Κυπριακό: Συνεχίζεται η άτυπη πενταμερής στη Γενεύη – Παραμένει το χάσμα των δύο πλευρών

Εικόνα για τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής πλευράς, έχει από χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ, μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Επισήμως και οι δύο πλευρές δείχνουν αμετακίνητες από τις θέσεις τους, ωστόσο πληροφορίες από πηγές του ΟΗΕ, ανέφεραν ότι υπάρχει μια αμυδρή ελπίδα ελάχιστης συναντίληψης.

Το χάσμα που έχει δημιουργηθεί οφείλεται

αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά η οποία έχει αποστασιοποιηθεί από την συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού (Διζωνική, Δικοινοτική ομοσπονδία) και επιδιώκει συζήτηση λύσης δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα.

Στο ίδιο τραπέζι

Σήμερα στις 11 (ώρα Ελλάδας) πραγματοποιείται η άτυπη διάσκεψη στην οποία θα παρευρεθούν όλα τα μέρη. Θα προεδρεύσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και θα τοποθετηθούν με την σειρά, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και στην συνέχεια οι υπουργοί εξωτερικών Τουρκίας, Ελλάδας και Βρετανίας.

Πηγές του ΟΗΕ, δεν απέκλειαν στην σημερινή συνάντηση όλων των μελών της άτυπης διάσκεψης, να υπάρξουν διαφοροποιήσεις επί των δημοσίως δηλωθέντων θέσεων, ώστε να δημιουργηθεί κοινό έδαφος για να συγκαλέσει ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε μεταγενέστερο στάδιο, νέα επίσημη διάσκεψη για ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Άγνωστο παραμένει αν θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, αύριο μετά την ολοκλήρωση των επαφών ή αν τελικώς ο ΓΓ του ΟΗΕ περιοριστεί σε μία δική του δήλωση. Σε περίπτωση δήλωσης του Αντόνιο Γκουτέρες, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ζητήσει να γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που αφορούν την συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού, ώστε να καταδεικνύεται και η πλευρά που φέρει την ευθύνη για το αδιέξοδο.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

ΑΒΑΞ: Το turn around σε κερδοφορία και οι νέες προοπτικές

Τo limit up του Πατέλη, ο εφοπλιστής με το ελικόπτερο και τα 8 ευρώ κοινόχρηστα ανά τετραγωνικό

Lockdown: Αντίστροφη μέτρηση για κατάργηση SMS για μετακίνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα