Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ απαντούν στην κριτική που δέχεται η ΕΚΤ

Απάντηση στην κριτική που δέχεται η ΕΚΤ από τον γερμανικό πολιτικό κόσμο για την πολιτική χαλάρωσης που ακολουθεί έδωσαν προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Εurogroup στο Άμστερνταμ η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως σχολίασαν αμφότεροι, οι πολιτικοί θα πρέπει να απέχουν από την άσκηση κριτικής κατά της ΕΚΤ

ή του επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι.

«Ο κ. Ντράγκι πρέπει να κάνει τη δουλειά του με όρους ανεξαρτησίας. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικοί (θα πρέπει) να δείχνουν αυτοσυγκράτηση σε σχόλια και προσωπικές απόψεις», δήλωσε ο Γ. Ντάσιελμπλουμ, μιλώντας στο CNBC.

«Πρέπει να λάβει αποφάσεις ωφέλιμες για την Ευρωζώνη ως σύνολο, στο πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει, και αυτό ακριβώς είναι που κάνει η ΕΚΤ. Όσο περισσότερο απέχουμε από σχόλια, τόσο πιο αποτελεσματικός μπορεί να γίνει (σσ. Ο Μ. Ντράγκι)», είπε.
Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ακόμη ότι, ενώ νομιμοποιούνται να γίνονται συζητήσεις και η ελευθερία του λόγου είναι κρίσιμης σημασίας «το να ασκούν κριτική στην ΕΚΤ οι πολιτικοί, θα μπορούσε να ισοδυναμεί με πολιτική επιρροή και δεν είμαι υπέρ κάτι τέτοιου. Πιστεύω ότι η ΕΚΤ πρέπει να ασκεί τη νομισματική πολιτική μακριά από εξαρτήσεις».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ συμφώνησε ότι η ΕΚΤ πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα.
«Όλες οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι ανεξάρτητες στη χάραξη της νομισματικής τους πολιτικής. Πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε σε αυτό», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος θα συμμετάσχει επίσης στο Ecofin που ακολουθεί τη συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως είπε, έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ, ενώ πιστεύει ότι «ο Ντράγκι πάντα είχε τη θέληση να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα