ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Τρίποντο» σε κέρδη, τζίρο και επενδύσεις

Με ένα εντυπωσιακό «τρίποντο» στα καθαρά κέρδη, τον τζίρο, αλλά και τις επενδύσεις, εν μέσω της πανδημικής κρίσης, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εδραιώνει περαιτέρω την ηγετική θέση της στην αγορά των ΑΠΕ, διευρύνοντας την απόσταση έναντι του ανταγωνισμού, αλλά και «εξηγώντας» παράλληλα γιατί ο Όμιλος έχει καταστεί «μαγνήτης» επενδυτικών κεφαλαίων το τελευταίο διάστημα.

Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις του 2020, ξεχωρίζουν η αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων στα 328,1 εκατ. ευρώ έναντι 299,1 εκατ. ευρώ το 2019 (+9,7%),

με τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής να αναδεικνύεται σε κεντρικό «πυλώνα». Και αυτό καθώς τα έσοδά του ανήλθαν σε 273,4 εκατ. ευρώ, έναντι 237,3 εκατ. ευρώ το 2019 (+15,2 %). Η εν λόγω αύξηση οφείλεται κυρίως στην έναρξη λειτουργίας οκτώ νέων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα στους Δήμους Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου, στην Εύβοια, συνολικής ισχύος 113,4 MW, καθώς και δύο νέων αιολικών πάρκων στην Αμερική.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA έφτασαν στα 198,8 εκατ. ευρώ (+12,1%), ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, εκτοξεύθηκαν στα 71,8 εκατ. ευρώ, έναντι 51,6 εκατ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας αύξηση κατά 39,3%.

Παράλληλα, εντυπωσιακή ήταν η μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 103,3 εκατ. ευρώ (στα 613 εκατ. ευρώ έναντι 716,3 εκατ. ευρώ το 2019), κυρίως λόγω της πώλησης του αιολικού πάρκου “Mountain Air” στις ΗΠΑ.

Ακόμη, αξιοσημείωτη είναι και η ταμειακή ρευστότητα του Ομίλου, ύψους 344 εκατ. ευρώ (291 εκατ. ταμειακά διαθέσιμα και 53 εκατ. καταθέσεις).

Το επενδυτικό μπαράζ στην Ελλάδα και οι νέοι στόχοι

Εκείνο που χαρακτηρίζει τη δράση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής τόσο κατά την περσινή χρήση, αλλά και γενικότερα τα τελευταία χρόνια είναι το μπαράζ νέων επενδύσεων στην Ελλάδα. Μόνο το 2020 οι επενδύσεις του Ομίλου έφτασαν τα 88,9 εκατ. ευρώ, ενώ αναλήφθηκαν νέα δάνεια ύψους 295,64 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν κυρίως για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε αιολικά πάρκα θυγατρικών εταιρειών.

Η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη επενδυτική δραστηριότητα του Ομίλου, εκτός από «ψήφο εμπιστοσύνης» προς τη χώρα και τις προοπτικές της, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση μίας αυξημένης ροής εσόδων και κερδοφορίας σε μακροχρόνια βάση.

Η ΤΕΝΕΡΓ αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο leader της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ με μερίδιο άνω του 27%, αλλά ταυτόχρονα και τον μεγαλύτερο, ελληνικών συμφερόντων, επενδυτή του κλάδου σε διεθνές επίπεδο.

Αντίστοιχη, επομένως, είναι τόσο η υφιστάμενη εμβέλεια, όσο, -και κυρίως-, οι στόχοι για το άμεσο μέλλον. Έτσι, ο Όμιλος έχει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Εξ αυτών έχει εγκαταστήσει 728 MW στην Ελλάδα, 513 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη, ενώ διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW.

Επίσης, αναπτύσσει επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 1200 MW στην Ελλάδα, τα οποία θα είναι έτοιμα προς κατασκευή μέσα στην επόμενη περίοδο,διαθέτει άδειες παραγωγής για 2,5 GW και έχει υποβάλει αιτήσεις για έργα περί τα 5 GW.

Για αυτό, ο πήχης, -που βρισκόταν στα 2 GW εγκατεστημένης ισχύος-, έχει ανέβει πλέον στα 3 GW μέσα στην επόμενη πενταετία. Ασφαλώς, ανάμεσα στα project που ξεχωρίζουν είναι τα δύο μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης,(Αμφιλοχία και Αμάρι), συνολικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ, καθώς και σημαντικός αριθμός φωτοβολταϊκών πάρκων.

Χθες στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης, ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία έχει λάβει την επενδυτική απόφαση για την εκκίνηση του έργου στην Αμφιλοχία συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε οι εργασίες θα ξεκινήσουν όταν ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Επέκταση στα πλωτά φωτοβολταικά και αιολικά

Κατά τη φετινή χρονιά η ΤΕΝΕΡΓ ανακοίνωσε και επίσημα την «είσοδό» της στα δύο νέα και πολλά υποσχόμενα πεδία των πλωτών φωτοβολταικών, αλλά και των υπεράκτιων πλωτών αιολικών πάρκων. Ειδικότερα, η εταιρεία υπέβαλε στη ΡΑΕ αιτήσεις για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού για τρεις εγκαταστάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 265 MW. Οι αιτήσεις αφορούν στην εγκατάσταση 120 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Καστρακίου, 103 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου και 42 ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου, ενώ το ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Ocean Winds (κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE) για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες. Στόχος είναι, καταρχήν, να προσδιοριστούν οι περιοχές ενδιαφέροντος και στη συνέχεια να συγκροτηθεί το επενδυτικό πλάνο το οποίο προβλέπει έργα δυναμικότητας 1,5 GW σε βάθος δεκαετίας.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις ΣΔΙΤ (όπως διαχείριση απορριμμάτων κ.α.) και άλλα projects «υπόσχονται» την περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη του Ομίλου.

Τα 3 εναλλακτικά σενάρια για το Τέξας

Σχετικά με τις πρωτοφανείς ακραίες καιρικές συνθήκες του Φεβρουαρίου στην Πολιτεία του Τέξας, η διοίκηση της ΤΕΝΕΡΓ κινήθηκε ταχύτατα από τις πρώτες στιγμές εμφάνισης του φυσικού φαινομένου. Από τότε και μέχρι σήμερα συνεχίζονται οι καθημερινές συζητήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (Hedge Providers, Tax Equity Investors, Lender) και τους νομικούς  συμβούλους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις για τον Όμιλο.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση εξετάζει τις ακόλουθες τρεις πιθανές δράσεις-σενάρια:

– προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια και έναρξη δικαστικής διαμάχης με τους Hedge Providers, σχετικά με τις τιμολογήσεις για μη παρασχεθείσα ενέργεια (“Liquidated Damages invoices”), που καλύπτουν την περίοδο από 13 έως 19 Φεβρουαρίου 2021, το συνολικό ποσό των οποίων ανήλθε σε 179 εκατ. δολ.
– εύρεση κοινά αποδεκτής εμπορικής λύσης της διαφοράς με τους Hedge Providers
-αποεπένδυση από τις ΗΠΑ, η οποία θα οδηγούσε σε επιβάρυνση των ενοποιημένων οικονομικών αποτελεσμάτων εκτιμώμενου ύψους 115 εκατ. δολ.

Keywords
Τυχαία Θέματα