Κύπρος: Σε ΒΒΒ- αναβαθμίζεται η πιστοληπτική της ικανότητα από Fitch

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του οίκου, με δεδομένη την πολύ καλή πορεία των δημοσίων εσόδων αλλά και την ορθή δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται, η Κύπρος μπορεί να πετύχει πλεόνασμα – ρεκόρ στο 2,7% του ΑΕΠ το 2018, έναντι 1,7% που εκτιμούσε ο οίκος στην έκθεση του τον Απρίλιο 2018.

Το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,4% το 2019 και στο 2,2% το 2020, ενώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η κυπριακή κυβέρνηση οι αντίστοιχοι στόχοι

είναι 3,1% και 2,9%.

Επιπρόσθετα το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει σε πορεία μείωσης, αν και εντός του 2018 αυτό θα φθάσει στο 104,4% του ΑΕΠ από 95,7% του ΑΕΠ αλλά θα υποχωρήσει στο 70% του ΑΕΠ έως το 2027.

Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα ο οίκος Fitch εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), ενώ η κυβέρνηση έχει προχωρήσει τόσο στη λήψη μέτρων όσο και στη νομοθέτηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να θωρακίσει το τραπεζικό σύστημα.

Στα θετικά και η δημιουργία του συστήματος «Εστία» τον Ιανουάριο του 2019, μέσω του οποίου οι τράπεζες θα κατορθώσουν να «ξεφορτωθούν» σημαντικό μέρος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων τους (ΝPEs).

Παρά, όμως, τις θετικές εξελίξεις ο Fitch τονίζει ότι βάσει των δικών του «μέτρων» το τραπεζικό σύστημα παραμένει αρκετά αδύναμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα