονομίας της θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της πολιτικής της.

Η πρόταση του Αμερικανού Προέδρου για τον διορισμό των δύο αμφισβητούμενων υποψηφίων στο διοικητικό συμβούλιο της Fed και οι συνεχιζόμενες προσκλήσεις (κυρίως μέσω Twitter) για περικοπές των επιτοκίων «ξύπνησαν» το φάντασμα της κυβερνητικής παρέμβασης, αμφισβητώντας τη θεμελιώδη αρχή λειτουργίας των κεντρικών τραπεζών.

"Σίγουρα ανησυχώ για την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών σε άλλες χώρες, ειδικά... στη σημαντικότερη δικαιοδοσία στον κόσμο", δήλωσε ο Ντράγκι για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Εάν η κεντρική τράπεζα δεν είναι ανεξάρτητη, τότε οι άνθρωποι μπορεί να θεωρήσουν ότι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ακολουθούν πολιτικές συμβουλές και όχι αντικειμενική αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Οι κυβερνήσεις από την Τουρκία στην Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασκήσει πιέσεις στις κεντρικές τους τράπεζες τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας συζήτηση για την αξία της ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο αντίλογος είναι ότι η μη συμβατική πολιτική, που χρησιμοποιείται ευρέως τώρα από τις Κεντρικές Τράπεζες, ανακατανέμει τον πλούτο, οπότε η νομισματική πολιτική έχει να κάνει όλο και περισσότερο με πολιτικές αποφάσεις και συνεπώς απαιτεί αυξημένο πολιτικό έλεγχο.

"Εντούτοις, στο πλαίσιο της εντολής τους, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν ελεύθερες να επιλέξουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος συμμόρφωσης με την εντολή", δήλωσε ο Ντράγκι. "Επειδή αν δεν τους αφήσεις να είναι ελεύθεροι, τότε δεν είναι υπόλογοι. Αυτό είναι το κεντρικό τραπεζικό πλαίσιο από τη δεκαετία του 1980 παντού ».

Ο Ντράγκι υποστήριξε ότι δεν «βλέπει» παρόμοια απειλή για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές διασφαλίσεις, και επίσης δεν πίστευε ότι περιπτώσεις παρεμβολής αλλού υπονομεύουν την παγκόσμια εμπιστοσύνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα